Başsavcı Eğirdir’i Gezdi

Isparta Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yıldırım ile Eğirdir Cumhuriyet Savcısı Doğan Adem Kurt, Eğirdir Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral’in misafiri olarak Selçuklu eseri Esma Sultan Düdar Bey Hamamı’nın restorasyon çalışmalarını yerinde inceleme fırsat

Yayınlanma:
Başsavcı Eğirdir’i Gezdi

Isparta Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yıldırım ile Eğirdir Cumhuriyet Savcısı Doğan Adem Kurt, Eğirdir Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral’in misafiri olarak Selçuklu eseri Esma Sultan Düdar Bey Hamamı’nın restorasyon çalışmalarını yerinde inceleme fırsatı buldular.

Eğirdir’e yaptığı ziyarette mülkiyeti Eğirdir Belediyesi’ne ait olan Selçuklu dönemi hamamın restorasyon çalışmalarını inceleyen Isparta Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yıldırım ile Eğirdir Cumhuriyet Savcısı Doğan Adem Kurt, yaptığı gayretli ve faydalı çalışmalardan dolayı Başkan Özmeral’i tebrik ettiler.

Sonradan kapatılan duvarların yıkılarak açılması, ilâve beton ve sıvaların kazınması ile yaşayan Selçuklu Hamamı’nın genişliği ve gerçek yapısı, dokusu ortaya çıkarıldı. Etrafındaki yol seviyesinin 5 metreye yakın tabanında ve iç kısmında çalışmalar yapılıyor. Dıştan ve içten büyük tahribat gören yaklaşık 800 yıllık Esma Sultan Hamamı şimdiki haliyle görülmeye değer bulundu.

Isparta Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yıldırım, Esma Sultan Hamamı’ndaki çalışmaları yerinde görmek için beraberindekilerle birlikte içeriye girdi. Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral hamamla ilgili bilgiler aktardı. Başkan Özmeral, “Görüldüğü gibi, ecdâdımızdan bize kalan bu kıymetli hazine, maalesef önceki dönemlerde çok işkence görmüş.

Onlarca kamyon, sonradan ilâve edilen ve kendi dokusuna uygun olmayan malzemeler hamamdan boşaltıldı. Hem içerisi, hem dışarısı ve en üst kubbe tarafları bütünüyle temizlendi. Cenâb-ı Allah böyle kıymetli bir eserin restoresinin yapılmasını bize nâsib ettiği için sayısız şükürler diyorum. Bunlar bizim tapu senetlerimiz, en kıymetli varlıklarımız. Bu eserler hepimizin. Gelecek kuşaklara bırakabileceğimiz en güzel ve kıymetli varlıklar bunlardır. Eğirdir’in her tarafı tarih kokuyor. İzleri belli. Bu izleri tarih şuurundan nasibini almamış olanlar acımasızca yok etmeye çalışmışlar. Hanları, hamamları yıkmışlar, mezarlıkları yoketmişler. Tarihî kuyuları çöple, molozla doldurmuşlar. Şimdi biz kalanlarına sahip çıkmaya çalışıyoruz.” dedi.

Isparta Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yıldırım, Selçuklu dönemi Esma Sultan Hamamı’ndaki çalışmaları yerinde incelerken, “Belediye Başkanımız burada çok hayırlı bir hizmet yapıyor. Tebrik ediyorum. Bu hamam ecdâdımızdan bizlere kalan zengin bir mirastır. Biz de bu ecdâd yadigârını gelecek nesillere en güzel şekilde emanet etmeliyiz. Şimdi burada yapılan güzel çalışmalar bunun içindir. Restorasyon işi pahalıdır ama manevî kıymetine paha biçilmez. Başkanım burada yaptığınız çalışmalar çok önemli. Geçmişten günümüze bırakılan bu kıymetli eserleri, geleceğe aktarmak için çaba gösteriyorsunuz. Başkanım sizi tekrar tebrik ediyorum ve başarılı çalışmalarınızın devamını diliyorum” diyerek memnuniyetini belirtti.

Başkan Özmeral, “Selçuklu Şehri olan güzel ilçemizin hazinelerini bir bir ortaya çıkarmaya çalışıyoruz ve aynı zamanda korumaya çalışıyoruz” ifadelerini kullanarak misafirlerine gösterdikleri yakın alâka ve görüşlerinden dolayı teşekkür etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.