Bu Harekat Diğerlerinden Çok Farklı

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'a yaptığı kara harekatı bir özelliğiyle dikkat çekiyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 21 Ekim 2011 11:41
Bu Harekat Diğerlerinden Çok Farklı

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'a yaptığı kara harekatı bir özelliğiyle dikkat çekiyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri yaptığı açıklamada, Kuzey Irak'ta 5 ayrı bölgede 22 taburla hava destekli harekatın başladığını bildirdi. Özel Kuvvetler Komutanlığı'ndan emekli güvenlik uzmanı Binbaşı Mete Yarar Hakkari'nin Çukurca İlçesi'nde yaşanan terör saldırısından sonra başlatılan sınır ötesi harekatı değerlendirdi.

"Farklılıklardan birinci teknolojik anlamdaki farklılık. Çünkü kullanılan silah sistemleri menzil, güç, vuruş anlamında çok farklı. Bundan yaklaşık 10 sene önceki yapılan operasyonlarda 200 ila 250 metrelik hata payıyla atış yapan bir hava kuvvetleri, şimdilerde 0 hatayla, belki birkaç metrelik hatayla vuruşunu yapabiliyor. Yine topçu birlikleri, eskiden 20 kilometreye kadar atış yapabilirken, şu anda 70 kilometre uzağa atış yapabilen Güce sahip oldular. Kara harekatının tamamen profesyonel birlikler tarafından yapılan ilk kara harekatı olması anlamından diğerlerinden farklılık gösteriyor. Diğer kara harekatlarında sonuçta kısmi amaçlar vardı. Bu operasyonların süresi belliydi. Bu harekatta ilk defa sayın Başbakan sonuca gidilinceye kadar operasyonun süreceği gibi bir kanaat belirtti. Bu ilk defa ucu açık bir operasyon olduğunu gösteriyor. Bu operasyonun süresi, miktarı ve kapsamının her an değişebileceği, bununda yalnızca siyasi otorite tarafından, emniyet birimleriyle yapacağı mülakat sonucunda olacağını gösteriyor."

5 FARLI BÖLGEDE OPERASYON
Özel eğitilmiş elemanlarla farklı bölgelere yapılan eşzamanlı operasyonun sonuç alınabilmesi için önemli olduğuna dikkat çeken Binbaşı Yarar şöyle konuştu: "5 farklı bölgede yapılan bir operasyon. Bazı bölgelere çok rahat girilebilir ama bazı bölgelere çok zor girebilirsiniz. Bu operasyon şekli digerlerinden farklı. Bir operasyonda, bir bölgeyi tamamen ele geçirebilirsiniz, başka bir bölgeyi de ele geçirmek 10 ile 15 gün sürebilir.

Bu arazi şartlarının, hava şartlarının, bölgede bunan terörist sayısıyla alakalı bir konudur. Bu anlamda birbirinden bağımsız hedefler var. Birbirinden bağımsız sonuçlar alınması söz konusu. 22 tabur askerin içinde, tamamı iç güvenlik harekatı için yetiştirilmiş özel komando birlikleri, özel harekat birlikleri, özel kuvvetlerden oluşturulmuş bir ekip tarafından yapılıyor bu operasyon. Zaten hepsi özel yetiştirilmiş elemanlar."

HAVA DESTEĞİNİN ÖNEMİ
Operasyonda kullanılan hava desteğinin önemine vurgu yapan yarar, "PKK'nın kullanmış olduğu 82 mm Havanlar, Doçkalar gibi silahların, bölgede bulunan personelin uzak mesafelerdeki atışlarla zaiyat verdirmesi, bizim askerimizin şehit olmasına yol açabilir.

Bunların engelenmesi için hava kuvvetlerinin 24 saat görev yapabilecek nyeterliliğine sahip olması gerekir. Şu anda silahlı kuvvetlerde bulunan silah donanım 24 saat her türlü hava şartlarına göre görev yapabilecek donanıma sahiptir. Bu da devamlı hava desteği sağlayacaktır. Ayrıca bölgeyi kullanılan insansız hava araçlarıyla ve keşif cihazlarıyla takip ediyoruz. Daha önce bu bölgedeki harekata katılan subay, astsubay, uzman ve korucularda bu operasyonda var. Bölgeyle ilgili çok fazla bilmediğimiz bişey olduğunu düşünmüyorum. Şu andaki teknolojik imkanlar havadan da özellikle karadaki birliklere destek verecek imkan var. Şu anlamda bu eskiye göre çok daha farklılık arz eden bir operasyon şekli."

DİĞER ÜLKELERİN YARDIMLARI ÖNEMLİ
Sınır ötesi operasyonda diğer ülkelerin desteğinin de önemine dikkat çeken Yarar, "Diğer ülkelerinde yardımlarıyla belli olacaktır. İran'ın ve Kürt Bölgesel hükümetinin desteği, PKK'nın oradan kalıcı olarak temizlenmesine yol açacaktır. Eğer bu destek verilmezse, sonuçta silahlı kuvvetler birimi birçok bölgeyi temizleyebilir. Ancak tekrar Türkiye sınırları içine çekildiklerinde, bu boş bırakılan alanı PKK'nın tekrar işgal etmesine neden olabilir. İran'ın sınırları tekrar kontrol altına alması ve Kürt Bölgesel Yönetiminin PKK'nın tekrar dağa çıkmasını engellemesiyle ilgili bir süreçtir. Bu süreç biraz karmaşık ama, sonuçta nihai bir amaca ulaşacağını düşünüyorum. Çünkü arkasında siyasi otoritenin kararlılığı var" dedi.

NET SONUÇ
Harekatın süresinin operasyona katkı sağlayacak diğer unsurlara bağlı olduğunu söyleyen Yarar, "Bu çok değişken bir operasyon. İran'ın katkısı, Bölgesel Kürt Yönetiminin katkısı, bölgedeki PKK'nın nasıl bir direnç göstereceği, hangi taktiği, izleyeceği, arazi şartları ve hava şartlarının vereceği imkan dahili, bunların hepsi harekatın süresini etkileyecektir" dedi. Başbakan'ın bu iş bitinceye kadar gidecegiz demesinin çok önemli olduğunu söyleyen Yarar, "Bundan daha iyi sonuç olamaz. Sonuç bence bu iş bitinceye kadar bölgede kalacağız demektir" diyerek sözlerini bitirdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.