Bu Kadar Da Olmaz

Saadet Partisi İl Başkanı Cevat Gençay, esnafların ödediği işgaliye, eğlence ve tabela vergisini belirleme yetkisinin belediyelerden alınıp Bakanlar Kurulu'na verilmesine ve Bakanlar Kurulu tarafından açıklanan tarife ücretlerine tepki gösterdi.

Yayınlanma:
Bu Kadar Da Olmaz

Yüksek Mahkeme kararıyla işgaliye bedel belirleme yetkisinin Bakanlar Kurulu’na verilmesi ile Bakanlar Kurulu’nun ilk icraat fahiş zam oldu. Bu durum esnafları isyan ettirirken, bir tepki de Saadet Partisi İl Başkanı Cevat Gençay’dan geldi.

GENÇAY; “YETKİ YENİDEN BELEDİYELERE VERİLMELİDİR”
Hükümetin emrindeki Merkez Bankasının daha önceki gün bir gece operasyonuyla faiz oranlarını % 3’ten % 8’e çıkarttığına dikkat çeken İl Başkanı Gençay, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Bilindiği gibi, Anayasa Mahkemesi kararıyla işgaliye belirleme bedelinin belediyelerden alınıp Bakanlar Kurulu’na devredilmesi sonrası esnaf büyük bir şok yaşıyor. Bakanlar Kurulu’nun yetkiyi alması sonrası ilk icraatı yüzde 600’leri bulan büyük bir zam oldu.

Esnafı perişan eden karar ile artan işgaliye bedelleri kapsamında işgaliye harçları 0.60 kuruşken biranda 2,5 liraya çıktı. En az 60-70 metre kare olan işletmelerimiz var. Bunlardan alınan işgaliye bedellerini hesapladığınız zaman 4,5- 5 bin lira gibi bir para yapar. Yani aşağı yukarı bir dükkan kirası bedeli. Daha önceki yıllarda da bu vardı. 0.50 ile 2.5 lira arasında barem belirlenirdi. Ama belediyenin insiyatifine bırakılırdı. İster 0.50 al ister 2.5 lira al. Bunun üstüne çıkma bunun altına da inme. Belediye ne yapıyordu, en düşük baremden başlatıyordu her sene. Daha sonraki yıllar 50 kuruş şeklinde arttırıyordu. Ama şimdiki sistemde direk nüfusun yoğunluğuna göre ücretler belirlendi.

“SÖZ KONUSU FİYATLAR MAKUL SEVİYEYE ÇEKİLMELİDİR”
Bakanlar Kurulunun bu kararı pazarcı esnafını da vurdu. Pazarcı esnafının ödediği işgal harcı da % 600 oranında arttı. Pazarcı esnafı bu harcın altından kalkamaz, perişan olur. Bilindiği gibi pazarcıların ödediği işgal harcı önceden belediyelerce tespit ediliyordu Belediye Gelirleri Kanununda değişiklik yapılarak pazarcıların ödeyeceği işgaliyenin bakanlar kurulunca tespit edilmesi kararlaştırıldı. Belediyelerin 50 kuruş aldığı işgaliyeyi Bakanlar Kurulu yüzde 600 artırarak 2,5 TL'ye çıkardı. Bu tutar, toplamda aylık 1.000 - 1.500 TL'ye, yıllık ise 10 - 15 bin TL'ye kadar çıkabiliyor. Pazarcı esnafı bunun altından kalkamaz. Belediyeler esnafı tanır, esnafın ekonomik durumunu daha en iyi belediyeler bilir. İşgal harçlarını belirleme yetkisi yeniden belediyelere verilmeli ve bu tutarlar, pazarcı esnafı için yeniden 60 kuruşa indirilmelidir.

“HÜKÜMET HALKTAN ALIYOR, FAİZ LOBİSİNE VERİYOR”
Hükümetin, halka yüksek zamlar yaparak aldığı paraları faiz lobisine yedirdiğini dile getiren Saadet Partisi İl Başkanı Cevat Gençay, konuşmasının devamında; “Bilindiği gibi hükümetin emrindeki Merkez Bankası önceki gün bir gece operasyonuyla faiz oranlarını % 3’ten % 8’e çıkardı. Peki faizler bu kadar yükseltilir mi? Bu da ne demek oluyor? Faizlerin % 3’ten % 8’e çıkması demek faiz oranlarında % 300 oranında bir artış demektir. Bu da ekonomiye büyük darbe vurur. Tüm bu olanlar şunu açıkça gösteriyor ki, hükümet fahiş fiyatlarla zamlar yaparak halktan aldığını faiz lobisine aktarmaktadır. Bu duruma ancak bu kadar da olmaz denir” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum