Bıtrak: "Kokunun Tek Kaynağı Biz Değiliz"

Deri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Bıtrak, Sav’daki kokunun sadece kendilerinden kaynaklanmadığını ileri sürerek, “Sav’a yakın bir bölgede Isparta Belediyesi’nin arıtması var. Aynı sistemle çalışıyor” dedi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 20 Ekim 2016 11:38
Bıtrak: "Kokunun Tek Kaynağı Biz Değiliz"

Isparta’ya gelişte vatandaşları karşılayan kötü kokunun 4 kaynağı var. Deri Organize Sanayi’nin sanayi atıkları, Isparta şehri arıtması, drenaj kanalları ve Sav Kasabası’nın atıkları.

Bu yönde Sav Beldesi başta olmak üzere Vatan Mahallesi, Galericiler Sitesi, Çevre yolu ve Halıkent’in bir bölümünü etkisi altına alan kötü kokunun ortadan kaldırılması için ciddi bir çalışma başlatıldı. Isparta İl Çevre Müdürlüğü’nün talebi üzerine TÜBİTAK’tan gelen uzmanlar Deri Organize Sanayi Bölgesi’nde koku testi yaptı. Önce tesisteki arıtmalara cihazı bırakan uzmanlar cihazın içerisine dolan havayı bir poşete alıyor. Alınan hava laboratuvar ortamında incelenecek.

KOKU NORMAL DEĞERİN ÜZERİNDE ÇIKARSA ÇEVRE MÜDÜRLÜĞÜ YAPTIRIM UYGULAYACAK

Konuyla ilgili bilgi veren TÜBİTAK Yetkilisi, “İl Çevre Müdürlüklerinin bazı fabrikalarda ve arıtmalarda yaptığı emisyon, hava kalitesi ve kokuyla ilgili ölçümleri gerçekleştiriyoruz. İl Çevre Müdürlükleri burada yetkili kişilerdir. Kendileri gelirler, ölçüm yapılacak yerlerle ilgili bizle diyaloga geçerler. Biz de onların adına ölçümleri yapar ve raporlarız. Biz burada sadece ölçümle ilgili kısmını yapıyoruz. Eğer insan burunu kokuyu hissedebiliyorsa bu bir değerin üzerinde demektir. İşte biz bu değeri ölçmeye çalışıyoruz. Bunun en düşük değeri bin koku birimi bölü metreküptür. Biz burada ölçeriz, o koku bin koku birimi bölü metreküpün üzerinde çıkarsa bu rahatsız edicidir ve İl Çevre Müdürlüğü bir yaptırım uygulamalıdır. Çevre Müdürlüğü önce belirli bir süre verir ve önleminizi alın der. Önlemini aldıktan sonra biz gelir tekrar ölçüm yaparız. Süreç bu şekilde devam eder” dedi.

KOKUNUN TEK KAYNAĞI BİZ DEĞİLİZ

Öte yandan Deri Organize Sanayisinin arıtma tesisinin yanı sıra Isparta Belediyesi’nin atık su arıtma tesisinin de kokuya sebep olduğunu ileri süren Deri OSB Başkanı Eşref Bıtrak, “Koku bizi de çevreyi de rahatsız ediyor. Bunun bilincindeyiz ama bunun sadece bizden kaynaklanmadığını da biliyoruz. 1,5-2 km yakınımızda Sav’a yakın bir bölgede Isparta Belediyesi’nin arıtması var. Aynı sistemle çalışıyor. Belki şehre yakın olmamız nedeniyle faturanın tamamı olmasa da büyük bir kısmı bize kesiliyor. Ama biz bu konuda duyarsız değiliz. Ben bölgede yaşayan insanlara ağaçlandırma ve kokuyla ilgili çalışma yapacağımıza dair söz verdim. Burasının yaşanabilir bir coğrafyaya dönmesi için mücadelemiz devam ediyor. Araştırmalarımız neticesinde Uşak’ta bir model keşfettik. Biraz maliyetli ama maliyeti bünyemiz veya çevreyle ilgili bakanlıktan alacağımız kredilerle bir şekilde aşacağız. Bununla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kokunun ölçümünü yapmak üzere TÜBİTAK’tan arkadaşlar geldiler. Bunun analizini yapıyorlar. İlk başlangıcımızı yaptık.

KOKUNUN BERTARAFI SAĞLANACAK

Bu model nasıl diye sorulacak olursa; arıtma havuzlarımız var. Bu arıtma havuzlarında arıtma esnasında tabiî ki bir koku ortaya çıkıyor. Bakteriler sıcakla birleşince istenmeyen kokular ortaya çıkıyor. İlk önce bunların yok edilmesi, bertarafıyla ilgili bir çalışma olacak. Bu havuzlarımızın üzerini kapatacağız. Buradaki kokuları bir noktaya toplayıp oradaki kimyasal reaktörden geçtikten sonra yüzde 100’lük bir kokuyu yüzde 95 ölçüsünde azaltmayı hedefliyoruz. İkinci bir kısım da; çıkan çamurları yaş olarak sevkiyat edemiyoruz, bunların kuruması lazım.  Aynı şekilde üstünü kapatarak burada da bir çalışmamız olacak. Tekrardan reaktöre gelip o kokunun orada bertarafını sağlayacağız” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum