Bu Hastalığa Dikkat!

Bu Hastalığa Dikkat!

Yayınlanma:
Güncelleme: 13 Ocak 2016 16:43
Bu Hastalığa Dikkat!

Çocukları düzenli aralıklarla hastalanan ebeveynler dikkat... Beş yaş altı çocuklarda periyodik ateş, boğaz ağrısı, lenf bezlerinde şişme ve ağız içi aft belirtileriyle ortaya çıkan PFAPA Sendromu, çocukların 20-30 günde bir düzenli olarak hastalanmasına yol açıyor.

Kanal 32 ekranlarında yayınlanan Birebir programının bu haftaki konuğu Isparta Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Yücel Kurt oldu. Programda belki de bugüne kadar ilk kez duyacağınız pfapasendromu anlatıldı.

PFAPA sendromu'nun ilk kez 1987 yılında tanımlanan bir hastalık olduğunu anlatan Isparta Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Yücel Kurt, hastalığın beş yaş altı çocuklarda, belli aralıklarla tekrarlayan ateş, boğaz ağrısı, boyun bölgesindeki lenf bezlerinde şişme ve ağız içinde sayısı birkaç adedi geçmeyen aftla kendini gösterdiğini kaydetti.

Ateşle seyreden atakların genellikle 3-5 gün sürdüğünü söyleyen Opr. Dr. Kurt, hastalığın hiç tedavi edilmemesi durumunda mevcut bulguların yıllarca sürebildiğini; ancak sonunda hastalığın tamamen ortadan kalktığını belirtti. Isparta Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Kurt, bu durumda yıllar içinde atakların durduğunu ve şu anki bilgilere göre hastalığın vücudun herhangi bir bölgesine zarar vermediğini kaydetti.

PFAPA atakları yaşayan çocuğun iştahının da azaldığına dikkati çeken Opr. Dr. Yücel Kurt, çocuğun her ay ortalama 3-5 gününü yüksek ateşle geçirmesi nedeniyle günlük yaşamının olumsuz etkilendiğini ifade etti. Kurt, hastalık semptomları sebebiyle çocuğun kreş ya da okula devamsızlık yapabildiğini anlattı.

Hastalığın doğru teşhis edilememesi durumunda çocuğa gereksiz yere antibiyotik tedavisi uygulanabileceğini hatırlatan Isparta Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Yücel Kurt, "Gereksiz ilaç uygulaması da dirençli mikropların ortaya çıkmasını kolaylaştırır, aileye ekonomik yük getirir ve ilaca bağlı istenmeyen yan etkilerin meydana gelmesine neden olabilir.'' diye konuştu. Yücel Kurt, PFAPA sendromu'nda, 20 ila 30 günlük periyotta hastalık bulgularının hiç aksamadan tekrarladığını belirtti.

Prgramdapfapasendromu tespit edilen 8 yaşındaki Begüm Eryiğit’in babası Yaşar Eryiğit’te yaşadıklarını anlattı. Eryiğit, kızına yapılan bademcik operasyonunun ardından sık sık yaşadıkları ateşlenmelerin ortadan kalktığını söyledi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.