Başkan Günaydın 'Risk Almaya Hazırız'

Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Isparta'da çürük binaların yıkılıp yenid den yapılması konusunda risk almaya hazır olduklarını söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Kasım 2011 12:50
Başkan Günaydın 'Risk Almaya Hazırız'

Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Isparta'da çürük binaların yıkılıp yenid den yapılması konusunda risk almaya hazır olduklarını söyledi.

Isparta'da MHP'li Belediye Meclis Üyesi Mehmet Cantürk tarafından, Eylül ayında Isparta'nın deprem riskinin araştırılması ve alınacak tedbirlerin belirlenmesi yönünde çalışma yapılması önerisi Van'da meydana gelen depremle birlikte Meclis'in öncelikli gündem maddesi oldu. Cantürk, iyi bir teşhis konularak Isparta'da binaların depreme dayanıklı olup olmadığının araştırılması gerektiğini, hükümetin bu konuda atacağı adımlarla binaların yıkılıp yeniden yapılmasının daha kolay olacağını belirtti. Cantürk, ilgili tüm kurumların bir araya geleceği bir komisyon oluşturulup bu komisyon tarafından çalışma yapılabileceğini iletti.

ESKİMİŞ BİNALAR YIKILSIN
AK Parti Belediye Meclis Üyesi Ahmet Aydemir de Isparta merkezindeki çok eski binalara dikkat çekerek, bu binaların yıkılıp yerine depreme dayanıklı binaların yapılmasını istedi. Böylece şehir merkezinde bir rahatlama olacağına da dikkat çeken Aydemir, Binaların sağlam olup olmadığını araştırmak üzere Süleyman Demirel Üniversitesi'nin (SDÜ) de içinde bulunduğu bir teknik ekip oluşturulabilir. Binasının sağlam olup olmadığını anlamak üzere bunun tespiti için belediye tarafından bir fiyat belirlenebilir önerilerinde bulundu.

GÜÇLENDİRMEYLE OLMAZ
DP'li Kadir Özkan ise Van'da meydana gelen deprem sonrası Mimarlar Odası'nın raporunu okudu. Odanın Van il binasının bile hasarlı olduğunu belirten Özkan, Erciş'te yıkılan binaların çoğunluğunun 1990 yılından sonra yıkılmasının acı verici olduğuna dikkat çekti. Bu gece deprem olup olmayacağının bilinmediğini söyleyen Özkan, Isparta deprem bölgesi diyoruz. Ama çok katlı binalara izin verilmemesi gerekiyor dediğimizde bize tepki gösteriyorlar. Yarın bir deprem olduğu zaman İnşallah 'Kadir Özkan haklıymış' demezler. Güçlendirme çalışmalarıyla bu iş olmaz. Bugün inşaatlara gidip takip etmiyoruz. C-30 beton kullanıyoruz. Tamam ama kaç şiddetinde depreme dayanıklı. O kalıpların 28 gün boyunca suda tutulması gerekiyor. Ama kimse bu kadar süre tutmuyor dedi.

BETON LABORATUVARI KURALIM
Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın ise özellikle 17 Ağustos depreminden sonra hiçbir şey yapılmadığını belirtti. İlk döneminde beton laboratuvarı kurduklarını ileten Başkan Günaydın, O dönem beton kalitesi C 20-25'ten aşağı bina yaptırmadık. Ama şimdi o santral yok. O dönem yapılan binalar sağlam. Öncelikle Belediye bünyesinde beton laboratuvarını yeniden kurmak gerekiyor. Asıl yıkımın nedeni betonun çürük olması. Beton değil kil malzeme olsa belki o binalar yıkılmazdı dedi. Türkiye'de 17 Ağustos'tan sonda bir çürük bina yıkılıp yerine yenisi yapılmadığına dikkat çeken Başkan Günaydın, Güçlendirmeyle bu sorun çözülmez. Tek çare binayı yıkıp yeniden yapmaktır. Bunun haricinde hiçbir sonuca varılamaz. Çürük binaların olduğu yerde tabi ki çadır yeri, sahra hastanesi kurulacak yer ararız, kurtarma ekibi kurarız. Binayı sağlam yaparsak bunlara ihtiyaç kalmaz. Aksi takdirde bunun anlamı kurtarma ekipleri kurtarabildiğini kurtarsın ölen ölsün gibi bir anlam ortaya çıkıyor şeklinde konuştu.

NE KADAR GİZLEYEBİLİRSİNİZ?

Isparta'da çürük binaların var olduğunu ve bunu gizlemenin anlamsız olduğunu dile getiren Başkan Günaydın, Bakın göreceksiniz çok çürük bina çıkacak. En azından o çürük binada oturanlar bilsin. Korksun ki orada yaşayan anne baba çare bulsun. Bu konu şaka götürmez. 7 şiddetindeki bir depremde Van'dan daha kötü oluruz bunu kabul edelim. O nedenle binanın yıkılıp yenisinin yapılması konusunda imar harcı falan devede kulak kalır. Gerekirse hiçbir şey almayalım. Hepsi bizden olsun. Yeter ki yıkıp yeniden yapılsın. Binaları depremin şiddetine dayanma gücüne göre sınıflayalım. Somut ve acil adımları hemen atalım dedi. Üniversiteden destek alınması konusundaki talebe sıcak bakmayan Başkan Günaydın, Bizim Meclisimiz var para harcama yetkimiz de var. Üniversite ise size sadece bilgi verebilir. Yan başa dön başa. Bunu yaparsa bu meclis yapar. Benim önerim radikal kararlar alacak bir komisyon kuralım. Ben bu riske kendim ve partim adına giriyorum. Bu meclise de güveniyorum ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum