Başörtülü Avukata AİHM Kararlı Engel

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatları, Danıştay kararını engelledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 17 Nisan 2013 15:57
Başörtülü Avukata AİHM Kararlı Engel

Danıştay’ın Türkiye Barolar Birliği’nin meslek kuralı olarak belirlediği ‘avukatlar başları açık görev yapar’ kararını durdurmasının ardından türbanlı avukatlara duruşmalara girmeleri için yol açılmıştı. Ancak beklendiği gibi olmadı. Kadın bir hâkim, türbanlı avukatı, AİHM’in yerleşmiş içtihatları var diyerek duruşmadan çıkarttı. Avukatlar adliyenin önünde protesto gösterisi düzenledi.

Avukat Kurbet Alim önceki gün Anadolu 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’ndeki bir duruşmaya türbanlı olarak girdi. Hâkim Naciye Füsun Çağlar, duruşmaya türbanla girmemesi için Kurbet Alim’i uyardı. Kurbet Alim Danıştay’ın aldığı kararı hatırlatarak türbanla duruşmaya girebileceğini söyledi. Duruşmayı bitiren Hâkim Naciye Füsun Çağlar, duruşma tutanağına gerekçe olarak şunları yazdırdı:

“Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 90. maddesi gereğince iç hukuk ile milletler arası hukuk arasında çelişki olduğu takdirde milletler arası hukuk uygulanır. Her ne kadar Danıştay tarafından bu yönde bir karar verilmiş ise de, AİHM’in istikrar kazanmış, 2005 tarihli içtihatleri uyarınca duruşmaya türbanlı girilemeyeceğinden yargılama durdurulmasına, durumun Türkiye Barolar Birliği ve İstanbul Barosu’na bildirilmesine”

BİR KADININ KADIN HAKLARINA SALDIRISI
Hukukçular Derneği dün Anadolu Adalet Sarayı önünde yaşananları basın açıklaması yaparak protesto etti. Kurbet Alim’in de katıldığı açıklamada, Hukukçular Derneği Başkanı Cavit Tatlı, “Kendisi de kadın olan sayın hâkimin verdiği bu karar, kadının, kadın haklarına saldırısıdır. Sayın hâkim bu onurlu mesleğin adını daha fazla lekelemeden derhal emekliye ayrılmalıdır. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun evrensel hukuk ve Türk hukukunu tanımayan hakim hakkında bir an önce gerekeni yapması büyük bir önem arz etmektedir” dedi. Kurbet Alim ise herhangi bir açıklama yapmadı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.