Bir Tırmanış Öyküsü

Dereboğazı gerçeği ile ilgili olarak bizleri 60 yıl öncesine götüren Mustafa Aytaç, bunca bilgiye nereden ulaştığını anlatmak için sözü 11 yaşında yaşadıklarına getiriyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 01 Şubat 2013 14:08
Bir Tırmanış Öyküsü

Aytaç, daha 11 yaşında iken babasından rica etmesi üzerine Dereboğazı yoluna yaptığı ilk yolculuğu şöyle anlattı.

“Dereboğzı yolundaki ilk seyrüseferim oldukça heycanlıydı. Burdur sınırında küçük bir çay vardır. Henüz köprü menfez yapılmadığı için kalasların üzerinden geçerek Kibritçi beline kadar gittik.

Yol orada bitiyordu, işte henüz 11 yaşında iken Isparta’dan yapmış olduğum Dereboğazı yolculuğum böyleve 60’lı yıllardan sonraki Dereboğazı yolunun hangi merhalelerden geçtiği hikayeside şöyledir;

Başbakan Sayın Süleyman Demirel iş adamları ve bazı bakanları ile Rusya’ya seyahat edecekti. Oda Başkanımız Sayın Şevket Demirel eksik kalan yol için “siz plan, proje, dosya hazırlığına başlayın (uzun yol) ben de Rusya gezisine katılacağım. Devrim Ulaştırma Bakanı Sayın Onur Kumbaracıbaşı da seyahatte bulunacak. Ben uçakta onun yanında oturup bu durumu kendisine izah edeceğim ve olurunu almaya çalışacağım” dedi ve olur alındı.

Zamanın Burdur Belediye Başkanı Sayın İlci ve yeğeni Gazeteci Bayan İlci Organize Sanayi, Hava Alanı ve Dereboğazı Yolu’nun yapılmaması için kamuoyu oluşturulması açısından çok başarılı olmuşlardır.

Büyük gazetelerin köşe yazarları şu an aklımda Bekir Coşkun kalmış ve daha birçokları Demirel, Isparta – Antalya yolunu yapacağım diye ormanları katlediyor, ağaçları kesiyor, doğayı mahvediyor diye çevre örgütlerini ayaklandırdılar. Yine aynı mantıkla arsenikli, zehirli Burdur Gölü’nün atık sularla kimyası bozulacak diye Organize Sanayi Belgesinin yapılmasına engel olmaya çalıştılar, mahkemeye verip mahkemeyi kazandılar.

Bu mahkemeyi bir üst kurul bozdu, öyle yolumuza devam ettik. Hava Alanının yapılmasını engellediler. Arkalarında çevreci örgütler, buraya uçak inerse doğa bozulacak, dik kuyruklu kuşlar yok olacak (dik kuyruklu kuşlar göçmen kuşlar olup, Türkiye’de Van’da yaşıyorlar ve buradan kalkıp Burdur üzerinden Hollanda’ya gidiyorlar.)

Dereboğazı Yoluna yapım anında çok sık giderdik. Bir gidişimizde şimdiki Bucak sapağının orada bir yer vardı. Onun başına kadar gittik. Vali Dokuzoğlu bizi karşıladı. Şevket Bey’e söylediği şey “Efendim tam tünel yapılacak yermiş, kaz kaz bitmiyor” diyerek serzenişte bulundu.

Yine bir yolla ilgili bilgi almaya gittiğimizde Eğirdir Sapağının oradaki düzlükte ilgili firma tarafından brifing verildi. O sırada Kargı Tüneli yapılıyor. Bu tünelin bitiş süreci 12 ay olarak planlanmış. Arazinin uygun olması nedeniyle 580 metre olan bu tünel (+60 daha var) 6 yda bitti ve Dokuzoğlu’nun ifadesiyle burada yeni bir teknoloji denendi Avusturya Teknolojisi diye. Tünel dörde bülünüp sıra sıra, kısım kısım açılarak tamamlandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.