Bölge Tarımına Büyük Destek

BAKA desteğiyle, yurtdışındaki tohum analizleri artık BATEM’de kısa sürede yapılır hale geldi

Yayınlanma:
Güncelleme: 30 Temmuz 2013 19:56
Bölge Tarımına Büyük Destek

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) desteklediği projeyle daha önce yurt dışında yapılabilen tohum analizleri artık altyapısı güçlendirilen Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün (BATEM) Teknolojik Bitki Koruma Laboratuvarı’nda gerçekleştiriyor.

Antalya, Burdur ve Isparta’da yerli tohumculuk ve fide sektörünün gelişmesine büyük katkı sağlayan projeyle tohumların analizlerinin süresi de iki haftadan 2 saate düştü. BAKA’nın doğrudan faaliyet kapsamında desteklediği diğer araştırma projesinde de, tıbbi ve aromatik bitki işletmelerinin yapısal analizi yapılarak muhtemel tehlikelere karşı alınacak tedbirler tespit edildi.

BAKA’nın desteklediği BATEM’in Batı Akdeniz’in tarımına değer katacak önemli ‘Bitki Koruma Laboratuvar Altyapısının Güçlendirilmesi, Tohum ve Fide Sektörünün Rekabet Gücünün Artırılması’ ve ‘Tıbbi ve Aromatik Bitki İşletmelerinin Yapısal Analizi’ projeleri hayata geçirildi. BAKA Antalya Yatırım Destek Ofisi uzmanları Seyitcan Altıkaynak ile Metin Tatlı, BATEM yetkilileriyle biraraya gelerek projelerle ilgili bilgi aldı.

BAKA’nın 2011 yılı Mali Destek Programı’ndan destek alan BATEM’in ‘Bitki Koruma Laboratuvarı’ projesiyle bitki koruma laboratuvarının mevcut altyapısı güçlendi. Yerli tohumculuk ve fide sektörünün gelişmesine önemli katkı sağlayan proje ile daha önce yurt dışında yapılabilen analizlerin teknolojik bitki koruma laboratuvarında yapılabilmesi mümkün hale geldi.

ANALİZ SÜRESİ 2 SAATE DÜŞTÜ
Proje kapsamında altyapısı güçlendirilen ve alınan 21 makine ile optimizasyonu sağlanan laboratuvar artık özellikle Hollanda’da yapılan tohum analizlerini yapmaya başladı ve üreticiler analizler için yurtdışına bağımlı olmaktan kurtulmuş oldu. BATEM Bitki Sağlığı Bölüm Başkanı Ali Öztop, BAKA’nın hibe desteği ile gerçekleştirdikleri “Bitki Koruma Laboratuvar Altyapısının Güçlendirilmesi, Tohum ve Fide Sektörünün Rekabet Gücünün Artırılması” projesini anlattı.

Projeyle yenilenen Çallı’daki teknolojik bitki koruma laboratuvarı ile tohum ve fide üreticilerinin ihtiyaç duyduğu analizleri hızlı ve güvenli olarak yapmaya başladıklarını söyleyen Ali Öztop, daha önce iki haftada süren tohum analizlerinin projeyle alınan cihazlarla 2 saatte yapılır hale geldiğini belirterek BAKA’ya destek için teşekkür etti.

BATEM’in BAKA’nın destekleriyle hayata geçirdiği diğer bir projesi ‘Tıbbi ve Aromatik Bitki İşletmelerinin Yapısal Analizi’ de tamamlandı. BAKA’nın 2011 Yılı Doğrudan Faaliyet Desteği (DFD) Programı kapsamında desteklenen projesi hakkında Proje Koordinatörü Dr. Muharrem Gölükcü bilgi verdi.

Projede Isparta, Burdur ile Antalya’da 20’den fazla firmayı ziyaret ettiklerini, pazar araştırmaları ile anket çalışmaları yaptıklarını anlatan Gölükcü, çalışmalar sonucu 40’tan fazla ürün analiz ettiklerini, analiz sonuçlarını içeren kitabı bastırdıklarını söyledi.

Kontrolsüz toplamanın doğada tahribat oluşturduğunu ve önüne geçebilmek amacıyla eğitimler düzenlenmesi gerektiğini belirten Proje Koordinatörü Gölükcü, aynı zamanda bazı türlerde de kaybolmaya kadar giden tehlikeler ile üretim yapan firmaların çoğunda fiziki altyapı ve kullanılan bitkisel materyalin toplanmasında eğitimsizlikten kaynaklı sorunların tespit edildiğini söyledi.

İŞBİRLİĞİ VE TARIMA DESTEĞE TEŞEKKÜR
Projelerle Antalya tarımına önemli katkılar sağlandığını belirten BATEM Müdürü Dr. Abdullah Ünlü, BAKA’nın hibe destekleriyle yürüttükleri iki projeden de çok başarılı sonuçlar elde ettiklerin belirtti. BAKA’ya bugüne kadar süre gelen işbirliği ve tarıma verdiği destekler için teşekkür eden Müdür Ünlü, önümüzdeki süreçte bölge tarımına değer katacak projelerde birlikte çalışmak istediklerini ifade etti.

BAKA’nın mali destek programlarıyla bölgedeki projelere sağladığı hibe desteklerinin yanı sıra, tarıma yönelik güzel faaliyetler de gerçekleştirdiğine dikkat çeken BATEM Müdürü Ünlü, şöyle devam etti:

“Bu kapsamda, Birleşmiş Milletler Ortak Programı öncülüğünde bölgemizde tohumculuk kümelenme çalışması başlatılmıştı. Projeye BAKA ve BATEM önemli katkılar sağladı, tohum firmalarına yönelik bir Çalıştay 2011 yılında gerçekleştirildi. Tohumculuk kümelenme çalışmaları daha sonra Türkiye Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) liderliğinde Ekonomi Bakanlığı’na müracaat ile devam etti. Bu proje ile tohum sanayi Bakanlık’tan 1,6 milyon dolar hibe almaya hak kazandı. BAKA ve BATEM’in bu projede birlikte çalışmasından memnuniyet duyuyorum.”

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın bölge kalkınmasına yönelik destekleri artarak devam edecek.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.