'BES' Para İçin Çıldırtan Bekleyiş!

Tam 60 bin dakikalık görüşme yapıldı...

Yayınlanma:
Güncelleme: 27 Şubat 2013 22:29
'BES' Para İçin Çıldırtan Bekleyiş!

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) kesintilerininiadesinde tam bir muamma yaşanıyor. BES'ten ayrılanlardan kesilen stopaj vergisinin, 2007 yılı sonrasında ayrılanlara iadesine yönelik yasal düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle, iade için başvuran binlerce kişi aylardır ödeme yapılmasını bekliyor.

'ÖDEME NE ZAMAN YAPILACAK?'
Kesintileri ödeyecek olan Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı'na (BMVD), paralarının ne zaman ödeneceğini öğrenmek için ulaşmaya çalışanlar, kendilerine cevap verilmemesinden yakınırken, tepkilerini internet sitelerinde de dile getiriyor.

60 BİN DAKİKALIK GÖRÜŞME YAPILDI
Binlerce kişinin e-mail ve telefon yoluyla ulaşmaya çalıştığı BMVD ise, kesintilerin ekim ayı itibariyle ödenmeye başlandığını ve ayda ortalama 60 bin dakika telefon görüşmesiyle sorulara cevap verildiğini duyurdu

ARADAN 6 AY GEÇTİ?
6327 Sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu'nun geçici 10. maddesinde 29 Haziran 2012'de yapılan değişiklikten sonra, emeklilik ve sigorta şirketleri tarafından kesilen ve BMVD'ye ödenen vergilerin anaparaya tekabül eden kısımlarının, BES'ten ayrılırken stopaj kesintisi yapılan hak sahiplerine iadesi ile ilgili başvurular 29 Ağustos 2012'de başlamıştı.

Aradan geçen 6 aya rağmen, başvuru sahibine hakları olan stopaj kesintilerinin ödenmemesi tepkiye neden oluyor.

İADE EKİM AYINDAN İTBAREN YAPILIYOR
Hak sahibi vatandaşların e-mail ve telefonlarla soru yağmuruna tuttuğu, telefonlarına cevap verilmediği gerekçesiyle tepki gösterdiği Büyük Mükellefler Vergi Dairesi, geçtiğimiz günlerde internet sayfasından ''Bireysel Emeklilik ve Şahıs Sigortası Geri Ödemeleri'' başlığıyla bir açıklama yayınlayarak, iadelerin, Gelir Vergisi Sirküleri'nin yayınlandığı 23 Ekim 2012 tarihinden itibaren yapılmaya başlandığını duyurdu.

EN ÇOK HANGİ SORULAR SORULUYOR?
Duyuruda, iade işlemlerinin sıralamasında her aya ait başvuruların kendi içinde yıl ve başvuru sırasına sokulması esasına riayet edildiği belirtilerek, ''Dairemize ulaşan başvurular ulaşma sırasına göre evrak kayıt numarası almaktadır.

Bir aylık dönemler itibariyle evrak kayıt numarası verilen dilekçeler, iade işlemlerinin yapılacağı serviste yıl sırasına sokulmakta önceki yıllardan başlamak üzere ve aynı yıl içinde evrak kayıt sırasına uyularak iadeler gerçekleştirilmektedir. Herhangi bir evraka ödeme sırasının hangi tarihte geleceğini tespit edebilmek ise mümkün değildir'' denildi.

Duyuruda, ''Sıkça sorulan Sorular'' başlığıyla, ''Posta/kargoyla gönderdiğim başvurum elinize ulaştı mı?'', ''İade ödemeleri yapılmaya başlandı mı?'', ''2007 öncesi ayrılışlar için neden iade yapılmıyor?'' ve ''Telefonları neden cevap verilmiyor?'' gibi sorulara yanıtlar yer alıyor.

'PARALAR DEĞER KAYBETTİ'
İadelerini alamayanlar, daha önce oluşturulan ''bireyselemekliliksistemi.org'' adlı internet sitesinde, paralarını alamadıkları ve ne zaman alacaklarına dair cevap bulamadıkları için tepkilerini yazıyor. Burada yazan vatandaşların çoğu, bekletilen paralarına faiz işletilmemesi ve paralarının değer kaybetmesini de eleştiriyor.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.