Birlik – Beraberlik Örneği

Birlik – Beraberlik Örneği

Yayınlanma:
Güncelleme: 17 Eylül 2019 14:01
Birlik – Beraberlik Örneği

Ahilik Haftası kapsamında Esnaf Odaları Birliği Başkanvekili Ahmet Tural ve esnaf odaları temsilcileri, Vali Seymenoğlu’nu ziyaret etti. Ziyarette esnaf temsilcilerini Başkan Başdeğirmen de yalnız bırakmadı.

Ahilik kültürünü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla 32’incisi kutlanan Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında Isparta Esnaf Odaları Birliği Başkanvekili Ahmet Tural, Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ve esnaf odalarının temsilcileriyle birlikte Vali Ömer Seymenoğlu’nu ziyaret etti. Ziyarette Birlik Başkanvekili Ahmet Tural tarafında Vali Ömer Seymeoğlu’na Ahi Evran Hazretlerinin Ahilik Nasihatının yazılı olduğu şilt takdim edildi.

ISPARTA ESNAF ŞEHRİDİR
Ahilik Haftasının bu yıl 16-22 Eylül tarihleri arasında kutlandığını kaydeden Başkanvekili Tural, “Biz ilimizde ayın 16 ve 20 Eylül tarihleri arasında kutlamayı gerçekleştiriyoruz. Sonra Kırşehir’e gidiyoruz. Kırşehir ahiliğin merkezi konumunda. Cumhurbaşkanımızın katılımlarıyla kutlamalar burada sonlandırılıyor. Ahilik 12. Yüzyılda Kırşehir’de temelleri atılan ve Anadoluya yayılarak bu günlere kadar sürüp gelen kültürel sosyal ve ekonomik bir oluşumdur. Ahilik ve toplumsal barış içeren akıl bilim ahlak birlikteliğidir. Ahilik din dil ırk gözetmeksizin herkesi eşit gören bir yapıdır. Milli bütünlüğün ekonomik temellerini kuran sosyal bir modeldir. Ahilik akılcılıktır, çağdaşçılıktır. Bizler Türk esnaf ve sanatkarları olarak böylesi köklü ve görkemli geçmişimize de gurur duyuyoruz. Ahilik haftalarında hem bu geleneği yaşatmada bu güzel oluşumu yeni nesillere aktarmayı ve aşılamayı hedefliyoruz. İlimizde esnaf odaları sicilline kayıtlı 12 bin esnaf ve sanatkarımız var ve iş yerine baktığımız zamanda 13 bin işyeri var. Isparta Esnaf Odaları Birlik Başkanlığı’na bağlı 28 odamız mevcut. Yani ahiliğin geçmişteki yapısını bugün Esnaf Odaları Birliğimiz illerde, çatı örgütte ise TESK sağlamaktadır. İlimizde her 100 kişiden 3 kişinin esnaf olduğunu görmekteyiz. İlimiz bir esnaf şehri. Esnaf ve sanatkarımızın desteklenmesi büyümesi demek ilimizin ve ülkemizin büyümesi demektir. Biz bu bağlamda sizlere teşekkür ediyoruz. Esnaf ve sanatkarımız her zaman devletimizin sıcak yüzünü, belediyemizin ilgi ve alakasını görmektedir. Rabbim birlik ve beraberlik içinde nice ahilik haftalarına çıkmamızı nasip etsin. Tüm esnaf ve sanatkarımızın Ahilik Haftası’nı kutluyorum” dedi.

GÖZLEMLİYORUM HER ZAMAN
BİR ARAYA GELİYORSUNUZ
Vali Ömer Seymenoğlu, Isparta’da esnaf ve yerel yönetimler arasındaki birlikteliğin önemine işaret ederek, “Görüyorum ki belediye başkanımız da sizleri yalnız bırakmamış sizlerle birlikte gelmiş. Kendisi de zaten bir esnaf. Daha sonra tüccar ve işadamı olmuş. Herhalde ITSO Başkanlığı yaptığına göre farklı ölçekte iş hayatı olduğuna inanıyorum ve sizleri de yalnız bırakmamış. Sizleri burada görmekten mutluluk duyuyorum ve keyif alıyorum. İyi ki geldiniz insanımızın sadece Isparta’da değil ülke çapında birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyduğu en güzel günlerden birisindeyiz bunun en güzel örneği örfümüzden adetimizden geçmişimizden bugüne gelen Ahilik kültürü. Bunu da yaşatabilmek ve bizden sonraki nesillere aktarabilmek sizlerin sayesinde olacaktır. Geçmişte atalarımız zamanında ahilik olarak kutlanıyordu birlik beraberliğin kardeşliğin paylaşmayı dostluğu yardımlaşmanın en güzel yaşandığı ocaktı. Esnaf ve sanatkarların birbirlerine yaşattıkları yaptıkları desteklerle bunu geçmişte yaşıyorduk ve günümüzde değişerek şimdi sizlerin başkanlığını yaptığınız oda başkanlıklarına ve federasyonlara dönüştü. Hiçbir farkı yok aslında geçmişte neyse şimdi de aynı ama hukuki alt yapı getirildi. Geçmişte toplum liderleri kurumun temsilcileri tarafından ahilik müessesesi yürütülüyordu şuanda hukuki alt yapı kazandırılarak esnaf ve sanatkar odaları federasyon ve konfederasyonla yürütülüyor. Her esnaf sosyal güvenlik kapsamına alınarak sosyal güvenlik müessesesi tarafından maaş bağlandı ücret ödenmeye başlandı dönüşüm geçirdi ama tek dönüşmeyen değişmeyen dostluk yardımlaşma arkadaşlık sosyal güvencemiz günün koşullarına göre beğensek de beğenmesek de bir değişim geçirdi ama dostluğumuz arkadaşlığımız ben ona inanıyorum olumsuz anlamda değişim geçirmedi. Geldiğimiz günden bugüne kadar gözlemliyorum her zaman bir araya geliyorsunuz. Bugünkü günün anlam ve önemi de bunu gösteriyor. Bizleri yönetenler de bu kanunları çıkarmış başka Kırşehir merkezde başladı bayram olarak başladı. Daha sonra diğer vilayetlere yayılarak ahilik haftası olarak kutlanmaya başlandı. Ben buna hem ahilik kültürü haftası diyorum hem ahilik bayramı diyorum. Bunun tarihte en güzel örneği çed kuşama vardı şimdi modern toplumda da adı değişti diploma diyoruz ustalık belgesi, kalfalık belgesi Halk eğitim ve diğer kurumlarda esnaf odasının denetiminde ustalık belgesi vermiş oluyoruz. Alaylıdan mektepliye dönüyoruz ama değişmeyen tek şey dostluk arkadaşlık. Ahi demek dürüst demek fedakar çalışkan demek. Kazandığını çevresiyle paylaşan yardımlaşan demek. Günün koşulları bizleri zaman zaman zorluyor ama olsun yine elimizden geldiğince dürüstçe kazanmayı kazandığımızı da ailemizle ve çevremizle yardımlaşmayı hedefliyoruz” dedi.

KAMU KURUMLARI ESNAFIMIZIN YANINDADIR
Yüzde yüz başarının hiçbir meslek gurubunda olmadığını kaydeden Vali Seymenoğlu sözlerini şöyle sürdürdü “Bizler dürüst olmalıyız sattığımızla tarttığımızla kalitesine kefil olmalıyız. Ahiliğin anlamı budur o ruhu kaybetmememiz lazım. Son yıllarda bunu yaşıyoruz geçmişten bugüne genlerimiz de var sıkıntılı olan arkadaşları zaman içinde işinizden çıkartıyorsunuz ahilik müessesesinde oda var tarihte o kurallara uymayan esnaf sanatkar 300-500 yıl önce de atalarımız tarafından ayırılıyormuş pabuçları dama atılıyormuş bunlar var onun için ben hepinize teşekkür ediyorum ve hep beraberiz zaten sürekli iç içeyiz bir aradayız. Kamu kurum kuruluşları yanınızda KOSGEB, İŞKUR sürekli yanınızda illaki eksiklikler olacaktır ama bundan kasıt varsa mutlaka bana gelin, başkanınıza gidin. Tabi 500 yıl önce pabucu dama atıyordunuz ama bugünkü şartlarda bunu sizin adınıza kamu görevlileri yapıyor onun için sizleri destekleyici sektörde şu alanda şu sıkıntı var hukuk dışı iş yapıyor bunu bizlere duyurmalısınız bunu takip etme konusunda da ilgili kurumlarımızdaki arkadaşlarımız gerekeni yapar. Sizlere yardımcı olmayan sizlerin önünü kasten açmayan kamu görevlisi varsa mutlaka bizlere bildirin. Bizleri sıkıntıya sokuyor diye günün koşullarına göre kapanan işyerleri var ekonomik koşullar belli iş üretemiyor veya üretiyor karşılığını alamıyor arz talep yaratamıyor o yüzden insanımızı daha fazla sıkıntıya sokmamak için kamu kurum ve kuruluşları sizlerin yanındadır. Onun için devlet olarak elimizden geldiği kadar destek olmak için yanınızdayız.”

VALİ VE BAŞKAN AHİLİK LOKMASI İKRAM ETTİ
Valilik ziyaretinin ardından Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında Kaymakkapı Meydanında vatandaşlara ahi lokması ikram edildi. Buradaki programa Vali Ömer Seymeoğlu ve Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen de katıldı. Mehteran gösterisinin ardından dua edildi. Ardından vatandaşlara Vali Seymenoğlu, Belediye Başkanı Başdeğirmen ve Birlik Başkanvekili Tural tarafından ahilik lokması ikram edildi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.