Borçlarınızı Ödeyin

İstanbul Vergi Dairesi, borçlu sayısının 3 milyonu bulduğunu belirterek mükellefleri borçlarını öğrenmeye ve ödemeye davet etti.

Yayınlanma:
Güncelleme: 15 Ocak 2014 15:47
Borçlarınızı Ödeyin

İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Mustafa Dakın, trafik para cezası ve motorlu taşıtlar vergisi borçlularının yanı sıra diğer vergi borçluları da hesaba katıldığında, borçlu mükellef sayısının 3 milyonu bulduğunu belirterek, "Tüm mükelleflerimizi borçlarını öğrenmeye ve ödemeye davet ediyoruz" dedi.

YÜZDE 65'İ TRAFİK CEZASI
Dakın yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı (İVDB) kayıtlarına göre Nakil Vasıtaları Vergi Dairesi'ne borçlu mükelleflerin sayısının 2013 Aralık sonu itibariyle yaklaşık 1,6 milyon olduğunu ifade ederek, söz konusu borçlu mükelleflerin borç kaynağına bakıldığında yüzde 65'inin trafik para cezasından, yüzde 30'unun motorlu taşıtlar vergisinden (MTV), geri kalanının ise karayollarından kaçak geçiş cezalarından ve kara taşımacılığına aykırı taşımacılık cezalarından kaynaklandığını söyledi.

"BORÇLU MÜKELLEF SAYISI 3 MİLYONU BULDU"
Trafik para cezası ve MTV borçlularının yanı sıra diğer vergi borçluları da hesaba katıldığında, borçlu mükellef sayısının 3 milyonu bulduğuna işaret eden Dakın, "Bu da İstanbul'da yaşayan yaşlı, kadın çoluk çocuk, her 10 kişiden 2'sinin vergi dairelerimize borçlu olduğu anlamına gelmektedir. Sadece yetişkinler itibariyle bakıldığında ise bu oran çok daha vahimdir" dedi.

"MEBLAĞLAR DÜŞÜK OLDUĞUNDAN TAHSİL GÜÇLEŞİYOR"
Toplam 3 milyon borçlunun yüzde 60'ının 1.000 liranın, yüzde 85'inin de 5 bin liranın altında borçlu olduğunun bilgisini veren Dakın, şunları kaydetti: "Esasına bakılırsa çoğu mükellefimizin bu borçlarından haberdar olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bazı durumlarda da borç ödendiği halde, söz gelimi sadece plaka numarasının bir harfi veya rakamı yanlış girildiği için, ilgili borç kapatılamamakta, ödenen para da emanet bir hesapta doğru hesaba aktarılmayı beklemektedir.

Söz konusu meblağlar düşük olduğundan tahsil takibi güçleşmekte, ödeme emirlerinin düzenlenmesi, postaya verilmesi ve takibi bile ciddi bir sorun teşkil etmektedir. Bu sebeple 2014 yılının başlarında konuyu mümkün mertebe gündemde tutarak, tüm mükelleflerimizi borçlarını öğrenmeye ve ödemeye davet ediyoruz."

Dakın, vergi borçlarından haberdar olmayan iyi niyetli mükelleflerin bir an önce bundan haberdar olmalarını ve sorumluluklarını yerine getirmelerini beklediklerini belirterek, mükelleflerin gerek internet üzerinden gerek akıllı cep telefonlarından gerekse de doğrudan herhangi bir vergi dairesine giderek borçlarını sorgulayabildiklerini ve ödeme yapabileceklerini söyledi.

KDV, ÖTV ve geçici verginin haricindeki hemen hemen tüm vergiler için taksitlendirme talep edilebildiğini vurgulayan Dakın, "İyi niyetli mükelleflerimiz için her türlü kolaylık idaremizce gösterilmekle birlikte, vergi borcunu ödemeyenler için cebri takibat yollarına başvuracağımızı bildirmek isteriz" dedi.

VERGİ BORCUNU ÖĞRENMEK ÇOK KOLAY
Mükellefler "www.gib.gov.tr" adresinde Borç Bilgilendirme Servisi üzerinden güvenlik amacıyla sorulan basit birkaç soruya cevap vererek borçlarını öğrenilebiliyor. Bu konuda sahte web sayfalarının tuzağına düşmemek için ilgili internet sayfasına "www.gib.gov.tr" ya da "www.ivdb.gov.tr" ana sayfalarındaki "Borç Bilgilendirme Servisi" ikonu üzerinden ulaşılmasında fayda var.

İnternet sayfasına ilave olarak Borç Bilgilendirme Servisi'ne akıllı mobil cihazlardan da ulaşılabiliyor. Bunun için Android ve Apple marketlerde bulunan uygulamalar "gib borç" araması yapılarak indirilebiliyor.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.