Bombanın Üzerinde Oturuyorlar!

Gülistan'da Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında 'riskli yapı' ilan edilen 76 daire-8 blok binanın yıkımına başlandı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 07 Ağustos 2014 01:16
Bombanın Üzerinde Oturuyorlar!

1977'den bu yana kullanılan evlerin daha kenar kolonları kesilmeden yıkılması insanların yıllarca nasıl bir tehlike içerisinde yaşadıklarını
Metro Mühendislik Şirketi'nin Gülistan Mahallesi'nde başlattığı kentsel dönüşüm giderek büyüyor. Metre Mühendislik, Orma evlerinden sonra 6 bloklu Sağlık Evleri ile 2 bloklu Bayındırlık Evleri'ni yeniliyor. 18 ay sonra hak sahibi 76 aileye 90 metrekarelik eski evlerinin karşılığında 130'ar m2'lik modern yeni konutlar teslim edilecek.

Metro Mühendislik tarafından başlatılan kentsel dönüşüm kapsamında Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından 'riskli yapı' ilan edilen Sağlık Evleri ve Bayındırlık Evleri'nin yıkımına dün başlandı. 1972 yılında inşaatına başlanıp, 1977 yılından itibaren kullanılmaya başlanan 8 blokun yıkımı 40 gün sürecek. Sağlık Evleri ve Bayındırlık Evleri'nin yıkımını üstlenen Murat Harfiyat ekibi yıkıma kurban keserek ve dua okuyarak başladı. Kesilen kurban ve okunan duanın ardından Sağlık Evleri ilk blokunun yıkımına başlandı. Yıkım 50 dakikada tamamlandı.

ALLAH BİZİ KORUMUŞ

Yıkımı izleyen Sağlık Evleri Yöneticisi Orman Mühendisi Uğur Ataç, 2012 yılında başlanılan süreçte sona gelinmesinden mutlu olduğunu söyledi. Ataç, şöyle konuştu:

"2012 yılında başladığımız işin neticesine geldik. Şu anda binalarımız yıkılacak. Ve yerine yenileri yapılacak. 2013 yılında Belediyeye verilen dilekçe ile başladık bu işe şu anda yıkım aşamasına geldi."

Yıkım sonrası da değerlendirmede bulunan Ataç, "Şu anda yıkımı gerçekleştirdik. Yıkım aşamasında gördüğümüz gibi binalarımızın dayanıklılığı yok. Binalarımız tamamen çürük. Depreme dayanıksız binalar. Daha kenar kolonlara dokunmadan bina kendiliğinden göçtü. Allah bizi korumuş. İyiki depreme maruz kalmamışız. İnşalah daha iyi ve daha güzel yaşanır bir evimiz olacak. Isparta'ya örnek olacaktır. Sözleşmemize göre 18 ayda yeni evlerimize taşınacağız" diye konuştu.

İNSANLAR DAİRE HESABI DEĞİL CANININ HESABINI YAPMALI

Yıkımı gerçekleştiren Murat Karaboncuk da insanların çürük binalar içerisinde yaşadığını iddia etti. Isparta için acilen kentsel dönüşüme hız verilmesi gerektiğini belirten Karaboncuk, şöyle konuştu:

"Orma evlerini yıktık. Normalde 2 köşeyi kösersin 5-10 dakikada bina kendi basınçlarıyla yıkılır. Orma evlerinde tek köşeyi keserek bina kendiliğinden geliyordu. Sağlık evleri daha kötü. 2 köşesi dururken bina kendiliğinden yıkıldı. Demek ki Isparta'da daha kötü binalar var. Ben Isparta'da kentsel dönüşüme 'bana kaç daire kalacak' hesabı yapılıyor. Devletimiz Van'dan aldığı örnek ve tecrübe ile yasayı çıkarttı. Ve insanların can güvenliğini korumak için bu yasayı çıkardı. Ama bizim insanlarımız daire hesabı yapıyor. Şu an çürük binanın içerisinde oturduklarını bir bombanın üzerinde oturduklarını bilmiyorlar. Van depreminde çalıştım. Buradan sağlam binalar vardı. Çürük binaların insanları öldürdüğünü gördüm. Bire bir kendim kesiyor ve kendim düşürüyorum. Kendim yaşıyorum. Mühendis değilim ama yıllardır yıkım yapıporum. 5 şiddetinde bir deprem bu binaları yıkar. Burası Van'dan daha kötü. Gülistan Mahallesi'nde hemen kentsel dönüşüm yapılması gerekiyor. Arabamla geçerken evlere bakıyorum. Anlayabiliyorum. Acilen yıkılması gerekiyor. Isparta bu konuda çok geri kalmış durumda. Bazı binalarda tarot testi bile alamıyoruz. Çünkü kum."

10 TON DEMİR ÇIKMALI

Murat Hafriyat ortaklarından Bahattin Özay da "Kentsel Dönüşüm Yasası çerçevesinde Metro İnşaat'ın yapacağı sağlık evleri ve bayındırlık evlerinin yıkımına bugün başladık. Binalar 40-50 yıllık olduğu için çok çürük. Halkımız öncelikle mallarını düşünmesinler önce canlarını düşünsünler. Biran evvel evlerini yenilesinler. Yöneticileri teşvik etsinler. Eskiden denetim olmadığı için fazla demir atmamışlar. 10 ton demir çıkması gereken yerde 2.5 ton demir çıkıyor" dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.