Bayram Kutlu 'Gübre Fiyatları Bizi Tedirgin Ediyor'

Ziraat Odası Isparta Şube Başkanı Bayram Kutlu; “Gübre fiyatlarındaki artış son bir yılda % 55-90’a ulaştı” “yüksek fiyatlar, zaten ihtiyacın yarısı kadar kullanılan gübreden kaçışa, o da üretimin düşmesine neden oluyor” “fiyatlardaki artış devam ederse

Yayınlanma:
Bayram Kutlu 'Gübre Fiyatları Bizi Tedirgin Ediyor'

Ziraat Odası Isparta Şube Başkanı Bayram Kutlu; “Gübre fiyatlarındaki artış son bir yılda % 55-90’a ulaştı”  “yüksek fiyatlar, zaten ihtiyacın yarısı kadar kullanılan gübreden kaçışa,  o da üretimin düşmesine neden oluyor” “fiyatlardaki artış devam ederse,  verilecek destek gübredeki KDV’Yİ bile karşılamaz” dedi.
 
Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, “Türkiye’de bitkisel üretimdeki verim ve miktarlarının düşüklüğünün en önemli sebeplerinden birinin yeterli miktarda gübre kullanılmaması olduğunu ifade etti. Halen ihtiyaç duyulanın yarısı kadar gübre tüketildiği ve gübrenin bitkisel üretimde % 40 dolayında üretimi artırıcı etkisi olduğu dikkate alındığında, yeterli ve zamanında gübre kullanımının öneminin çok daha iyi anlaşılacağını kaydeden Kutlu, şöyle devam etti: "2008 yılında da yaşandığı üzere, gübre fiyatlarındaki artışlar üreticinin gübre kullanımından kaçmasına sebep olmaktadır. Zaten yeterli düzeyde olmayan gübre kullanımı, bu kaçışla daha da azalmakta, bu da ürünlerimizde ciddi verim kayıplarına sebep olmaktadır. Son aylarda gübre fiyatlarındaki türlerine göre yüzde 50 ila 90’lara varan fiyat artışları üreticimizi tedirgin etmekte ve gübre kullanımında kısıtlamaya gitmelerine yol açmaktadır. Atılmayan her kilogram gübre üründe verim kaybı anlamına gelir. Özellikle yeni bir ekim sezonu başaklayacakken gübrede görülen yüksek artış, üreticiyi üretimden ve gübre kullanımından uzaklaştırır.” dedi.

Bu durumda satışların düşeceğini gübre sanayicilerinin gözden kaçırmaması gerektiğini belirten Kutlu, “Üreticilerimiz gübre kullanamazlarsa, sanayicimiz de, buna aracılık eden bayiler de para kazanamaz. Bu nedenle yüksek fiyat artışlarına sanayicilerimizin de engel olması gerekir” dedi.

2011 yılı ürün maliyetlerinde gübre masraf oranının buğdayda % 12,  pamukta % 19, mısırda % 20 dolayında olduğu bilgisini veren Kutlu, şunları kaydetti: “Tarımsal üretimin iki temel girdisi olan gübre ve mazotta destekler devam etmektedir. Çiftçinin 2010 yılında gübre için ödediği bedel yaklaşık 3,8 milyar TL’dir. 2010 yılında gübre desteği için ödenen 704 milyon TL, gübre masrafının ancak % 18’ini karşılamıştır. 2011 için gübre destek miktarları % 9-17 arasında artırılmıştır. Gübre fiyatlarındaki bu artış devam ederse, açıklanan destek miktarının gübredeki KDV’yi bile karşılaması mümkün değildir.
Çiftçinin zamanında ve yeteri miktarda gübre kullanımının sağlanması için fiyat artışları karşısında destek miktarı da buna paralel artırılmalı ve ödemeler gübrenin yoğun kullanıldığı dönemde yapılmalıdır. Üretim maliyetlerinin düşürülmesinde öncelik, üretimin temel girdileri üzerindeki vergi yükünün kaldırılması veya çiftçiye vergi iadesi şeklinde geri ödenmesi olmalıdır. Ayrıca, ithal gübrelerde düşük de olsa % 1,9-6,5 oranında uygulanan gümrük vergileri de kaldırılmalıdır.” dedi.

Üretimin devamlılığı ve verimin artırılması açısından gübredeki bu fiyat artışlarının Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yakından takip edilmesini ve gerekli önlemlerin alınmasını da isteyen Kutlu, “Unutulmamalıdır ki, üretimde verimlilik için gübre ne kadar gerekli ise üreticiler de gübre sanayicileri için o kadar önemlidir; üretici ve üretim yoksa gübreye de sanayisine de gerek yok demektir” değerlendirmesini yaptı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.