Bitirin Artık Şurayı

Bitirin Artık Şurayı

Yayınlanma:
Bitirin Artık Şurayı

Temeli 1997 yılında atılan ve aradan geçen 21 yılda hala inşaat halinde olan Isparta Ticaret ve Kültür Merkezi 3 Başkan ve 5 dönem görmesine rağmen yılan hikayesi olmaya devam ediyor. Vatandaş ise tepkili;  “Bırakın çekişmeleri bitirin artık şurayı” 

Isparta’nın kanayan yarası haline gelen ve yapımı yılan hikayesine dönen Isparta Ticaret ve Kültür Merkezi (ITKM) inşaatı yaklaşık bir yıldır yine durdu.

4 ayrı Belediye Başkanlığı döneminin ardından beşinci dönemi de gören ITKM inşaatının bitirileceğine dair iki yıl önce halkta beliren umut ışığı yerini yine belirsizliğe bıraktı. Eski Çarşamba Pazarı olarak anılan alandaki yenileme çalışmaları 1997 yılında dönemin Belediye Başkanı Mehmet Aybatılı tarafından başlatıldı. Aradan geçen dönemde 4 ayrı belediye başkanlığını eskiterek beşinci dönemi gören ITKM inşaatı 2015 yılında Isparta Belediyesi'nin fesih çıkışından sonra yeniden başlamış ve o dönem yüklenici firma olan Kadıahmetoğulları firması 400 işçi ile gece gündüz haftanın 7 günü hummalı bir çalışma yürütmüştü. 

ÖNCE KAYYUM ATANDI, SONRA 

SÖZLEŞME FESİH DAVASI AÇILDI 

Ancak, tüm bu çalışmalar 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından yapılan FETÖ operasyonları ve ayıklama çalışmaları neticesinde Isparta Ticaret ve Kültür Merkezi (ITKM) inşaatını yapan şirket olan Kadıahmetoğulları firmasına kayyum atanmasıyla yeni bir boyut kazandı. 2016 yılının Ekim ayında gerçekleşen bu kayyum atamasının ardından tekrar duran inşaatla ilgili olarak bu defa Isparta Belediyesi Kasım 2016’da söz konusu firma ile yapılan sözleşmenin feshi için dava açtı. Konu mahkemeye intikal ettiği için aradan geçen yaklaşık 1,5 yıllık zamanda ITKM inşaatına bir çivi bile çakılmadı, çakılamıyor. Dolayısıyla, ITKM’deki sürünceme devam ediyor. 

ITKM, BİR KEZ DAHA SİYASİ 

ÇEKİŞMEYE SAHNE OLUYOR 

Netice olarak; temelinin atıldığı 1997 yılından bu yana çeşitli zaman aralıklarıyla şehirde siyasi tartışmalara konu olan Isparta Ticaret ve Kültür Merkezi (ITKM) inşaatı bir kez daha siyasi çekişmelerin odağında. Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ın TED kolejinde katıldığı bir programda ‘ITKM devlete geçti, devredildi. Hadi yapsınlar. Ama yapmıyorlar, yapamıyorlar’ şeklinde açıklama yapması Ak Parti kanadının sert tepkisine neden oldu. Başkan Günaydın’ın bu açıklaması üzerine önce Ak Parti İl Başkanı Osman Zabun, ardından Madeni – İş odası genel kurulunda TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, Günaydın’a hitaben ‘Başkan ITKM’nin sözleşme fesih davasını geri çeksin, orayı 4 ayda bitirelim’ açıklamasında bulundular. 

“BİTİRİN ARTIK ŞURAYI” 

ITKM’nin 21 yıldır bu şehrin gündeminde olduğunu ve adeta sürücemede kaldığını ifade eden vatandaşlar, bu konuda siyasiler arasında yapılan tartışmaların kendilerini çok rahatsız ettiğini ve bu konuda yapılacak en güzel işin oranın el birliği ile bir an önce bitirilmesi olduğunu ifade ettiler. Konu ile ilgili görüşlerini açıklayan vatandaşlar, “Söz konusu inşaat güya 31 Aralık 2015 tarihinde bitecekti. Yine bitmedi ve yine olmadı. 2018 yılı itibariyle 21’inci yılına giren eski Çarşamba pazarı alanındaki inşaat şehri çok rahatsız ediyor. 

“KISIR ÇEŞİKMELERİ 

BIRAKIN SONUCA GİDİN” 

Dönemin Belediye Başkanı Mehmet Aybatılı 1997 yılında tarafından halk arasında Çarşamba Pazarı olarak bilinen alanda başlattığı yenileme çalışması, ardından gelen mevcut Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın tarafından binaların çürük olduğu ve projenin geleceğe uygun olmadığı gerekçesi ile yıkılmış yeni bir proje yapılmıştı. Yusuf Ziya Günaydın’ın başladığı proje ise Belediye Başkanlığını Hasan Balaman’a kaptırması nedeniyle yarım kalmış ve dönemin Belediye Başkanı Hasan Balaman tarafından 2006 yılında kat karşılığı usulü ile ihaleye çıkarak mevcut ITKM projesinin inşaatına başlanmıştı. İhaleye çıkıldığında 2009 yılında inşaatın tamamlanması hedefleniyordu. 1997’de başlayan ve 2006’dan buyana mevcut proje ile devam eden çalışmalar Hasan Balaman’ın belediye başkanlığı döneminde tamamlanamadı. Ardından yeniden Isparta Belediye Başkanı seçilen Yusuf Ziya Günaydın projeyi bozmadan bitirilmesi için çalıştı. Hatta bu arada 3 kez zeyilname yapılarak proje tadilatına gidildi. Fakat projenin bitişine ilişkin defalarca tarih verilmesine rağmen bir türlü beklenen mutlu sona ulaşılamadı. Her zaman Isparta’nın bir numaralı tartışma konusu oldu. Artık bu tartışmaların sona ermesini ve sonuca gidilmesini istiyoruz” dediler. 

İŞTE ITKM’NİN DÜNÜ VE BUGÜNÜ 

Isparta Ticaret ve Kültür Merkezi 3 Başkan 5 dönem gördü. Belediye – Mimarlar Odası işbirliği ile ulusal yarışma açıldı. Yarışmaya Mimar olarak katılan Yusuf Ziya Günaydın'ın projelerden birisi 17, diğeri 22.oldu. Birinci gelen projenin uygulamasına Belediyenin imkanlarıyla başlandı. 1999'da Belediye Başkanı seçilen Günaydın, 4.5 yıl telif haklarından doğan hukuki sürecini çözmek için uğraştı, seçime 6 ay kala yine ikinci bir projenin temelini atıp, inşaata başladı. 2004 yerel seçimlerinden çıkıldığında yeni yönetimin masasında 2 ayrı Çarşamba Pazarı Projesi ve inşaatı vardı.

2004'de Isparta Belediye Başkanı seçilen Hasan Balaman,2006 yılında kat karşılığı usulü ile ihaleye çıkarak Belediye aleyhine adaletsiz bir paylaşım öngören sözleşmeye imzasını attı. Isparta Belediyesi'ne sadece otopark, cami, kültür merkezi ve meydanların kaldığı paylaşım sözleşmesi gereğince 51 bin m2'lik alanda yarı açık AVM modeli inşaatına başlanamadı. Bu dönem yüklenici firma ile Belediye yönetim arasında Isparta'nın aleyhine olacak2 ayrı zeyilname (imar tadilatı) imzalandı.

5 yıllık aradan sonra yeniden iş başına gelen Yusuf Ziya Günaydın'dan Ticaret ve Kültür Merkezi Projesi İhale sözleşmesini feshederek, Isparta'nın kaybettiği malını geri alma yönünde radikal bir adım beklerken iş hiç beklenmediği bir şekilde yol aldı. Önce '25 dükkan müteahhitten kopardık' sonra '43 dükkan aldık' gibi açıklamalarla ITKM'de kurulan düzen aynen devam etti. 2014'de yeniden seçilerek Isparta'da 3.dönem belediye başkanlığı yapma şansına ulaşan Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, inşaatın tamamlanması için ihale sözleşmesinin tek taraflı fesh edilmesi yönündeki resti etkili oldu. Kamuoyunun da baskısıyla müteahhit tekrar iş başı yaptı. Kısa sürede fiziki gerçekleşme yüzde 95 oranına ulaştı. Müteahhit firma, 'geçici kabul' yapılması istemiyle 31 Aralık 2015 tarihinde Isparta Belediyesi'ne başvurdu. 

ITKM’NİN 20 YILI SORGULANDI 

Süreç bu şekilde işlerken 2016 yılında İçişleri Bakanlığı'ndan görevlendirilen müfettişin, ITKM'nin geçici kabul süreciyle ilgili değil, projenin ilk gündeme geldiği dönemden bugüne kadarki iş ve işlemleri incelemek ve gecikmenin sebeplerini araştırmak için geldiği ortaya çıktı. İçişleri Bakanlığı'nca görevlendirilip, Isparta Valiliği'nde kendisine tahsis edilen odada çalışmalara başlayan Başmüfettişin, özellikle 2006'da yapılan kat karşılığı ihalesi ve ihaleden sonra 2'si Balaman, 1'i Günaydın döneminde yapılan 3 zeyilnameye (imar tadilatı) ilişkin işlemlerle ilgili belge istediği öğrenildi. İnceleme sonunda Isparta gündemini 21 yıldır meşgul eden eski adıyla Halk Pazarı Projesi'yle ilgili kamu vicdanının rahatlatacak sonuçların çıkması temenni ediliyordu. Fakat, bu konudan da bir sonuç çıkmadı.

 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum