Başkent’te Isparta İçin Beyin Fırtınası

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Genel Sekreteri Tuncay Engin, Ankara’da Ispartalılar Eğitim, Sağlık, Kültür, Turizm, Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nda (ISVAK) konferans verdi.

Yayınlanma:
Başkent’te Isparta İçin Beyin Fırtınası

BAKA’nın faaliyetleri ve çalışmaları konusunda bilgilendirme ile kalkınma için beyin fırtınası yapılan toplantıya, Isparta’nın yetiştirdiği eski bakan, milletvekili, vali, akademisyenler, kamu kurumlarında üst düzeydeki bürokratlar, işadamları ve araştırmacı yazarlardan oluşan yaklaşık 100 kişi katıldı. BAKA’nın Isparta için büyük şans olduğunu, yerel dinamikleri harekete geçirmekte önemli kurum olduğunu vurgulayan ve BAKA’ya sürdürdüğü çalışmalar ile kalkınmaya sağladığı katkıları çabaları için teşekkür eden katılımcılar, Isparta ve çevresinin kalkınma ivmesinin daha da artırılması için görüş alışverişinde bulundu.

Faaliyetlerini kalkındırma, eğitim ve kültür alanlarında sürdüren, Isparta’ya hizmet amacıyla kurulan ve Ispartalı öğrencilere burslar sağlayan ISVAK’ın, Ankara Kızılay’daki merkezinde bu ayki konferans etkinliğine konuşmacı olarak BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin katıldı. Konferansa Isparta Milletvekili Recep Özel, Maliye Bakanlığı Müşteşar Yardımcısı İsa Coşkun, Cumhurbaşkanı Danışmanı Cemil Antalyalı, Ekonomiden Sorumlu Devlet eski Bakanı Aykon Doğan, eski milletvekilleri Ramazan Gül ile Ertekin Durutürk, Çevre Bakanlığı eski müşteşarı Aytaç Bilgiç, Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ethem Köklükaya, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü Kurucu Başkanı Prof.Dr. Doğan Ata, Gazi Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof.Dr. Refik Turan, Ispartalı emekli valiler Yıldırım Kartal ile İrfan Kurucu, misafir eski vali Hikmet Tan, kamu kurum ve kuruluşlarından müsteşar yardımcılığı, genel müdürlük gibi üst düzeyde bürokratlar ile işadamları ve üniversiteli gençler katıldı.

Toplantının moderatörlüğünü yapan ekonomist - yazar Zeki Tarhan, konferans öncesinde bilgilendirme yaptı. Tarhan, BAKA’nın yeni bir kurum olmasına karşın kısa sürede sorumluluk alanı olan Isparta, Antalya ile Burdur’un kalkınması için önemli çalışmaları gerçekleştirdiğini ve bunu sürdürdüğünü belirtti. Yurt içi ve yurt dışı çalışmaları, önünü açtığı yatırımlarla bölge kalkınmasına ivme kazandıran BAKA’nın tanınan ve referans bir ajans olduğunu belirten Zeki Tarhan, yerelden kalkınma modelinin kurumları olan kalkınma ajanslarına hazinenin teşvik yetkisini verdiğini hatırlatarak, 10 milyon liraya kadar teşvik belgelerini kalkınma ajanslarının hazırlayacak olmasının BAKA’nın ne kadar önemli kurum olduğunun somut göstergesi olduğunu kaydetti.

KAMU TÜZEL KİŞİLİĞİ OLAN VE TEKNİK DONANIMA SAHİP
ISVAK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Şahlan da, açılış konuşmasında konferansın verimli ve hayırlı geçmesini diledi, katılım için konuklara teşekkür ederek sözü BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin’e verdi. ‘Kalkınma Ajansı ve Yatırımlara Sağlanan Destekler’ konu başlıklı konferansında Engin, Kalkınma Ajanslarının Bakanlar Kurulu kararı ile kurulan kamu tüzel kişiliğine ve teknik donanım ile yüksek nitelikli personele sahip, kar amacı gütmeyen kuruluşlar olduğunu belirtti. Genel Sekreter Engin, BAKA’nın 2009 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile kurulup, sorumluluk alanı Antalya, Isparta ve Burdur illerinde Temmuz 2010’da fiilen 42 uzman personeliyle faaliyetini sürdürdüğünü ve uluslararası EURADA ile WAIPA üyesi olduğunu anlattı.

Merkezi bürokrasinin taşra örgütü olmayan Kalkınma Ajansı’nın kendine özgü bütçesi olan yerinden kalkınma amacıyla faaliyetlerini sürdüren ve Kalkınma Bakanlığı’nın koordinasyonunda çalıştığını belirten Tuncay Engin, temel kararların alındığı yönetim kurulunun 3 ilin valisi, belediye başkanları, il genel meclisi başkanları ile ticaret ve sanayi odalarının başkanlarından oluştuğunu kaydetti. BAKA’nın ‘yerel potansiyeli harekete geçirmek’, ‘bölgede sürdürülebilir kalkınma ve sosyal gelişmeyi sağlamak’, ‘kurumlar arası işbirliğini geliştirmek’ ve ‘kaynakların etkin kullanımını sağlamak’ amaçları olduğunu hatırlatan Engin, Isparta, Antalya ve Burdur’un ilçelerinde tüm yerel yöneticiler, STK’lar, belediyeler, işadamları ve halkın katılımlarıyla kalkınmada yol haritası olacak bölge planının kalkınma ajansı tarafından hazırlandığını belirtti.

YATIRIMLARI, KAPASİTEYİ, İHRACATI VE İSTİHDAMI ARTIRMAK
BAKA’nın kuruluşundan bugüne kadar gerçekleştirilen faaliyetler, organizasyonlar ve sürdürülen çalışmaları anlatan Genel Sekreter Tuncay Engin, BAKA’nın yatırımcılara mali ve teknik konularda destek sağlamaya, Batı Akdeniz Bölgesi’nde yapılacak yatırımlara öncülük etmeye, işletmelerin kapasiteleri ve ihracatlarını artırmaya yönelik çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. BAKA’nın üç ilde hangi alanlarda yatırım yapılabilir, yatırımcı hangi işlemleri yapacak, yasal prosedürler, teşvik sisteminin detayları, hukuki izinler gibi konularda yardımcı olarak işlemlerini takip edip hızlandırdığına dikkat çeken Engin, tüm alanlarda bölgeye yerli ve yabancı yatırımcıyı çekmeyi amaçlayan ve yerel potansiyeli harekete geçirmek için çalışmalar yürüten BAKA’nın, görev alanı 3 ilde kamu kuruşları, yerel yönetimler ve STK'larla koordinasyonu sağlayıp, yatırımcı kurumlar arasında işbirliğini artırmaya odaklı çalışma yöntemi izlediğini kaydetti.

BAKA’nın bölgenin ekonomik kalkınmasını sağlamak üzere birçok faaliyet gerçekleştirdiğini belirten Engin, “Sektörlerde yatırımcılara hibe desteği, faiz desteği ve faizsiz kredi destekleri sağlayan BAKA, Batı Akdeniz’e yerli ve yabancı yatırımcıları çekebilmek için yurt içi ve yurt dışında yatırım tanıtımı yapıyor, yatırımcılara yönelik de danışmanlık ve destek hizmetleri veriyor, yatırımcı eşleştirmesi de yapıyor” dedi.

‘AMACIMIZ YATIRIMIN HER AŞAMASINDA YARDIMCI OLMAKTIR’
Mali destek programından hibe destekleri verilen projelerle ilgili bilgi veren ve BAKA’nın faaliyetlerinin, sadece bölgede yapılacak bazı projelere hibe vermek olmadığını belirten Tuncay Engin, şöyle devam etti: “Projelere başka kurumlar da çeşitli maddi desteklemelerde bulunuyor. Hibelerden çok daha önemli görevleri arasında bölgenin yatırım ile iş imkânlarının yurtiçi ve yurtdışında ilgili kurumlarla işbirliği içinde tanıtılması yer alıyor. BAKA, bu manada uluslararası toplantılar düzenliyor, işadamları ile buluşuyor, ulusal ve uluslararası fuarlara katılım sağlıyor. Kalkınma ajanslarının yatırım tanıtım çalışmalarının yanı sıra önemli görevlerinden birisi de, bölgeye gelmeyi planlayan veya mevcut yatırımcılara yatırım öncesinde, yatırım sırasında ve yatırım sonrasında bürokratik süreçlerde yardımcı olmaktır.

Tek durak ofisi yaklaşımı ile çalışan BAKA, bugüne kadar bölgede önemli projelere imza attı. Kalkınma ajanslarının devlet adına hareket ediyor olması ve tüm bu hizmetlerinin de ücretsiz olması ajanslara yatırımcılar tarafından gösterilen ilginin önemli nedenleri arasında yer alıyor. BAKA Yatırım Destek Ofislerine gelen yerli ve yabancı ortaklı firmalara başta arazi tespiti olmak üzere yatırımların bölgemize kazandırılması amacıyla yatırımın her aşamasında yardımcı olmaktadır.”

Soru- cevap ile görüş ve katkı bölümünde Milletvekili Recep ÖZEL, kalkınma ajansının önemi ve yerinden kalkınma sağladığını, BAKA’nın kısa sürede Isparta ve bölgeye kazandırdığı gelişmelerin dikkat çekici olduğunu belirtti. Güneş ve rüzgar enerjisinde Isparta ile çevresinin önemli potansiyeli olduğu bilgisini veren Milletvekili Özel, katılımcılardan merkezi Isparta’da olan BAKA’yı ziyaret etmelerini istedi ve birlikte hareket etmenin çok önemli olduğunu kaydetti.

BAKA’YA ÇALIŞMALARI VE FAALİYETLERİ İÇİN TEŞEKKÜR
Maliye Bakanlığı Müşteşar Yardımcısı İsa Coşkun, Cumhurbaşkanı Danışmanı Cemil Antalyalı, Ekonomiden Sorumlu Devlet eski Bakanı Aykon DOĞAN, Çevre Bakanlığı eski Müsteşarı Aytaç Bilgiç, ISVAK yönetim kurulu üyeleri, eski milletvekilleri, Ispartalı emekli valiler, Sümer Halı kurucu Genel Müdürü Ali Rıza Ercan, üst düzeyde bürokratlar, işadamları görüş ve önerilerini aktardı. Genel Sekreter Tuncay Engin, BAKA’nın üzerine düşen görevleri her zaman yerine getirmeye hazır olduğunu belirtti.

BAKA’nın sürdürdüğü çalışmalar ve kalkınmaya sağladığı katkıları ile çabaları için teşekkür eden katılımcılar, Isparta’da büyük yatırımlar için çok ortaklı şirketler kurmayı özendirmenin ve başka illerdeki Ispartalılar’ın da Isparta’da yatırımlar yapmasının, Isparta’nın ve gülün tanıtımı için tarihinin çok iyi anlatılarak potansiyelinin değerlendirilmesinin önemine dikkat çekti.

Isparta’nın olması gereken yere ulaşabilmesi için birlikte hareket etmesi gerektiğini belirten katılımcılar, BAKA’nın Isparta için büyük şans ve yerel dinamikleri harekete geçirmek için çok önemli olduğunu vurguladı. Katılımcıların, Isparta ve çevresinin kalkınma ivmesinin daha da artırılması için görüşlerini aktardığı Isparta için beyin fırtınası gerçekleştirilen toplantı, geleneksek Isparta helvasının dağıtımıyla tamamlandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.