Borçlar Ertelenecek

Mart ayının sonunda özellikle badem, kayısı ve şeftali de büyük zarara yol açan don olayı nedeniyle Isparta afet kapsamına alındı. Üreticinin kredi ve tarımsal borçlarında erteleme kararı alındı. Zarardan kısmi olarak gül de etkilenmişti.

Yayınlanma:
Güncelleme: 21 Mayıs 2014 18:17
Borçlar Ertelenecek

Isparta Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, bahar aylarında yaşanan don ve dolu olaylarının ardından Isparta’nın afet bölgesine alındığını kredi ve borçlarda erteleme uygulanacağını belirtti.

Ziraat odası başkanı Bayram Kutlu, 29-30-31 Mart 2014 tarihlerinde yaşanan don olayının ardından Isparta’da üretimi yapılan meyveler büyük kayıplara neden olduğunu belirterek, ‘Yaşanan don olayının ardından üreticilerimiz oldukça mağdur olmuşlardır. Bu mağduriyetin büyük bir kısmı badem, erik, kayısı ve şeftalide gerçekleşmiştir. İlimiz merkezin ve yakın köy ve kasabalarda bu saydığımız ürünlerin %90’dan fazlası zarar görmüş durumdadır.’ Dedi.

‘İLÇELERDE ZARAR BELİRLENMEYE ÇALIŞIYOR’
Yaşanılan don olayının ardından ilçelerde de ciddi bir zararın söz konusu olduğunu belirten Kutlu, ‘ 29-30-31 Mart tarihleri arasında meydana gelen don olayı ve ardından yaşanan dolu yağışı ile birlikte kiraz ve elma üretiminde önemli rol oynayan Uluborlu ilçemizdeki üreticilerimizin bahçelerinde de önemli kayıplar oldu. Kiraz ve elmanın çiçek döneminde yaşanan don olayında ilk yapılan belirlemelere göre %40’ları bulan bir zarar söz konusu.’ İfadelerini kullandı.

‘GÜL’DE ETKİLENDİ’
Kutlu yaşanan don olayından gül üreticilerinin de etkilendiğini belirterek, ‘Gül hasat mevsiminin başlamasına yakın yaşanan don olayında güllerde nasibini aldı. Gülün ilk tohumları belirttiğimiz tarihlerde yaşanan doğal etkilerden dolayı zarar görmüştür. Tabi bu zarar gören tohumlar ilk ürün olduğu için piyasalarda ve üreticilerimizde olumsuz bir etki yaşatmayacaktır’ dedi.

‘ÇAĞLA YİYEMEDİK’
Yaşanan don olayına da badem ağaçlarının da etkilendiğini belirten Kutlu, ‘Badem ağaçlarının çiçek açma döneminde don olayına yakalanmasından sonra arazide yiyecek çağla bulamadık. Çağla yemek için arazide dolaştığımızda karşımıza çıkan toplu durumun ne kadar vahim olduğunu ortaya koymaktadır. Geçtiğimiz yıllarda çok güzel ürün aldığımız ağaçlarda bu yıl hiç ürün yok. Sadece kuytu köşelerde dondan etkilenmeyen badem ağaçlarında biraz ürün var. Bu durum gerçekten içler acısı’ şeklinde konuştu.

‘BORÇLAR ERTELENECEK’
Ziraat odası Başkanı Bayram Kutlu, ‘Yaşanan doğal felaketlerin ardından üreticimiz oldukça mağdur oldu. Bunun telafi edilmesi için elimizden gelen gayreti gösterdik ve Isparta’nın afet bölgesi kapsamına alınmasını sağladık. Yaptığımız çalışmalar sonrasında üreticilerimiz Kredi ve esnaf kooperatiflerine olan borçları %5 faiz ile bir yıl ertelendi.’ Dedi.

‘ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDECEK’
Kutlu, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin, Soma’daki maden kazası faciası nedeniyle 16 Mayıs 2014 tarihinde Konya’da düzenlenecek olan “Doğal Afetleri Değerlendirme” toplantısı ileri bir tarihe ertelendiğini belirterek, ‘Yapılacak olan Afet değerlendirme toplantısına önemli bir dosya harlayarak katılacağız. %5 olan erteleme faiz oranını daha aşağı çekerek doğal afetlerden zarar gören üreticilerimizin daha da mağdur olmasını engelleyeceğiz’ dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.