Bu Gazla Ancak İki Yıl Yaşarız

Hızla artan doğalgaz kullanımı bir sektörü adeta bitirmek üzere. Isparta Mahrukatçılar Sitesi esnafı, birkaç yıl öncesini mumla arar duruma geldi. Bir esnafın yılda ortalama 5-6 bin ton olan kömür satışı bu yıl 500 tonlara düştü. Esnaf kendisine 2 yıl ömü

Yayınlanma:
Güncelleme: 22 Kasım 2012 12:16
Bu Gazla Ancak İki Yıl Yaşarız

Doğalgaz kullanımın her geçen gün artması kömürcüleri ciddi sıkıntıya düşürdü. İşlerinin yüzde 30-40 oranında düştüğünü kaydeden Mahrukatçılar Sitesi esnafı, “Bu gidişle 2 sene sonra kepengi indirir gideriz” dedi.

Ajans32 Muhabirine konuşan mahrukatçılar sitesi esnafları, “Doğal gazın gelmesi bizim işlerimizi etkiledi. Lüks kesimler ve orta kesimler doğal gaza geçti. Her gün doğal gaz geçişleri artıyor. Eskiye nazaran yüzde otuzlarda işlerimiz düştü. Malum odun kömür yakanlar gariban insanlar. Onlarda kendi bağ ve bahçelerinden odunlarını getiriyorlar” dedi.
Geçtiğimiz yıllarda Mahrukatçılar sitesinde bir esnafın ortalama 5-6 bin ton kömür sattığını bu rakamın bu sene 500 – 600 tonlara kadar düştüğünü kaydeden Mahrukatçılar sitesi esnafı, “Elbette teknoloji gelişiyor, gelenekler değişiyor. Biz doğalgaz’a karşı değiliz. Ama görünen o ki, her alanda olduğu gibi enerjide de dışa bağımlılık her geçen gün artıyor. Bizim en fazla 2 senemiz var. 2 sene sonra esnaf kepengi indirir gider. Ama ülkemizin doğalgaz konusunda dışa bağımlılığı bizleri üzüyor” diye konuştu.

Öte yandan Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) İstikrar Enstitüsü Direktörü Süreyya Serdengeçti’nin haber merkezlerine gönderdiği değerlendirmede Türkiye’nin enerjide dışa bağlı bir ülke olduğunu, bu oranın petrolde yüzde 92 iken, doğalgazda yüzde 98 seviyesinde bulunduğunu dile getirdi.

Enerjide dışa bağımlılığı azaltacak adımların, cari açığı da azaltacağını ifade eden Serdengeçti, ”Rakamlarla örnek vermek gerekirse 2011 sonu yıl itibariyle 77 milyar dolarlık bir cari açık var. Enerji ithalat faturası ise 54 milyar dolar. Dolayısıyla cari açığın yüzde 70’i enerji ithalatından kaynaklanıyor” dedi.

Serdengeçti, Türkiye’nin en temel kırılganlık kaynağı olan cari açığı azaltmak için enerjide yerli kaynakların kullanımını artırmanın son derece önemli olduğunu kaydetti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum