Batı Akdeniz’in En Büyük Kerevit İşleme Fabrikası

BAKA, Antalya, Isparta ve Burdur’un önemli su ürünlerinden kerevitin üretimi, pazarlaması ve sorunlarının çözümüne yönelik yerinde inceleme ve tespit çalışması gerçekleştirdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 23 Temmuz 2013 17:19
Batı Akdeniz’in En Büyük Kerevit İşleme Fabrikası

Eğirdir Gölü’nde Türkiye’nin ilk kerevit kuluçkahanesi kurulacak projeye destek veren BAKA, Şahlanlar Gıda’nın kerevit ve balık işleme tesisinde incelemede bulundu.

Tatlı su istakozu olarak bilinen kerevit başta olmak üzere su ürünleri konusunda sürdürülen çalışmalar, su ürünleri potansiyelinin yeterince değerlendirilmemesinin önündeki engeller, tanıtım eksikliği ve geçmişteki hatalarla yaşanan gerilemenin önüne geçilmesi için yapılacaklar ele alındı.

BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin ile Isparta YDO Koordinatörü Ali Galip Bilgili, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Meclis Başkanı Osman Şahlan ile sahibi olduğu kerevit işleme ve pazarlama konusunda en köklü firmalardan biri Şahlanlar Gıda’da biraraya geldi.

Su ürünleri ve gıda üzerine faaliyetler yürüten bölgenin en büyük kerevit fabrikasına sahip firmanın çalışmaları hakkında bilgi veren Osman Şahlan, Göller Bölgesi’nin su ürünleri potansiyelinin yüksek olduğunu, tanıtım eksikliği ve değişik nedenlerle geçmişteki hatalar sonunda gerileme yaşandığını, yeterli üretim olmaması nedeniyle talebin tam karşılanamadığını anlattı.

İHRAC EDİLEN ÜLKELER
İşadama Şahlan, BAKA’nın 2012 Mali Destek Programı’ndan TAGEM’e bağlı Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü’nün Eğirdir’deki kerevit üretiminin 1985 öncesindeki gibi 2 bin 500 tona çıkarmak hedefiyle Türkiye’nin ilk kerevit kuluçkahanesini kuracağı projesine vereceği desteği için teşekkür etti.

Kerevitin avlanmasından, işlenmesi ve pazara sunulmasına kadar yöre halkı için önemli istihdam sağladığını hatırlatan ITSO Meclis Başkanı Şahlan, denetimlerin çok sıkı olması ve standartların sağlanıp üretimlerin düzenlenmesinin önemine dikkat çekerek, Göller Bölgesi başta olmak üzere aldıkları kerevitleri (tatlı su istakozu) ihracata hazır hale getirdiklerini ve kerevitin lüks bir su ürünü olarak önemli ihraç ürünü olduğunu kaydetti.

Şahlanlar Gıda’nın kerevit ve balık işleme tesislerini gezdirdiği BAKA ekibine, kerevit ile başta levrek ve alabalık olmak üzere tatlı su balıklarının nasıl işlendiğini anlatan Osman Şahlan, İsveç, Avusturya, Polonya, ABD, Kanada ve Çek Cumhuriyeti’ne ihracat gerçekleştirdiklerini söyledi. Rusya ve Ortadoğu’nun yeni hedef pazarları olduğunu vurgulayan Osman Şahlan, Malezya’da da elma talebinin yüksek iyi bir pazar olduğunu ifade ederek BAKA ile birlikte çalışma gerçekleştirmek istediklerini vurguladı.

‘BAKA ÇÖZÜMDE ORTAK’
BAKA’nın kalkınmaya katkı sağlayacak işadamları, yatırım ve yatırımcının daima yanında olduğunu, sorunların çözümünde önemli ortak olarak çalışmalarını sürdüreceğini belirten Genel Sekreter Tuncay Engin, yatırımcılara doğrudan destek vermek amacıyla kurulan BAKA’nın istihdam ile kalkınmaya katkı sağlayan yatırım ve yatırımcılara sorunlarının çözümü, engelleri aşmalarında her zaman destek olmaya hazır olduğunu kaydetti.

Görev alanı Antalya, Isparta, Burdur illerinde ürünlere yeni pazarlar oluşturulması konusunda çalışmalar sürdürdüklerini hatırlatan Tuncay Engin, BAKA’nın görevinin sadece bazı projelere maddi destekler vermek olmadığını daha önemli görevleri arasında bölgenin yatırım ile iş imkânlarının yurtiçi ve yurtdışında ilgili kurumlarla işbirliği içinde tanıtılması olduğunu, yatırımcılara teknik destek sağlamak ve karşılaşılan bürokratik engellerin çözümü için çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum