Başdeğirmen Isparta Ekonomisini Anlattı

Türkocakları Isparta şubesinin konuğu Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen oldu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 05 Ocak 2014 14:43
Başdeğirmen Isparta Ekonomisini Anlattı

Yoğun katılıma sahne olan Türkocağı konferans salonundaki sohbete SDÜ Öğrencileri, Ticaret ve Sanayi çevresi ile Türkocaklılar ilgi gösterdiler.
Ocak başkanı Op.Dr.Levent Başyiğit'in konuşmasından sonra söz alan Başdeğirmen konuşmasının ilk bölümünde Isparta'nın ekonomisine değindi.

Isparta'nın Ekonomisi ağırlıklı olarak Tarım, Hizmet, Eğitim ve Sağlık üzerinedir diyen Başdeğirmen, “Elma en önemli kalemdir.Türkiye elma üretiminde ve depolamasında Isparta bir numara olmasına rağmen son yıllarda Ülkemiz etrafında ki komşularımızda oluşan olumsuz gelişmeler nedeni ile ihracatımızda büyük sıkıntılar mevcuttur.Bunun aşılmaması durumunda elma üreticisini çok kötü günler beklemektedir.Isparta kalitesiz iplik kullanarak halısını ve bunun girdisini kaybetmiştir.Aynı duruma Gül yağı ve Gülsuyu'nun düşmemesi için mücadele vermekteyiz.Merdiven altı tabir edilen kalitesiz üretimlere savaş açarak,ekonomik cezalar uygulayarak kontrol altına almaya başladık.Fakat Dünya'nın bir numaralı Gül yağı üreticisi Türkiye, Gül'ü bizim mücadelemiz sonrası daha yeni "süs bitkisi"konumundan "yağlı tohum statüsü"ne almıştır.Üreticisine daha fazla teşvik vermeye başlanmıştır.Kalitesiz Gülyağı üreten Bulgaristan'la Dünya pazarında mücadele etmenin başkada yolu yoktur.Dünya Deodorant sanayisinin ham maddesi Gülyağıdır. Fransa Bizden 2 milyon Avro ya aldığı Gülyağını işleyip Parfüm yapıp 3 Milyar Avroya Dünya'ya satmakta, biz de öylece bakakalmaktayız.Bu sektörde bir an önce sanayileşmenin yollarını bulmalıyız.Gülyağını analiz edecek Akredite Laboratuvarlarımız olmadığı için Gülyağlarımız Yurt dışında incelenebilmekte. Bölgenin en büyük, güçlü ülkesi isek bu sıkıntıları artık aşmamız lazım.Isparta Ekonomisine Davraz kayak merkezimiz yeterince katkı yapamıyor. Çünkü uçak seferleri haftada 3 gün. Cuma gelen misafiri pazar günü gönderemiyoruz. Ama size müjde verebilirim çok yakında uçak seferleri her gün olacak” dedi.

Konuşmasının ikinci bölümünde SDÜ Öğrencilerine seslenen ITSO Başkanı Başdeğirmen, “ Sevgili gençler, sizler Isparta'da Ailenizin kıt kaynaklarını size aktararak okumaktasınız. Kardeşlerinizin ve Ailenizin haklarını yemeyin.Zamanınızı boşa geçirmeyin. Öğrenmenin yaşı yoktur ama Okumanın yaşı maalesef vardır.Ben Ticaret Lisesi mezunuydum.1980 li yıllarda Terör vardı. Babam beni Yüksek tahsil için göndermedi. Bende ısrarcı olmadım. İşimizin başına geçtim. Ailemin evlen dediği kız Üniversite'de okuyordu. Ona Kültür farkı olur, bu evlilik yürümez dedim, çareyi onun okulunu bırakmasında bulduk. Daha sonra çeşitli Sivil Toplum kuruluşlarında görev almaya başladım. Mesela Teknokent de başkan yardımcısı idim. Bazı toplantıları ben yönettim. Ama toplantıdaki profesör üyelerden beni rahatsız edecek bir davranış görmediğim halde bir şeylerin yanlış olduğunu gördüm. Eşime ben yüksek tahsil yapacağım dedim. 40 Yaşından sonra Celal Bayar Üniv.Kooperatifçilik bölümüne kayıt yaptırmaya gittik. Kayıt anında görevli beyefendi" kayıt olacak çocuğunuz nerde, velisi kim olacak" dedi ve beynimden kaynar sular boşaldı. Hanım" Okuyacak olan beyefendi, velisi de eşi olarak benim" dedi. Görevli de mahcup oldu, bizde. Yani okumanın bir zamanı var, ama öğrenmenin yok. Bu yıllarınızın kıymetini bilin. Okulu bitirdim daha sonra ben hızımı alamadım bir de SDÜ Eğirdir MYO Muhasebe ve vergi uygulamaları bölümünü okudum. Şimdi Anadolu Üniv.İşletme Fak.4.sınıf öğrencisiyim. Tabi bu arada hanımda yarım bıraktırdığımız Yüksek okulunu bitirdi. Bu Ülkeyi yarın sizler yöneteceksiniz. Küreselleşen Dünya'da eski usul gidemeyiz. Rakipleriniz gibi teknolojiyi mutlaka kullanmalısınız. Her an yeni bir şeyler öğrenme peşinde olun.Eğitiminizi hep ileriye taşıyın.Çok iyi bir yabancı dil bilin. Spor ile sanat ile ilgilenmeye de zaman ayırın. Görüyorum ki 100 yıllık ulu çınar Türkocağı ile tanışmışsınız. Bu kültür Ocağından, Bu irfan yuvasından size bir zarar gelmez, aksine hayat mücadelenizde size lazım olacak bir çok şeyi buradan öğrenebilirsiniz” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum