Bizi Kimse Tutamaz

Açılış ve temel atma törenlerinin ardından Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Isparta Valisi Vahdettin Özkan ve Milletvekili Said Yüce Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ettiler.

Yayınlanma:
Bizi Kimse Tutamaz

Açılış ve temel atma törenlerinin ardından Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Isparta Valisi Vahdettin Özkan ve Milletvekili Said Yüce Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ettiler.

ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Meclis Başkanı Osman Şahlan yönetim kurulu ve meclis üyelerinin ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda, Diyanet işleri Başkanı Görmez, işadamlarına Din ve Ticaret hakkında kısa kısa bilgiler verdi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da yapısal reformlardan bahsetti.

ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, açılış ve temel atma törenine katılarak kendilerine onurlandıran misafirlere teşekkür etti. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun kendilerine hiçbir zaman yalnız bırakmadığını vurgulayan Başdeğirmen, “Sayın Başkanımız bizleri hiç yalnız bırakmıyor. Isparta’ya bizim dönemimizde 5 kez geldi. Hiçbir isteğimizi geri çevirmiyor. Kendilerine üyelerim adına teşekkür ediyorum. Diyanet İşleri Başkanımızı da Ankara’da ziyaret ettiğimizde kendisine bir takım sorunlarımızdan bahsetmiştim. Hacı adaylarının ve umreye gedecek kişilerin Isparta Havaalanı’ndan uçamadıklarını anlattık. Kendisi sorunla bizzat ilgilendi ve artık hacı adaylarımız ve umre yolcularımız Isparta Havaalanını kullanıyor.”dedi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğl da Isparta’ya üç hayırlı iş için geldiklerini belirterek, “Süleyman Demirel Üniversitesi’nde yapılan camiinin açılışını gerçekleştirdik. Daha sonra TOBB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin açılışını yaptık. Ondan sonrada Isparta Ekonomi Kampüsü’nün temel atma törenini gerçekleştirdik. Bu kampüs ile Isparta Türkiye’de örnek şehirlerimizden biri olacak. Ticaret ve Sanayi Odası ve Ticaret Borsası aynı kompleksin içinde beraber hizmet verecekler. Bu vizyon ve birlikteliğinizden dolayı sizleri kutluyorum” dedi.

Isparta’da birlik ve beraberliğin olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Bu birliktelik rahmete dönüşüyor. Türkiye’nin en yaşanabilir kenti oldunuz. Ne mutlu size. Isparta’nın marka olması açısından müthiş bir fırsat” ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin elma üretiminin yüzde 34'ünün, dünyanın gül üretiminin ise yüzde 65'inin Isparta'dan karşılandığını belirten Hisarcıklıoğlu, Ispartalıların müthiş bir coğrafyada yaşadıklarını ve bundan dolayı şanslı olduklarını ifade etti.
Hisarcıklıoğlu, Isparta'ya gümrük binası açılması için ilgili bakanlıklarla 2 gün önce görüşme yaptıklarını dile getirerek, yakın bir zamanda gümrük ofisinin Isparta'ya açılacağını belirtti. Bu sayede gümrükleme için Antalya ya da başka bir kente gitmek zorunda kalınmayacağını anlatan Hisarcıklıoğlu, "Hizmet ayağınıza gelecek" diye konuştu.

Son bir yılda iş yeri sayısındaki artışın Türkiye'de yüzde 4, Isparta'da ise yüzde 5 olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin istihdam artışının yüzde 6, Isparta'daki artışın ise yüzde 12 olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin ihracatta kötü bir yıl geçirerek, bir önceki yıla göre yüzde 9'luk bir düşüş yaşadığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, Isparta'nın yine Türkiye'den daha iyi bir performans sergileyerek yüzde 4 düşüş yaşadığını anlattı.

Hisarcıklıoğlu, Isparta'nın bankalarda ödemeyen kredilerde Türkiye ortalamasının altında olduğunu aktararak, "Bu bir şehirde neyi gösteriyor? Isparta'nın tüccar ve sanayicisi sözünü verdi mi alışverişte yerine getirir. Söz senettir tabiri var ya tam onun uygulandığı şehirlerden bir tanesi" dedi.

-“Yapısal reformlara odaklanmamız lazım"
Türkiye'de kişi başına düşen milli gelirin 2015 yılında 10 bin dolardan 9 bin dolar seviyesine düştüğünün altını çizen Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: "Kişi başına düşen milli gelirimizi tekrar yukarıya çıkarabilmek için daha önce yaptığımız gibi yapısal reformlara odaklanmamız lazım. Türkiye'nin ilk önceliği bu olmalı. Ekonomideki yapısal reformları yapmadan zenginleşebilmek mümkün değildir. Zengin olmak mecburiyetindeyiz. Zengin olmanın yolu da rakiplerimizle rekabet edebilir hale gelmemizdir. Zaten hükümetimizin açıkladığı '25 Öncelikli Dönüşüm Programı' bunları kapsıyor. Önceliğimizin bu olması lazım. Sizlerin ve bizlerin sıkıntısı var mı? Var. Özellikle asgari ücretteki yüzde 30'luk artış, maliyetlerimizi rakiplerimize göre epey artırdı. Dünyada en yüksek asgari ücrete sahip 3 ya da 4 ülkeden biriyiz. Baktığınız zaman hükümetimiz asgari ücretliye 100 lira maddi destek çıktı. Bu bir yıl için geçerli. İnşallah önümüzdeki yılda bunların devam etmesi için talebimiz olacak."

-"Vergi yüklerinin düşürülmesini istiyoruz"
Hisarcıklıoğlu, iş gücü piyasası reformuna hızlı ve acil bir şekilde ihtiyaçları olduğunu vurgulayarak, 140 milyar dolarlık ihracatı, dünyadaki istihdam üzerindeki en yüksek vergi yükü olan ülke olmalarına rağmen yaptıklarını belirtti. İstihdam üzerindeki vergi yüklerinin şu anda yüzde 60'lar civarında olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Dünyaya baktığımız zaman bunda bir numarayız. Buradaki vergi yüklerinin hızla düşürülmesini istiyoruz. Kıdem tazminatında dünya şampiyonuyuz. Bir yıla bir maaş, 20 yıla 20 maaş. Dünya'da bizimki gibi ikinci bir ülke yok. Bu konuda da hükümetimizin net adımlar atacağına inanıyoruz. Modası geçmiş damga vergisinin de kaldırılmasını istiyoruz" diye konuştu.

-"Bizi kimse tutamaz"
Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin geleceğinden umutlu olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti: "Türkiye şu anda dünyanın en zengin 18 veya 19 ülkesinden biri. Biz, ilk 10'a girmek istiyoruz. Allah'ın izniyle geçmişte nasıl 18'e getirdiysek, ilk 10'a da sokacağız. Ondan sonra bir hedefimiz daha var. Onu da bizden sonraki nesil yapacak inşallah, ülkemizi dünyanın bir numarası haline getirmek. Bunu da siz yapacaksınız. Allah yar ve yardımcınız olsun. Bir tek ne olur birbirimizin eksiğini aramayız. Hepimiz eksiklik ve noksanlık üzerine yaratılmışız. Allah ülkemizde birlik ve beraberliğimizi bozmasın. Eğer birlik ve beraberliğimizi bozmazsak, bizi kimse tutamaz"

-“Zekat, faiz ve kredilerle her birinizin endişeleri var"
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de zaman zaman iş adamları ile bir araya gelerek hasbihal etmek istediğini dile getirerek, insanların sadece maddi sorunlar değil, manevi sorunlar da yaşadığını belirtti.

İş adamlarıyla manevi olarak neler yapabileceklerini konuşmanın çok güzel olabileceğini dile getiren Görmez, "Bizim ilahiyat alanında kendi kendimizi belli çerçeveye hapsedişimiz, sizin sorularına da doğru cevap vermede bizi bir takım zorluklarla karşı karşıya getiriyor. Zekat, faiz ve kredilerle ilgili her birinizin endişeleri, soruları var. Bu endişeleri biliyorum" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum