Bu Çığlığı Duyan Yok Mu?

75 yaşında Iraz nene. 6 yıl oldu eşini kaybedeli. Isparta merkez Çukur köyünde elektrik aboneliğini ödeyemeyip AFAD binalarında oturamayan köylülerden sadece birisi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 03 Aralık 2014 01:03
Bu Çığlığı Duyan Yok Mu?

Bu zamana kadar besleyip büyüttüğü 5 çocuğunun yardım elini uzatmayışından oturamıyor AFAD binalarında. İlerleyen yaşına rağmen kolestrol, tansiyon ve şeker hastalıklarına göğüs geren Iraz nene, karnından çıkarılan tümorden bir ay sonra apandis ameliyatı geçirdi ama küsmedi hayata…

2001 yılında Isparta merkez Çukur köyünde kaya düşmesi nedeniyle Mülga Bayındırlık Ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü tarafından bir rapor hazırlandı. 9 yıl aradan sonra rapor doğrultusunda 2012 yılında temeli atılan 48 konutun yapımı tamamlandı. AFAD müdürlüğünün titiz çalışmasının ardından yapılan binalarda ikamet edebilmek için elektrik aboneliği ücreti olan 400 TL’yi yatırmak gerekli. Abonelik ücreti olan 400 TL’yi yatırarak yeni yapılan binalara taşınan köy halkının haricinde evlerini değiştiremeyenlerin dudaklarından tek bir cümle dökülüyor. İmkânımız yok…

400 TL’Yİ VEREMİYORUZ
2001 yılında Isparta merkez Çukur köyünde kaya düşmesi afetinden sonra evinin zarar görmesinden dolayı geceleri soğuk odada yatmak zorunda kaldığını dile getiren Iraz Uysal (75) “Bu zaman kadar 5 tane çocuk büyüttüm ve hiç biri destek olmadı” dedi. Eşini 6 yıl önce kaybettiğini ve dul maaşının yetmediğini vurgulayan Uysal “ Aylık 250 TL maaş alıyorum. AFAD müdürlüğünün yaptığı binalarda oturabilmek için vereceğim elektrik aboneliği ücreti olan 400 TL’yi karşılayamıyorum” dedi. Kolestrol, tansiyon ve şeker hastası olduğu halde hayata sıkı sıkı tutunan Iraz nene “ Hastalıklarım gün geçtikçe artıyor. Karnımdaki tümörün alınmasından 1 ay sonra apandis ameliyatı geçirdim” dedi.

YARDIM BEKLİYORUZ
60 yıl boyunca her yağmur yağdığında damı akıtan, Kışları, yanan sobaya inat odayı buz gibi yapan bir evde oturduğundan dolayı hastalılarının geçmediğini vurgulayan Iraz nene “ Her sene 1,5 ton kömür yardımı alıyorum ama yaktığım kömür dışarıdan gelen soğuğu engelleyemediği için bir işe yaramıyor ve komşularda yatmak zorunda kalıyorum” dedi. 7 sene boyunca gözleri kör olan eşine bakan Iraz nene, hayat arkadaşını kaybettikten sonra bağlanan 250 TL olan dul maaşının yetmediğini vurgularken “Dul maaşı aldığım için başka bir maaş alamıyorum” dedi. 75 yaşına kadar bütün olumsuzluklara göğüs gerdiğini ve bundan sonra tek bir isteğinin olduğunu belirten Iraz nene, devletin yardım elini uzatmasını talep ediyor.



HANGİSİ İLE İLGİLENEYİM
AFAD müdürlüğünün yaptığı binalarda oturabilmek için verilecek elektrik aboneliği ücreti olan 400 TL’yi karşılayamayanlardan biri de Fatma Öcal. 50 senedir derme çatma bir evde yaşadığını ifade eden Öcal (83)“ Eşim bel fıtığı. Bir erkek ve bir kızım var ama hiç birinden fayda göremiyoruz. Hangisi ile ilgileneceğimi şaşırdım. Eşim bel fıtığı olduğu için çalışamıyor. Aldığımız maaş ev ihtiyaçlarını zor karşılarken bizden yeni yapılan binalar için 400 TL istiyorlar. Bu durum için yetkililerden yardım istiyoruz” dedi. 83 yaşında olmasına rağmen bütün sıkıntıları bertaraf eden Fatma Öcal, çocuklarının yardım etmeyişinden rahatsız. Öcal “aldığımız maaş bize yetmediği için elektrik aboneliğini ödeyemiyoruz. Kışın bir ortasında duvarlarından soğuk geçen bir evde yaşamak zorunda kalıyoruz. Yetkililerin bu konu ile ilgilenmesini istiyoruz” dedi.

9 ÇOCUĞA BAKAN BABAYA BİRİ SAHİP ÇIKMADI
Dağda ekilip biçilmeyen, taşlık 40 dönüm arazisi olduğu için kömür yardımı alamayan akciğer kanseri İbrahim Çetinkaya, devletin verdiği 65 maaşı ile hayatını idare etmeye çalışıyor. Bir babanın 9 çocuğuna bakabilmesini ama 9 çocuğun bir babaya bakamamasından ötürü kırgın olduğunu ifade eden Çetinkaya “Bu zamana kadar büyüttüğüm 9 çocuğumun hiç biri yardım etmedi. 3 ayda bir aldığım maaşı bile almaya çalışıyorlar” dedi. Verimli bir yer olmayan 40 dönümlük arazi yüzünden kömür yardımı alamadığını belirten Çetinkaya “kömür yakamadığımız için evin içerisi çok soğuk oluyor. 3 yıldır akciğer kanseriyim. Köy dışını bırak kapının önüne çıkarken zorlanıyorum” dedi.

65 yaşını doldurmuş, kanunen bakmakla yükümlü kimsesi bulunmayan, sosyal güvenlik kurumlarından her ne ad altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından yararlanmayan, nafaka bağlanmamış veya bağlanması mümkün olmayan, mahkeme kararıyla veya doğrudan bir mevzuat gereği bağlanmış herhangi devamlı bir gelire sahip bulunmayan kişilere verilen aylığın yetmemesinden şikayetçi olan İbrahim Çetinkaya “76 yaşındayım. Bana çocuklarım bakmıyor. Hiç değilse devlet baksın” diyor.

AFAD ÇOK GÜZEL EVLER YAPTI
2001 yılında Isparta merkez Çukur köyünde kaya düşmesi nedeniyle 2012 yılında temeli atılan 48 konutun AFAD tarafından tamamlandığını dile getiren Muhtar Mehmet Çoban “ AFAD binaları yaparken çok büyük titizlikle çalıştı. Evlerin hiç birinde bir sıkıntı yok ama köylülerin bazıları elektrik aboneliği ücretini veremedikleri için ikamet edemiyorlar. Elektrik ücretlerini ödeseler bile yeni yerlşeckleri evlere alacakları mobilya paraları yok. Ben bu konuda elimden geleni yapıyorum ama devlet yetkililerinin de yardımda bulunmalarını istiyoruz” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum