Bu Müzede 6 Milyon Belge Var

Türkiye'nin 55 yıllık siyasi hayatına damgasını vuran 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in hayatını anlatan Demokrasi ve Kalkınma Müzesi, Türkiye'de tek olma özelliği taşıyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 09 Temmuz 2014 12:21
Bu Müzede 6 Milyon Belge Var

Süleyman Demirel'in siyasi yaşamına dair belge ve bilgilerin yer aldığı müze Türkiye'nin 55 yıllık siyasi tarihine ışık tutuyor. Müzede; 46 bin kitap koleksiyonu, 7 bin hediye eşya, 6 bin teyp/video kaydı, 120 bin fotoğraf, 32 bin gazete/dergi, 500 giysi koleksiyonu ile 6 milyon belge bulunuyor.

EŞİ BENZERİ YOK

Demirel'in doğduğu yer olan İslamköy'de oluşturulan ve Türkiye'nin siyasi tarihine ışık tutan müze binası üzerindeki kubbeler ile dikkat çekiyor. Kubbelerden büyük olanı Demirel'in Cumhurbaşkanlığı yaptığı dönemi, diğer 7 kubbe ise Başbakanlık dönemlerini simgeliyor.

Adalet Partisi ve Doğru Yol Partisi'ne ait izler ile Demirel'in siyasi yaşamına dair belge ve bilgilerin yer aldığı müzede, gezilerde kendisine verilen hediyeler ve kıyafetler de sergileniyor.

Demirel figürlerinin yer aldığı bölümde sergilenen heykeller müzenin en fazla ilgi gören köşesi olurken, eğitimi boyunca aldığı takdirnameler ile İstanbul Teknik Üniversitesi'nden aldığı diploma da bu alanda sergileniyor. Müze genel şemsiyesi altında yer alan Süleyman Demirel'in doğup büyüdüğü ev de restore edilmiş haliyle tarihe mercek tutuyor. Demirel'in annesi Ümmühan ve babası Hacı Yahya Demirel'in yaşamına dair fotoğraf ve çeşitli bilgilerin yer aldığı evde, Süleyman Demirel'in beşiği de yer alıyor.

Köy hayatını yansıtan evin daha önce ahır olarak kullanılan bölümü de restore edilerek, fotoğrafların sergilendiği bir alana dönüştürülmüş. Buradaki yer alan fotoğrafların alt kısımlarında yer alan bilgi notlarını ise Süleyman Demirel, kendi kalemiyle aktarıyor.

Müze bünyesinde yer alan kütüphanede de Demirel'in yazdığı kitaplar ile kendisini anlatan 46 bin adet eser ve 32 Bin gazete-dergi arşivi bulunuyor.

KARDEŞİ ANLATTI

Demokrasi ve Kalkınma Müzesini yaptıran 9'ncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in kardeşi İşadamı Şevket Demirel, kendi kaleminden yayınladığı bazı eserlerinde müzenin hikayesini anlattı.

Kardeşinin demokrasinin sağladığı imkânlarla Türkiye'nin her taşına, ovasına, dağına, ırmağına, santraline ve limanına büyük yatırımlar yapılmasında imzasının yer aldığını vurgulayan Şevket Demirel, “İşte bundan dolayı müzenin adı Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'dir” dedi. Müzede sadece Demirel'in değil, Türkiye'nin de 55 yıllık geçmişinin yer aldığını kaydeden Şevket Demirel, tarihi iyi anlatmak, doğru bilgi akışını sağlamak için 1989 yılında müzenin yapımına başlanıldığını hatırlatarak, müzenin özelliği ve içeriği ile Türkiye'de tek olduğunu söyledi.

KLASÖRLERDE YAZIŞMALAR VAR

Müze projesinin kendisine ait olduğunu belirten Şevket Demirel, Türkiye'de bugüne kadar bir Cumhurbaşkanı hayattayken adına müze yapılmadığına işaret etti. Demirel, bunun için ABD'ye gittiğini ve müzecilik hakkında derin araştırmalar yaparak, Türkiye'deki uzman kişilerin de fikirlerine başvurduğunu söyledi. Bu alanda yeni bilgiler edindikçe müzedeki derinliğin arttığını ifade eden Demirel, bu nedenle müzenin açılışının da geciktiğini vurguladı. Sadece Ankara'daki 55 senelik evrak, fotoğraf, yazı ve broşürlerin derlenmesi için 10 yıllık bir çalışma yapıldı. Demirel'in Başbakan ve Cumhurbaşanı iken yaptığı yazışmaların da klasörler içerisinde saklandığı o döneme ait gizli bilgileri de içerdiği öğrenildi. Bu evraklara ise özel izinle bakılabilecek.

40 MİLYON DOLAR HARCANDI

Yapımına 1994 yılında başlanan Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’ne şu ana değin ortalama 40 Milyon Dolar harcandı. İslamköy’de 16 Bin m2 yüzölçümlü alanda inşa edilen Müze, Demirel’in yaşamından çarpıcı kesitler sunuyor. 6 Milyon belge bulunuyor.Müzenin açılışı her hangi bir değişiklik yapılmazsa 14 Eylül'de gerçekleştirilecek.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.