Bir Bardak Çay Cemaat Sayısını Artırdı

Camiler Haftası etkinlikleri kapsamında Isparta'da birinci seçilen Hacı Ali Gökgöz Camisi, çevre düzenlemesi, kadınların camiyi rahat kullanabilmesi, temizlik gibi kriterlerin yanı sıra cemaat sayısını artırmasıyla birinciliğe layık görüldü.

Yayınlanma:
Güncelleme: 22 Eylül 2011 12:13
Bir Bardak Çay Cemaat Sayısını Artırdı

Camiler Haftası etkinlikleri kapsamında Isparta'da birinci seçilen Hacı Ali Gökgöz Camisi, çevre düzenlemesi, kadınların camiyi rahat kullanabilmesi, temizlik gibi kriterlerin yanı sıra cemaat sayısını artırmasıyla birinciliğe layık görüldü. Cemaat sayısının artması, cemaate bir bardak çay ikram edilmesiyle sağlandı.

Hacı Ali Gökgöz Camisi İmamı Hasan Hüseyin Öztürk, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, caminin 1984'te Emre Mahallesi'nde hayırsever Hacı Ali Gökgöz tarafından yaptırıldığını belirtti.

196 metrekarelik iç alanı bulunan camide önceden 260 kişinin namaz kılabildiğini ancak kadınlar için ayrılan alanda yapılan düzenlemelerle kapasitenin 300'e kadar çıkarıldığını ifade eden Öztürk, caminin çok fazla bilinmemesi yüzünden göreve geldiğinde camide yeteri kadar cemaatle karşılaşamadığını kaydetti.

4 yıl önce camide göreve başladığında cuma namazını 30-35 kişiyle kıldığını, vakit namazlarına ise 3-5 kişinin katıldığını söyleyen Öztürk, caminin gerçek vazifesini yerine getirememesinden üzüntü duyduğunu belirtti.

Camiye cemaat çekebilmek için çözüm aramaya başladığını ifade eden Öztürk, camilerin ibadet dışındaki zamanlarda da kullanılmasını sağlamak için cemaate çay ikram etmeye karar verdiğini bildirdi.

Öztürk, önce küçük demliklerle çay demleyip camiye gelenlere çay ikram ettiğini, her geçen gün camiye gelen kişi sayısının artmasıyla çayın yetmemeye başladığını kaydetti.

Bunun üzerine kahvehanelerde kullanılan çay sistemini caminin bahçesine kurduklarını belirten Öztürk, "Önceden sadece namazı kılıp dağılan insanlar şimdi ezandan önce gelip sohbet ediyorlar, vaaz dinliyorlar, cemaatle dertleşip kaynaşıyorlar" dedi.

Çay, şeker, tüp ihtiyacının da cemaat tarafından karşılandığına değinen Öztürk, böylece yardımlaşma duygularını da pekiştirdiklerini ifade etti.

-"AL GÖTÜR, OKU GETİR"-
Hüseyin Öztürk, ayrıca, cami bünyesinde "Al götür, oku getir" sloganıyla kitaplık oluşturduklarını, burada cemaate hem dini kitaplar hem de romanları ödünç verdiklerini söyledi.

Evlerinde ve kahvehanelerde sıkılan insanların artık camilerine gelmeye başladığını belirten Öztürk, "Cemaat burada kendini evindeymiş gibi hissediyor. Geldiğimde 30 kişiyle cuma namazını kılarken şimdi arkamda kalabalık bir cemaatle ibadetimizi yapıyoruz. Hedefime ulaştım. Atalarımız 'Bir acı kahvenin 40 yıllık hatırı vardır' demişler, biz de 'Bir bardak çayın 40 yıllık hatırı var' dedik. İnsanları camide buluşturduk" dedi.

-BİRİNCİLİK GETİREN DİĞER ÖZELLİKLER-
Öztürk, caminin birinci seçilmesinde cemaat sayısını artırmaları kadar bahçe ve çevre düzenlemesi, temizliği, kadınların rahat kullanabilmesinin de etkili olduğunu söyledi.

Bu konularda da iyileştirmeler yaptıklarını kaydeden Öztürk, israfı önlemek için bahçede otomatik sulama sistemine geçtiklerini, bahçeyi çiçeklendirdiklerini, cemaatin de çiçeklerle ilgilenerek zamanını camide geçirdiğini ifade etti.

Caminin iç ve dış cephelerinde yenileme yaptıklarını belirten Öztürk, abdest alınan yerde her çeşmenin başına ayna, sıvı sabun ve havlu koyduklarını, kadınların namaz kıldığı mekanda düzenlemeler yaptıklarını, erkeklerin giriş kapısını kullanmak istemeyen kadınlar için asansör yapmayı planladıklarını bildirdi.

Camiye gelen kadınların sayısının arttığını belirten Öztürk, kadınların cuma günleri bile camiye gelip vaaz dinlediğini, vakit namazları ile cuma namazını kıldıklarını kaydetti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.