Bize Göre Çok Onlara Göre Az

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER), Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin toplu ulaşım ücretlerine yaptığı yüzde 40'ı aşan zamla halkın değil, ulaşım esnafının yanında yer aldığını ileri sürdü.

Yayınlanma:
Güncelleme: 11 Temmuz 2011 13:13
Bize Göre Çok Onlara Göre Az

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER), Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin toplu ulaşım ücretlerine yaptığı yüzde 40'ı aşan zamla halkın değil, ulaşım esnafının yanında yer aldığını ileri sürdü. CHP'li belediyenin Antalyalılar yerine birkaç yüz otobüs ve minibüs sahibinin menfaatini korumayı tercih ettiğini iddia eden TÜKODER Antalya Şube Başkanı avukat Abdullah Özçulcu, zammın iptali için valiliği göreve çağırdı. 5362 Sayılı Esnaf Teşekkülleri Hakkındaki Kanun'a göre fiyat artışının geri alınmasının mümkün olduğunu savunan Özçulcu, "Mülki idarenin itiraz etmesi sonucu bu fiyatlar geri çekilebilir. Bu bağlamda biz de Antalya Valiliği'ni göreve çağırıyoruz. " dedi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin 10 Temmuz Pazar gününden geçerli olmak üzere toplu ulaşım ücretlerine zam yapması tepkilere neden oldu. Toplu ulaşıma yapılan zamma vatandaşlar, siyasiler ve sivil toplum kuruluşları tepki gösterdi. CHP'li Büyükşehir Belediyesi'nin halkın karşısında durduğunu savunan STK temsilcileri zammın geri alınmasını istedi. TÜKODER Şube Başkanı Abdullah Özçulcu, Antalya'daki ulaşım tarifesinin çevre illere göre yüksek olduğu tespitinde bulundu. Asgari ücretle çalışanların gelirinin önemli bir kısmının ulaşım masraflarına gittiğini belirten Özçulcu, "Trafik yoğunluğunun yaşandığı şehrimizde insanları toplu ulaşıma özendirmek gerekir. Bu da zam yaparak değil, makul fiyatlarla gerçekleşir. Ayrıca toplu ulaşıma zam yapmayı gerektirecek maliyet artışları da oluşmamıştır. " değerlendirmesinde bulundu.

Antalya'nın yakın komşusu Isparta'da geçen hafta başından geçerli olmak üzere toplu ulaşım ücretlerine yüzde 25 zam yapıldığını hatırlatan Özçulcu, "Isparta'nın zamlı fiyatları bile bizim bir önceki ulaşım tarifemizin altında" dedi.

Antalya'da toplu ulaşım araçlarının hat bedellerinin çok yüksek olduğunu, hatlara yoğun talep gösterildiğini anlatan Özçulcu sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu da toplu ulaşım aracı sahiplerinin çok fazla kazandığının göstergesidir. Burada toplu ulaşım fiyatlarını onaylayan belediyenin halkın yanında olması gerekirken, birkaç yüz dolmuş ve otobüs sahibinin çıkarlarını halkın çıkarlarına tercih ettiği anlaşılmaktadır. 5362 sayılı Esnaf Teşekkülleri Hakkındaki Kanun'a göre bu fiyatların geri alınması mümkün. Mülki idarenin itiraz etmesi sonucu bu fiyatlar geri çekilebilir. Bu bağlamda biz de Antalya Valiliği'ni göreve çağırıyoruz. "

HER KESİMDEN TEPKİ VAR
Toplu ulaşım ücretlerine yapılan zam siyasilerin de tepkisine neden oldu. AK Parti İl Başkanı Mustafa Köse vatandaşların zam tepkisine katıldıklarını söyledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'ın göreve geldiği günden bu yana 'sorun çözen değil, sorun üreten bir başkan' olduğunu ileri süren Köse, "Akaydın'ın bedava elektrik, 100 bin kişiye iş vaatleri vardı. Hiçbirisi yerine getirilmedi. Göreve geldiği günden beri ulaşım sorunları büyüdü. Biz 'çözecek' diye beklerken toplu ulaşıma zam yapıldığını gördük. Yani Antalya Büyükşehir Belediyesi çalışan değil, zam üreten bir belediye haline geldi. Bu zammın keyfi bir uygulama olduğunu düşünüyoruz ve kınıyoruz. " görüşünü savundu.

Zamdan tüm Antalyalılar gibi geç haberdar olduğunu dile getiren MHP İl Başkanı Adnan Kaya da şu değerlendirmede bulundu: "Zammın yapılışı hiç hoş değil. Bu zam, A Kent firmasının açılan davayı kaybetmesinden kaynaklıymış gibi görünüyor. Sanki Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, A Kent firmasının açılan davayı kaybetmesinden dolayı Antalya halkını cezalandırıyor. " Ulaşım zammının geri alınmasını isteyen Kaya, "Zam yapılır, yapılmaz değil ama makul bir zam yapılır. Antalya halkını zora sokacak fahiş bir zam değil. " yorumunda bulundu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.