Başkanlık Sistemi Bölünmeyi Getirmeyecek

Türkiye Başkanlık Sistemini Konuşuyor adlı konferansa konuşmacı olarak katılan Doç. Dr. Erdal Abdulhakimoğulları, Türkiye’nin yeni başkanlık sistemine geçmesi gerektiğini, sistemin demokratik bir sistem olduğunu ve bölünmeyi getirmeyeceğini söyledi.

Yayınlanma:
Başkanlık Sistemi Bölünmeyi Getirmeyecek

Türkiye Başkanlık Sistemini Konuşuyor adlı konferansa konuşmacı olarak katılan Doç. Dr. Erdal Abdulhakimoğulları, Türkiye’nin yeni başkanlık sistemine geçmesi gerektiğini, sistemin demokratik bir sistem olduğunu ve bölünmeyi getirmeyeceğini söyledi.

Öğretmenevi’nde başlayan “Türkiye Başbakanlık Sistemini Konuşuyor” adlı konferansa Ak Parti İl Başkanı Nuri Uzaktaş, Eğirdir Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral, Ak Parti Merkez ilçe Başkanı Ömer Parlak ve çok sayıda davetli katıldı. Konferansa konuşmacı olarak katılan Doç. Dr. Erdal Abdulhakimoğulları, Başkanlık sistemi hakkında bilgi verdi.

Türkiye’nin Başkanlık sistemine geçmek zorunda olduğunu ifade eden Doç. Dr. Abdülhakimoğulları, mevcut sistemin yetersiz geldiğini ve ihtiyaçlara cevap veremediğini belirterek, “Bu gelinen sürecin sonunda Türkiye her halükârda Başkanlık sistemine gitmek zorunda. Bu bir zorunluluk. Bu sistem artık Türkiye’nin ihtiyaçlarına cevap vermiyor. Başkanlık sisteminde kuvvetler ayrılığı en kuvvetli uygulanabilmektedir. Demokrasi ile bağdaşacak bir sistemdir. İlla Federal Devlet olmak zorunda değildir. Üniter Devlet içinde de uygulanabilir.” diye konuştu.

Türkiye’de Başkanlık Sistemi konusunun 1980 öncesine dek götürülebileceğini ifade ederek açıklamalarına başlayan Doç. Dr. Erdal Abdülhakimoğulları, Rahmetli Türkeş ve Erbakan’ın da isteklerinin olduğunu bildiklerini belirtti. 1982 Anayasası için Danışma Meclisi’nin de gündemine gelen Başkanlık Sistemi’nin kabul görmediğini, sonrasında Başbakan Turgut Özal’ın Cumhurbaşkanlığı sürecinde yeniden gündeme geldiğini, Özal’ın vefatı ile gündemden düşerken, Cumhurbaşkanı Demirel’in de gündeme getirdiğini bildiklerini anlattı. Ve şimdi en son Başbakan Recep Tayyip Erdoğan döneminde güçlü bir şekilde gündeme getirildiğine vurgu yapan Abdülhakimoğulları, “akademik mahfillerde tartışmaların sağlıklı yürütüldüğünü söylemek mümkün değil. Diktatörlük getireceği savunulmakta. Eleştiriler bazen bilgisizlikten de kaynaklanıyor. Cumhuriyeti ortadan kaldıracağı gibi aslı astarı olmayan eleştiriler oluyor.” dedi.

Başkanlık Sistemi’nin Türkiye için neden istendiğini sorusunu gündeme getirip, cevaplarını sıralayan Abdülhakimoğulları, “Bu gelinen sürecin sonunda Türkiye her halükârda Başkanlık sistemine gitmek zorunda. Bu bir zorunluluk. Bu sistem artık Türkiye’nin ihtiyaçlarına cevap vermiyor. Şimdi 2014’de Cumhurbaşkanı’nı Halk seçecek. Halkın seçtiği bir Cumhurbaşkanı ve halkın seçtiği bir Başbakan olacak. Meşruiyet tartışması yaşanacak. 29 Ekim kutlamalarında Ankara’da bir örneğini yaşadık. Başbakan izin vermemişken, vatandaşların kutlamasına bir vesile ile izin verildi. Bunun ilk sinyalini orada aldık. Başbakan ciddi bir çıkış yaptı. Anlayışları ayrı bir Cumhurbaşkanı olsa ciddi sorunlar yaşanabilir. Anayasa uzlaşmalarında bir uzlaşma görülmüyor. Ama sistem değişikliği için en uygun zaman.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin hızla gelişen bir ülke olduğunu savunan Abdülhakimoğulları, “Türkiye’nin sıçrama yapabilme iradesi var. Mevcut sistem buna cevap vermiyor. Yürütme-Yasama iç içe. Yürütme Yasamayı ele geçirmiş durumda. 10 yılda 13 hükümet kurulmuş. Yasama ve Yürütme arasında denge yok. İktidar atomize olmuştur.

Gerçek iktidar belli değildir. Başkanlık sisteminde kuvvetler ayrılığı en kuvvetli uygulanabilmektedir. Demokrasi ile bağdaşacak bir sistemdir. İlla Federal Devlet olmak zorunda değildir. Üniter Devlet içinde de uygulanabilir. Tek bir mecliste de uygulanabilir. Siyasal sistemde bir takınma yaşatabilir ama AK Parti’nin önerisinde Başkan ve Meclise karşılıklı fesih önerisi var. Fesih istendiğinde tekrar seçime gidilebileceği öngörülüyor. Demokratik bir sistemdir ve bölünmeyi getirmeyecektir.” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum