Bir Yol Hikayesi

Bugün Isparta’yı Antalya’ya bağlayan Dereboğazı yolunun neden çift yol yatırım programına alınmadığı tartışılırken, Bu yolun hangi zorluklarla bugünlere nasıl geldiğini bir kez daha anlatılıyor. İşte kısa da olsa da dereboğazı yolunun yapılış öyküsü:

Yayınlanma:
Güncelleme: 17 Kasım 2012 13:23
Bir Yol Hikayesi

1960 öncesi yıllarda Isparta tarafından Antalya’ya Burdur üzerinden gidiliyordu. Bu yol çok zahmetliydi çünkü yol hem dar hem de aşırı rampalı ve tehlikeliydi. Otobüsle en az 5 bilemediniz 4 saatte Antalya’ya gidiliyordu. İşte Isparta o dönemde Dereboğazı yolunu açmak için kolları sıvadı ve Isparta –Antalya arasındaki ulaşımı kısaltmak amacıyla Dere boğazı yolu yaptırma ve yaşatma Derneği Mehmet Beyhan Başkanlığında kuruldu. Isparta’da halı ticareti yapan Necati Çelik’e ait mağazaya bu derneğin ilk resmi levhası asıldı.

1963 yılında yol çalışmaları başladı. Ispartalı hayırseverlerin destekleriyle, üstün gayretler ve ciddi fedakârlıklar gösterilerek 1978 yılında tüneller açıldı.

1982 yılında Başbakan Turgut Özal'a gidilerek yapılan fedakârlıklar ve yolun hali hazır durumu Isparta ve ülke ekonomisine faydaları anlatıldı. Rahmetli Özal konunun ehemmiyetini kavrayarak derhal Karayolları Genel Müdürlüğü'ne yolun açılması için gerekenin yapılması talimatını vererek yol yapımına başlandı. 1993 yılında Süleyman Demirel'in Cumhurbaşkanı seçilmesi ile hız kazanan süreçle Antalya-Dere boğazı yolu 1995 yılında hizmete açıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum