Bölünme Planları Suya Düştü

SDÜ Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Suat Kolukırık, dış güçlerin Kürtler üzerinden kurguladıkları bölünme planlarının çözüm süreciyle suya düştüğünü ileri sürdü.

Yayınlanma:
Güncelleme: 22 Mart 2013 18:06
Bölünme Planları Suya Düştü

‘Demokratik Açılım’ ve Güneydoğu Bölgesel Raporları’ ile gündeme gelen Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Suat Kolukırık çözüm sürecini normalleşme ve tam anlamıyla demokratikleşme süreci olarak tanımlayarak, dış güçlerin Kürtler üzerinden kurguladıkları bölünme planlarının çözüm süreciyle suya düştüğünü söyledi.

Kamuoyunun önemli bir gündem maddesini oluşturan çözüm süreciyle ilgili olarak konuşan Doç. Dr. Suat Kolukırık; korkular üzerine kurulu siyaset yapma biçimlerinin değişmesi gerektiğini ifade ederek, “Kürt meselesinin çözümünü içeren süreç millet olarak geleceğe bakabilen bir özgüvenin tesisini sağlayacaktır. Kürt olgusuna tasfiye ya da dar bir milliyetçilik perspektiften bakan akıl yerine, tarihsel bir birikim ve bütünleştirici bir irade ile bakmak gerekmektedir” dedi.

“KÜRTLER ÜZERİNDEN KURGULAMIŞLARDI”
Birinci Dünya Savaşı’nda galip gelen devletlerin Türkiye Cumhuriyeti’ni bölmek için Kürtler üzerinden gerçekleştirmek istediğini öne süren Kolukırık, “Bugünkü Türkiye kendi coğrafyasına, tarihine, inançlarına ve geleneklerine uygun devlet, siyaset ve kimlik üretmek zorundadır. Birinci Dünya savaşının galipleri, bir yandan petrol bölgesi olan Musul ve Kerkük’e el koyarken, diğer bir yandan Kürtleri hem kendi içlerinde bölmüş hem de Cumhuriyet elitlerinin bölünme ve yıkılma korkularını Kürtler üzerinden kurgulamışlardır. Yeni cumhuriyet kurulduğu günden bugüne kadar Anadolu’yu yeniden inşa etme ve düzen sağlama çabası içerisine geçirmiştir. Batının üretmiş olduğu oryantalist vizyona benzer, bir şark meselesi icat edilmiş ve milletleşme aşaması ötelenmiştir. Milletine inanmayan bir siyaset, cumhuruna inanmayan bir cumhuriyet ve geleceğinden korkan bir korkular düzeni söz konusu olagelmiştir. Kollektif gelecek korkusuyla yaşayamayacağımızı bilmemiz gerekiyor. Bu süreç kurgulanan planları da suya düşürmüştür” ifadelerini kullandı.

EŞİTLİKÇİ DEMOKRATİK DÜZEN VURGUSU
Kolukırık açıklamasında eşitlikçi demokratik düzen vurgusu yaparak, “Milletin her anlamda güçlendirilmesini içeren eşitlikçi bir demokratik düzenin kurumsallaştırılmasının toplumsal bir ihtiyaç olduğunu görmek gerekiyor. Kimlikler arasında yaşanan süreç millet ve devlet ilişkisinin yeniden inşa edildiği bir süreçtir. Anadolu’nun bütün unsurlarının ve birikmiş enerjilerinin doğru kanalize edilmesi halinde önümüzdeki zaman dilimlerinin daha rahat geçeceğini düşünmek ve planlamak durumundayız” sözlerini sarf etti.

“ÇÖZÜM SÜRECİ ADALET EKSENLİDİR”
Sürece ilişkin bazı saptamalarda bulunan Kolukırık, “Türkiye çözüm süreciyle, adalet eksenli bir üst çatıda yeniden organize olma fırsatıyla karşı karşıya bulunmaktadır. Devlet-millet eksenli örgütlenmede yaşanan sorunlar, ‘Benmerkezci’ bir yapılanma üzerinden karşılıklı zarar verme koşulları üretmektedir. Etnik kimlik üzerinden konuşanlar batıyla hesaplaşma yerine içerdeki kimlik-öteki üzerinden kendi varoluşunu anlamlandırmaya çalışmaktadır. Osmanlı sonrası dönemde bütün kadim bölge halklarının ortak bir kader etrafında yeniden geleceği yürümesini sağlayacak işbirliklerine ihtiyaç duyulmaktadır” dedi.


“ETNİK TARTIŞMALAR YERİNE
DEVLET TARTIŞILMASI YÜRÜTÜLMELİDİR”
‘Milleti oluşturan asli dinamik etnik, dini, mezhebi kimlikler değil, adalet ve insan merkezli bir yapılanmadır’ diyen Doç. Dr. Kolukırık, “Euro-centric bir bakış açısına değil, milletin mülküne dönüştürülme sürecine ihtiyaç vardır. Kuşatıcı ve adil bir devlet idraki çözüm sürecinin anahtarı olmalıdır. Etnik tartışmalar yerine yeni bir güçlü devlet tartışması yürütülmelidir. Adaletin nöbetini tutacak olan bir devlet aklı bu coğrafyada herkes için kıymetlidir” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum