Böbrek Nakline Daha Fazla Para Ödenecek

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), böbrek hastalarını tedavi eden diyaliz merkezlerine "ölüm" kriteri getirdi. Diyaliz merkezlerine yapılan geri ödeme fiyatlarında yeni düzenleme yapıldı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 21 Mayıs 2013 11:50
Böbrek Nakline Daha Fazla Para Ödenecek

Diyaliz başına 145 lira olan ödeme 169 liraya çıkarıldı. Önümüzdeki cuma günü Fiyatlandırma Komisyonu'ndan geçmesi durumunda diyalizde yeni dönem başlayacak. Hastası ölmeyen diyaliz merkezlen daha fazla para alacak. Tedavi gördüğü sırada böbrek yetmezliğinden ölen vatandaşlar merkezlerin başını ağrıtacak. Bu merkezlere ödenen parada kesintiye gidilecek.

BAKANLIK İTİRAZI
Geri ödemede hastanın ölümünün kriter olarak belirlenmesine Sağlık Bakanlığı karşı çıkıyor. Bakanlık, bu durumda böbrekleri tamamen iflas eden hastaların özel merkezlerce kabul edilmeyeceği görüşünü SGK'ya bildirdi. Ağır hastaların Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerine kalacağı, hafif diyaliz hastalarının ise özel merkezlerce alınacağı kaygısıyla düzenlemeye çekince koydu. Ancak SGK yönetimi, özel diyaliz merkezleriyle yaptığı toplantıda ölüm kriterinde karar kıldı; hastanın hayatta kalmasının yanı sıra; hastaya nakille sağlıklı böbrek kazandıranlara daha çok para ödemeyi kabul etti. Yine diyaliz işlemi sırasında az ilaç kullananlara, çok ilaç yazanlara göre daha yüksek ödeme yapılacak.

65 BİN DİYALİZ HASTASINA 1.7 MİLYAR LİRA
Türkiye'de haftada 3 gün diyaliz makinesine bağlanan 65 bin hasta bulunuyor. Bu hastalar için devlet, ilaçla birlikte yıllık 1.7 milyar lira ödeme yapıyor.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.