Belediyenin Yaptığı Su Analizleri Güvenilir Değil!

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Jeotermal Enerji, Yeraltısuyu ve Mineral Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından Isparta ve yöresinin içme ve kullanma sularının kirlilik haritası çıkarılacak.

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Haziran 2012 10:29
Belediyenin Yaptığı Su Analizleri Güvenilir Değil!

Suların içilebilirlik ve kullanılabilirlik kalitesini belirlemek amacıyla analiz yapacaklarını belirten SDÜ Jeotermal Enerji, Yeraltısuyu ve Mineral Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nevzat Özgür, bu kapsamda 44 mahalleden su numuneleri alacaklarını söyledi.

YAPILAN SU ANALİZİ GÜVENİLİR DEĞİL

Isparta Belediyesi’nin sulardaki flor miktarını düşürmek amacıyla Gölcük Gölü’nden gelen suları Darı Deresinden aldıkları sularla karıştırdığını iddia eden Özgür, “Belediye ‘Ispartalı hemşerilerimizin su konusunda rahat olmalarını istiyoruz. Şehrin suyu birinci içme suyu’ diye her şeyin yolunda olduğunu söylüyor. Belediyenin yaptığı su analizleri güvenilir değil” dedi.

SDÜ Jeotermal Enerji, Yeraltısuyu ve Mineral Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nevzat Özgür, Isparta ve yöresinin içme ve kullanma sularının kirlilik haritasının çıkarılacağını söyledi. Türkiye'de içme sularında florür iyonunun etkili bir şekilde görüldüğü yerlerden birisinde Isparta ilinin olduğunu belirten Prof. Dr. Özgür, Isparta içme suyundaki yüksek florür miktarının kökeni ve sağlık etkileri birçok araştırmaya konu olmuştur. Ancak, Isparta ili şebeke suyunda florürün konsantrasyonu ile ilgili çalışma yapılmamıştır. Bu amaçla şebeke suyu içindeki sulardan mahalle bazında örnekler alınacak ve florür analizleri yapılacaktır” dedi.

FLORUN AZI DA FAZLASI DA İNSANA ZARAR

Suların içilebilirlik ve kullanılabilirlik kalitesini belirlemek amacıyla analiz yapacaklarını açılayan Özgür, bu kapsamda 44 mahalleden su numuneleri alacaklarını söyledi. Isparta’nın Darı Deresi’nden, Eğirdir ve Gölcük Gölü’nden içme ve kullanma suyu aldığını ifade eden Özgür, Gölcük gölünden alınan bu sularda yaklaşık litrede 6 miligrama kadar flor kirliliği bulunduğunu bildirdi. Isparta’nın ek su rezervi varlığını Gölcük Gölü’nün oluşturduğuna işaret eden Özgür, “İçme sularında az miktarda flor bulunmak zorunda. İnsanların içme sularında 0.5 mg flor olması gerektiğine değinen Özgür bu 0.5 mg altında olursa insan kemiklerinde ve dişlerinde bir takım problemler oluşur. Özellikle çocuk yaşta diş çürüğü meydana gelir. Litre de 1 mg ve 1.5 mg üzerinde olursa tipik Isparta dişi yani florozist hastalığı oluşur” dedi.

BELEDİYE BİZİMLE KONUŞMA GEREĞİ BİLE DUYMUYOR

Isparta Belediyesi’nin sulardaki flor miktarını düşürmek amacıyla Gölcük Gölü’nden aldıkları suları Darı deresinden aldıkları sularla karıştırdıklarını iddia eden Özgür, “1 yıl önce 40 mahallede içme ve kullanma suyu analizi yaptık. Bazı yerlerde 0.5 mg altında bazı yerlerde litre de 1 mg üzerinde flora rastladık. Belediye Ispartalı hemşerilerimizin su konusunda rahat olmalarını istiyoruz. Şehrin suyu birinci içme suyu diye her şeyin yolunda olduğunu söylüyor. Belediyenin yaptığı su analizleri güvenilir değil. Su analizlerini belediye ilaç gibi kitlelerle yapıyor. Belediye bizimle güvenilir su analizi yapmak için konuşma gereğini bile duymuyor. Onların cihazları güvenilir değil. Bizde modern cihazlar var” diye konuştu.

ANALİZLERE TEMMUZ AYINDA BAŞLANACAK

Özgür, Temmuz ayı içerisinde her mahalleden su örneği almaya başlayacaklarını sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum