Bu Mantık Elma Üreticisini Bitirdi

CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, elma üreticinin yetiştirdiği elmasını 50 kuruştan satamamasının yegane sorumlusunun AK Parti hükümeti olduğunu savundu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 21 Ekim 2014 17:14
Bu Mantık Elma Üreticisini Bitirdi

CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, elma üreticinin yetiştirdiği elmasını 50 kuruştan satamamasının yegane sorumlusunun Ak Parti hükümeti olduğunu savundu.

Özkan, yaptığı açıklamada, Burdur, Isparta, Niğde, Mersin Mut, Aksaray, Amasya ileAntalya'nın Korkuteli ve Elmalı ilçelerinde el üreticisinin perişan olduğunu, bahçede elmanın kilosunu 50 kuruştan satamadığını kaydetti. Meyve suyuna verilen, halk arasında ankon diye tabir edilen elmanın kilosunun da 10 kuruş olduğunu vurgulayan Özkan, "AKP iktidarı 12 yıl içinde tarımı bitirdiği gibi meyveciliği de bitirdi. Elma üreticisi 50 kuruşa elmasını ağacının başında satamıyor. Satsa da tüccar ödemesini uzun vadede yapacağını söylüyor. Elma üreticisinin 1 yıllık emeği hüsran. Elma üreticisinin sattığı ürününden emeğinin karşılığını alabilmesi için en az 1 lira olması gerekir. Üretici, bir umut ürünüm kışın satılır diye soğuk hava depolarına koyuyor elmayı. Tabi buda üretici maliyetini arttırıyor." dedi.

AK Parti iktidar olduğunda mazotun litresinin 1,2 lira olduğunu belirten Özkan, bugün ise mazotun litresinin 5 lira sınırında olduğunu kaydetti. Türk çiftçisinin dünyanın en pahalı mazotunu kullandığının altını çizen Ökzan, şunları kaydetti: "Çiftçi her halükarda zararda. AKP iktidarı döneminde mazot fiyatı 4 kat arttı. Lakin elma fiyatları hep yerinde saydı. Devlet çiftçisine sattığı mazotun yüzde 60'ını vergi olarak alıyor. Mazottan aldığı vergiyi çiftçiye ve meyve yetiştiricisine destek ve teşvik olarak vermiyor. Başka açıkları kapatmada kullanıyor. Bu mantık elma üreticisini bitirdi. Ülkemiz eskiden Rusya'danBulgaristan'a, Bulgaristan'dan Irak'a, Irak'tan dünyanın farklı farklı ülkelerine elma ihraç ederdi. Şimdi 50 kuruşa satmak için çırpınıyor. Mazot, gübre ve ilaç fiyatlarındaki sürekli artış elma üreticisini perişan etti. "

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum