Bu Ayıba Son Verin

Sav beldesinde açıktan akan atık suların oluşturduğu kötü koku ve kirlilik sorununa bir türlü çözüm bulunamıyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 19 Ağustos 2013 17:48
Bu Ayıba Son Verin

Belediye Başkanı Mustafa Şahin, kapalı sistemle koku kirliğini çözecek projenin hazır olduğu halde Isparta Belediyesi’nin projeye imza atmadığını söyledi.

Antalya yolu Sav güzergahında burunların direklerini kıran koku sorununa kamuoyu çözüm bekliyor. Ancak çevre ayıbı bir türlü sonlandırılmıyor. Sav Belediye Başkanı Mustafa Şahin, kapalı sistemle atık suyun taşınma projesinin hazır olduğunu söyledi. Bakanlığın yüzde 50 hibe vermesine rağmen, Isparta Belediyesi’nin buna yanaşmadığını açıklayan Şahin, “ ‘Üretecimiz ürününü satamıyor. Ürünün satmak için başka yöreden olduğunu söylemek zorunda kalıyor. Koku Isparta’nın imajına zarar veriyor ” dedi.

Isparta’nın Antalya yolu Sav güzergahını esir alan çevre ayıbı, tüm çağrılara rağmen bir türlü son bulmuyor. Havaların aşırı sıcak olduğu şu günlerde Sav beldesinden geçen ve Karacaören’e dökülen akarsudan gelen koku yoldan geçenleri rahatsız ediyor. Belde halkı kokudan kaçacak yer arıyor. Pis suda biriken sinek popülasyonu da cabası.

İMZA ATMIYOR
Merkeze bağlı Sav beldesi Belediye Başkanı Mustafa Şahin’in hedefinde Isparta Belediyesi var. Şahin beldesinin içinden geçen ve kötü kokuya neden olan suyun 7 km uzunluğunda kapalı sisteme alınarak Sav çıkışına taşınması yönünde proje hazırlandığını ancak Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ın bu projeye imza atmadığını söyledi.

BAKANLIK YARISINI KARŞILIYOR BELEDİYE OLMAZ DİYOR

Isparta Belediyesi’nin arıtmasından bırakılan aynı zamanda DOSB’nin atıklarının kanalı bırakıldığını ileri süren Mustafa Şahin, 2009 yılından beri kötü koku sorununun giderilmesi için çabaladığını söyledi. Çevre Bakanlığı’na gittiklerini belde olarak 7 km kapalı sistem projesi hazırladıklarını belirten Şahin, “Hem DOSB hem Isparta Belediyesi arıtmasından çıkan suyun kapalı sistemle taşınmasını içeren projeyi Bakanlığa sunduk. Ancak ödenek çıkmadı.

2012’de Sayın Bakan Erdoğan Bayraktar ile görüştük. Bakan bu sorunun Sav beldesinin değil Isparta merkez belediyesinin sorunu olduğunu Isparta’nın projeyi yapması gerektiğini bu projeye de yüzde 50 hibe desteği sağlayacaklarını söyledi. Ben de milletvekiliyle birlikte Yusuf Ziya Günaydın ile görüştüm. Konuyu anlattık. Projeyi güncelleyin tekrar başvurun dedik. Daha sonda İller Bankası’na verildi.

Proje 5 milyon liraya yükseltildi. Bayramdan önce de proje kabul edildi. Bakanlık yüzde 50 hibe desteği sağlıyor, ancak Isparta Belediyesi tamamının Bakanlık kaynaklarıyla karşılanmasını istiyor. Bakanlık ise olmaz diyor. ‘Ben hibe veriyorum onun dışında böyle bir uygulama yok’ diyor. Şu an yapılması gereken Belediye’nin İller Bankası’na projenin yüzde 50’sini borçlanması. Ancak Sayın Günaydın imza atmıyor. Bu yüzden proje uygulanamıyor” dedi.

SAV’IN ADINI DUYAN KAÇIYOR
O projeye Isparta Belediyesi’nin imza atması durumunda hemen ihale aşamasına gelineceğini belirten Şahin, “ Kötü koku etrafa yayılmamış olacak. Koku nedeniyle belde gelişemiyor. Yapılaşmaya gidilemiyor. Bakanlık, ‘İmzayı atın, DOSB’yi de sistem içine alalım’ diyor.

Bakın karıştırılması bu arıtma projesi değil, kapalı sisteme alarak kokudan kurtulma projesidir. Bu akan kanalı kapalı devreye aldığınızda o suyla ürün sulamanın önün ed geçilecek. Beldede üreticilerin yüzde 95’i ürünü temiz kaynaklarla suluyor. Geri kalan kesimde ürünü satmıyor, yem, slajlık olarak kullanıyor. Ama belde halkı ürettiği domatesi, salatalığı, meyvesini satamıyor. Çünkü vatandaşın kafasında atık suyla sulamıştır algısı var. Vatandaş, Sav’ın adını duydu mu kaçıyor. Üreticimiz ürünün satmak için başka yöreden olduğunu söyleyip yalan söylemek zorunda bırakılıyor” dedi.

OYSA SÖZ VERMİŞTİ
Günaydın’ın imza atması halinde projenin ihale aşamasına geleceğini belirten Başkan Şahin, “Ancak Sayın Günaydın bunu kabul etmiyor. Gün geçiriyoruz. Yapılan bir şey yok. Proje Isparta Belediyesi’nin elinde ama bu işe yanaşmıyor” dedi. Günaydın’ın 2009 yerel seçimleri öncesi beldeye geldiğini ve partisinin adayını tanıtırken bu sorunu çözeceğine söz verdiğini öne süren Şahin, ‘Ancak hiçbir adım atmadı” dedi.

ISPARTA’NIN İMAJI ZARAR GÖRÜYOR
Öte yandan Şahin, Antalya yolundan geçen sürücülerin etrafa yayılan pis koku ve sinek yüzünden Sav'ı hafızalarında hep olumsuz olarak hatırladıklarını söyledi. Bu koku yüzünden Güller Diyarı Isparta’nın da adının kötüye çıktığını ifade eden Şahin, insanların Isparta'ya yaklaştıklarında burunlarını tutarak adeta nefes almadan geçmeye çalıştıklarını aktardı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum