Benzin değil Zam Akıyor

95 oktan benzinin litresi 3.87 liraya, 97 oktanın ise 4.01 liraya çıktı!

Yayınlanma:
Güncelleme: 09 Aralık 2010 19:57
Benzin değil Zam Akıyor

Akaryakıt firmaları petrol fiyatlarındaki yükselişi gerekçe göstererek benzin fiyatlarına zam yaptı! Ancak gelen zamlar vatandaşı çileden çıkardı! 95 oktan benzinin litresi 3.87 liraya, 97 oktanın ise 4.01 liraya çıktı. Böylece Türkiye dünyada en pahalı benzinin satıldığı ülke oldu! 

Dolar bazında bakıldığında, Türkiye’de benzinin litre fiyatı 2.70 dolar. Ancak, krizle boğuşan Yunanistan’da bile benzinin litresi 2 dolar, ABD’de ise 0.74 dolar.

Sektör uzmanları, Türkiye’deki benzin fiyatlarının dünyadaki diğer ülkelerden yüksek olmasının temel nedeninin vergilerden kaynaklandığına dikkat çekti.

Örneğin, Türkiye’de benzinin litresinden 2.2 TL vergi alınırken Almanya’da sadece 0.90 TL vergi alınıyor.

DÜNYANIN EN PAHALI YAKITI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da dün, “Dünyanın en pahalı benzinini, en pahalı mazotunu bizim insanlarımız kullanıyor” dedi. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya yaptığı açıklamada şunları söyledi: “97 oktan benzinde litre fiyatları 4 lirayı geçti. Geçen hafta da zam yapılmıştı. Günde 1 kuruş zam yapılıyor. Dünyanın en pahalı yakıtını hem biz kullanıyoruz hem de en yüksek vergiyi veriyoruz. Bu rakamlarla birlikte benzinin litresi aslında 1.20 lira. Gerisi vergi. EPDK, firmaları uyarabilir, ‘Dünyada fiyatlar bu şekilde yükselmiyor siz neden yükseltiyorsunuz’ diye sorabilir. Aynı anda nasıl zam yapıldığı sorgulanmalı.”

Kaya, denetim yapılmadığı için firmaların kendi inisiyatiflerinde artışa gittiğini ileri sürerek, “Tüketici benzinde 5 lirayı kısa zamanda görecektir. En azından benzinden alınan verginin düşürülmesini istiyoruz” diye konuştu. Son artışı değerlendiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Yurt dışında ham petrolün varilinin 90 doları aşması, Japonya’daki enerji tüketimi etkili. Bizim bu fiyata herhangi bir müdahalemiz söz konusu değil. İnşallah fiyatlar, 75- 80 dolar bandına iner ve fiyatlar geri çekilir” dedi.

BENZİN FİYATLARINDA BÜYÜK OYUN!

Akaryakıt ürünlerine ard arda gelen zamlar otomobil sahipleri ve sürücü esnafını çileden çıkartacak noktaya getirdi. Benzin fiyatlarında yüksek verginin rolü malum ama ortaya atılan ilginç iddiaya göre başka faktörler de var...

Bugün gazetesinin ekonomi yazarı Erdoğan Süzer, bugünkü köşesinde akaryakıt fiyatlarına ardarda gelen zamlarla ilgili oldukça ilginç iddiayı taşıdı.

İddiayı adını açıklamayadığı Devlet Memuru bir Enerji Uzmanına dayandırıyor yazar ve şunları yazıyor:

1.20101209095112.jpg"Dışarıdan baktığınızda akaryakıt fiyatları piyasa şartları içerisinde oluşuyor gibi görünüyor. Ancak bu tezi boşa çıkaran 'ikinci fatura' gerçeği var. Şirketler, dış piyasadan satın aldıkları akaryakıtın faturasını gizleyip, daha pahalı görünen ikinci bir fatura düzenliyor. Dolayısıyla iç piyasada vergi, navlun, bayi kârı gibi unsurlarla tüketiciye yansıyacak fiyat oluşurken, düşük olan gerçek alım fiyatından değil, şişirilmiş ikinci fatura fiyatı üzerinden hesap yapılıyor."

75 kuruş düşer!

Enerji uzmanı örnek de veriyor; "Diyelim ki bir şirket benzini 4 liradan satın aldı. İç piyasada fiyat 6,5 lira civarında. Gerçek alım fiyatından vergi uygulansa fiyat 5,5 lirada oluşacak. Bu düşüşe izin verilmiyor, fiyatı iç piyasada 7 liraya getiren ikinci bir fatura devreye giriyor, sonuçta akaryakıtta indirim olacağına fiyat artışı yaşanıyor." Uzman, bütün bu iddialarından sonra şu çarpıcı hesabı ortaya atıyor:

"Eğer ikinci fatura oyunu oynanmasa akaryakıt fiyatları bugünkü seviyesinden çok daha aşağıda olur. Akaryakıt şirketlerinin 1 litre benzin fiyatını yaklaşık 75 kuruş aşağı çekme marjı olduğunu düşünüyorum. Gerçek fatura iç piyasaya yansımış olsa bugün benzin 4 lira değil 3,25 lira olurdu..."

Son derece iddialı bir o kadar da çarpıcı bir görüş! "İyi de sizin gördüğünüz bu oyunu EPDK göremiyor mu" diye sordum. Soruma aldığım yanıt, işin boyutunu daha bir net ortaya koydu. Dedi ki, "Serbest piyasa kuralında kontratlarda gizlilik esastır. EPDK kimsenin kontratını göremez. Dolayısıyla gerçekte kimin hangi fiyattan ürün aldığını bilemez, takip edemez. Zaten işin püf noktası da bu gizliliktir."


HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.