Belediye Davasında Hangi Karar Ne Anlama Geliyor?

Isparta Belediyesi’ne yönelik 82 sanıklı davanın 17’nci duruşmasında karar çıktı. Peki, hangi karar ne anlama geliyor? İşte ayrıntılar...

Yayınlanma:
Güncelleme: 17 Mayıs 2014 11:56
Belediye Davasında Hangi Karar Ne Anlama Geliyor?

Isparta Belediyesi’ne yönelik 82 sanıklı davanın 17’nci duruşmasında karar çıktı. Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın'a iki ayrı olayda görevi kötüye kullanma suçundan 4 yıl 2 ay, MHP İl Başkanı İsa Yalçın'a da suç işlemeye azmettirme suçundan 2 yıl 1 ay hapis cezası verildi. Cezaların temyiz yolu ise açık.

Isparta Belediyesi'ne yönelik 82 sanıklı davanın 17'nci duruşmasında karar çıktı. Son duruşmaya aralarında Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın'ın da bulunduğu 48 sanık katıldı. Mahkeme heyeti, geçen duruşmada savunmalarını yapmayan avukatlara söz verdi.

17 BİN SAYFALIK DOSYA
Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın ve bir kısım sanıkların avukatı Ömer Cevheroğlu, mütaalada cezalandırılması istenen müvekkili Yusuf Ziya Günaydın hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek, 17 bin sayfalık bu dosyada Günaydın'ın tape kayıtlarında bir tek konuşması bile bulunmadığını söyledi. Cevheroğlu, bilirkişi raporunda üçüncü kişiler arasında yapılan konuşmalara dayanarak Günaydın'a ithamda bulunulduğunu belirtti. Cevheroğlu, müvekkilinin ihaleye fesat karıştırmakla suçlandığını, oysa tüm ihale işlemlerinin usulüne uygun olarak yapıldığını kaydetti. Cevheroğlu, ayrıca 30 Mart yerel seçimlerinde vatandaş nezdinde burada yargılananların aklandığını ifade etti.

HALK NEZDİNDE AKLANDILAR
Günaydın'ın avukatlarından Fatih Ardıç da, yerel seçimlerde buradaki sanıkların halk nezdinde aklandıklarını ve gönül rahatlığıyla mahkeme salonunda olduklarını söyledi. Bu davanın bir sayfalık ihbar mektubunun sonucu olduğunu söyleyen Ardıç, başlatılan soruşturmada onlarca kişinin dinlendiğini ve yargılandığını kaydetti. Ardıç, "Burada zimmet, ihaleye fesat karıştırmaktan bahsediliyor. Bunun tespitinin tek yöntemi tape kayıtları mı olmalı? Bunun dışında alınabilecek tüm yasal evrakların alınma ihtiyacı hissedilmemiştir. Üç kolluk görevlisi tarafından oturup yazılmış, doğruluğundan şüphe duyduğumuz tape kayıtlarına göre bilirkişi ve iddia makamı suç talep etmektedir. Biz mahkeme heyetinden bu tapelerin dosyadan delil olarak çıkarılmasını beklerdik. Çünkü eylem farklı, suç farklı, delil yok ama cezalandırma talep ediliyor. Somut gerçeklere dayalı deliller ışığında beraat verilmesini talep ediyoruz. Gerçek anlamda kanuna uygun elde edilen deliller üzerinden hüküm vermenizi talep ediyoruz" dedi.

TAPELER KUŞKULU
Başkan Günaydın'ın bir diğer avukatı Aziz Çetin de, 17 Aralık operasyonuna vurgu yaparak, bu süreçten sonra tapelerin usulüne uygun dinlenmediğinin tespit edildiğine dikkat çekti. Tapelerle ilgili kuşkuların bulunduğunu ve sağlıklı olmadıklarını öne sürdü.

SAYIŞTAY'DAN BERAAT ÇIKTI
Sanık avukatlarının tamamının dinlenmesinin ardından sanıklara söz hakkı verildi. Sanıklar beraat talebinde bulundu. Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın da savunmasına Soma'da yaşanan maden faciasında ölenleri anarak başladı. Günaydın, dosyada da yer alan mülkiyeti belediyeye ait Belediye İş Hanı'nın 5. katındaki yerin MHP'ye usule uygun olmayan şekilde işgaliye karşılığı verilmesi suçlamasına yönelik konuda Sayıştay'dan dün beraat kararı çıktığını mahkeme heyetine bilgi olarak sundu. 33 aylık yapılan temizlik ihalesine fesat karıştırmakla suçlanan Günaydın, bu ihalenin açık usulle televizyondan canlı yayın eşliğinde gerçekleştirildiğini belirterek şunları söyledi:

BİZ TÜRKİYE BİRİNCİSİ OLDUK
"İhaleye 13 firma katıldı. Bir önceki belediye döneminde temizlik ihalesine sadece 1 firma katılmıştır. Bu ihaleyi 5.4 milyon TL'ye bir firma aldı. Bir önceki dönemde 175 işçi ile sözleşme yapılmışken, bizim ihalemizde 200 işçiyle sözleşme yapıldı. Bir önceki dönemde 24 araçla ve külüstür araçlarla ihale edilmiş. Bizim ihalemizde 26 araç ama hepsi sıfır kilometre araçlarla ihale edilmiş. O günün parasıyla 5.4 milyon liraya ihale edilmiş. Bir önceki dönemde aynı emsal ihale 12 milyon liraya verilmiş. Zaman farklılığını koyarsak 18-19 milyona bizim ihale etmemiz gerekirdi. Hem personelime, hem ihaleyi hazırlayanlara ve hem de çalışanlarıma teşekkür ediyorum. Çünkü 33 aylık ihaleden dolayı biz Çevre Şehircilik Bakanlığı'ndan temiz şehir unvanını kazandık. Bizim bir deponi alanımız var. 81 vilayette 12 deponi alanı var. Bir cumartesi günü bakanlıktan adeta baskın gibi deponi alanımızı incelemeye geldiler. Açık arayla bize ödül verdiler. Belki de o durum karşısında mecburen verdiler. Biz burada daTürkiye birincisi olduk."

BU DAVA SİYASİDİR
Olayların tamamen siyasi olduğunu ileri süren Başkan Günaydın, eşinin ve ailesinin de olayların içine çekilmesinin bunun kanıtı olduğunu söyledi. Günaydın, "Benim eşim ve ailem yanlış bir şey yapmadılar. Bu tamamen siyasi bir baskı ve siyasi bir olaydır. İddianamenin tamamı boş, tamamı yanlış ve tamamı asılsızdır. Böyle iddianamemin Türkiye'de yapılmasını esefle karşılıyorum" dedi.

113 TANE MÜFETTİŞ GELDİ
Diğer taraftan belediyeye normalde 6 ayda bir müfettiş gelmesi gerekirken kendi döneminde 113 müfettişin geldiğini belirten Günaydın, müfettişler için belediyede interneti ve sekreteri olan makam odası hazırlattığını anlattı. Günaydın, "5 yılda 10 ya da 12 müfettiş gelmesi lazım. Bize 113 tane müfettiş geldi. Hep siyasi baskı ve şikayetlerden müfettiş geliyor. Şuanda her taraftan baskı geliyor. Belki sizlere de baskı geliyor. Bu kadar bir memleketin içerisindeyiz. Kokuşmuş, mahvolmuş bir Türkiye'ye sahibiz şuanda. Dürüst ve namuslu insanların yaşaması zor hale geldi. Ben memleketime ve Türkiye'ye büyük kazançlar sağladım. Bütün fabrikalar satılmış, 150 milyon borç yapılmış, ben bunların altından kalktım. 5 fabrika kurdum. Demek ki hırsızlık ve namussuzluk olmazsa böyle oluyor" diye konuştu.

BERAATİMİ DEĞİL, BERAATİMİZİ İSTİYORUM
Son olarak davanın siyasi bir olay olduğu görüşünü yineleyen Günaydın, "Bu bir siyasi bir öldürme hareketidir. Eşimi ve ailemi de katmaları da bunun ispatıdır. Ben beraatımı istemiyorum. Beraatımızı istiyorum" şeklinde konuştu.

SORUŞTURMANIN GENİŞLETİLMESİ TALEBİNE RED
Mahkeme, Başkan Günaydın'ı da dinledikten sonra sanık avukatlarından Bekir Nayır, soruşturmanın genişletilmesi talebinde bulundu. Ancak mahkeme heyeti, bu talebin dosyaya yenilik katmayacağı düşüncesiyle talebi reddetti. Heyet, sanıklara son sözlerini sordu. Sanıkların tamamı beraatlerini istedi. Mahkeme heyeti, kararı açıklamak için duruşmanın saat 15.00'de görülmesine karar verdi.

GÜNAYDIN’A 4 YIL 2 AY HAPİS CEZASI
Mahkeme heyeti duruşmanın öğleden sonraki bölümünde kararı açıkladı. Mahkeme, 12 başlıklı suçlama hakkında beraat ve ceza kararlarını açıkladı. Tüm sanıklar örgüt kurma ve örgüte üye olma suçlamasından beraat etti. Beraat kararları oy birliğiyle, cezalar oy çokluğuyla alındı. Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın hakkında belediye kaynaklarının MHP İl Teşkilatı için kullanılması ile inşaat ve imar uygulamaları başlıklı iki ayrı olayda görevi kötüye kullanma suçundan 4 yıl 2 ay hapis cezası verildi. Davada MHP İl Başkanı İsa Yalçın, dönemin Belediye Başkanı Resul Göçer, dönemin Belediye Koordinatörü Mehmet Ateşgül de olmak üzere pek çok sanığa ayrı suçlamalardan ötürü çeşitli miktarlarda hapis cezaları verildi. Başkan Günaydın hakkında yurt dışı yasağı da getirildi.

2011 EYLÜL’ÜNDE OPERASYON YAPILMIŞTI
23 Eylül 2011 tarihinde Isparta Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize İşler Şube Müdürlüğü ekiplerince Isparta Belediyesi'ne yönelik operasyon sonrası aralarında Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, dönemin Genel Koordinatörü Mehmet Ateşgül, MHP İl Başkanı İsa Yalçın, dönemin Belediye Başkan Yardımcısı Resul Göçer'in de olduğu 82 kişi hakkında dava açıldı. Davada sanıklar, 'örgüt oluşturmak, ihaleye fesat karıştırmak, görevi kötüye kullanmak ve resmi evrakta sahtecilik' gibi suçlamalarla yargılandılar.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.