Böyle Giderse Elma Dalda Kalacak

Elma Üreticileri Dertli… İlgililerden Çözüm Bekliyorlar

Yayınlanma:
Güncelleme: 27 Eylül 2015 16:07
Böyle Giderse Elma Dalda Kalacak

Isparta için büyük bir artı değer olan elma, bu sene dalda kalma tehlikesiyle karşı karşıya…

Geçen sene 17 mevsimlik elma işçisinin hayatını kaybetmesinin ardından özellikle Gelendost çevresinde Jandarma ve trafik ekipleri kontrolleri sıklaştırdı.

Buraya kadar her şey normal... Ancak bildiği üzere mevsimlik işçiler çoğunlukla Şarkikaraağaç, Konya, Akşehir gibi yerlerden bölgeye elma toplamaya geliyor.

İşçilerin bir bölümü de doğu illerinden geliyor. Bu sene ülkemizde yaşanan terör olayları ve bu olaylara orantısız tepkiler nedeniyle doğu illerinden gelen işçi sayısında ciddi bir düşüş yaşandı.

Yakın il ve ilçelerden gelen işçiler ise ulaşım sorunu yaşıyor.

Özellikle Bayramdan sonra artacak olan elma hasadında üreticiler işçi bulma konusunda büyük sorun yaşıyor.

Gelendostlu elma üreticisi Orhan Korkmaz, Ajans32’ye yaptığı açıklamalarda “Geçen sene yaşanan elim trafik kazasında 17 mevsimlik işçinin hayatını kaybetmesinin ardından bölgede trafik güvenliği konusunda ciddi tedbirler alındı. Biz bu tedbirleri yerinde buluyoruz ve devam etmesini düşünüyor. Ancak, bu noktada bir belirsizlik var. İşçilerin taşınma koşulları konusunda yetkililerin bizleri bilgilendirmesini istiyoruz. Hangi koşullarda taşıma yapılacak bir çoğumuz bilgi sahibi değiliz. Özellikle Gelendost, Eğirdir, Yalvaç kaymakamlarımızın bu konuda girişimlerde bulunmasını istiyoruz” dedi.

Korkmaz, “İşçilerimizin bir bölümü doğu illerinden geliyor. Ancak bu sene sayı çok düştü. Yaşanan terör olayları ve bazı provokatör girişimler o bölgeden gelen işçi sayısında düşüş yaşanmasına neden oldu. Bölgemizde elma hasadı başladı. Özellikle de bayramdan sonra yoğun bir hasat dönemi olacak. Ama işçi bulmak gerçekten zor. İlgililerin bu konuda acil bir tedbir almasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Bölgede işçi taşıyan çok sayıda minibüs, pat-pat ve traktörün jandarma trafik ekipleri tarafından bağlandığını kaydeden üreticiler “Özellikle üstüne basarak söylemek istiyoruz. Biz bu güvenlik tedbirlerinden rahatsız değiliz. Elbette her şeyden önce güvenlik gelir. Ama biz de bir yol göstermelerini istiyoruz. Hangi koşullarda işçi taşıması yapılacak bilmek istiyoruz” diye konuştu.

Eğer sorun kısa sürede çözülmezse Isparta ekonomisi için büyük önem taşıyan elma dalında kalma tehlikesiyle karşı karşıya.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum