Bu Rapor Değil Maskaralıktır!

Dünyaca tanınan bilimadamı Prof. Dr. Ali Demirsoy, Isparta ve Antalya sınırlarını kapsayacak olan Kasımlar Barajı ve HES'in ÇED Başvuru dosyasını inceledikten sonra projeyle ilgili hazırlanan ÇED raporunu ağır dille eleştirdi: "bu denli laubali bir ÇED il

Yayınlanma:
Güncelleme: 11 Ocak 2012 14:51
Bu Rapor Değil Maskaralıktır!

Dünyaca tanınan bilimadamı Prof. Dr. Ali Demirsoy, Isparta ve Antalya sınırlarını kapsayacak olan Kasımlar Barajı ve HES'in ÇED Başvuru dosyasını inceledikten sonra projeyle ilgili hazırlanan ÇED raporunu ağır dille eleştirdi: "bu denli laubali bir ÇED ile HES yapılıyorsa yazık bu ülkeye!"

'BİLİMSEL OLARAK ELE ALINACAK YANI YOK'
Hacettepe Üniversitersi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Demirsoy, Isparta’nın Sütçüler ile Antalya’nın Manavgat ilçelerinde özel bir şirket tarafından yapılması planlanan Kasımlar Barajı ve Hidroelektrik Santrali'ne ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunulan 'ÇED Başvuru Dosyası'na ilişkin sert eleştirilerde bulundu. ÇED süreci başlayan projenin başvuru dosyasını uzmanlık alanı olan flora ve fauna bakımından inceleyen Demirsoy, başvuru dosyasının bilimsel olarak ele alınacak bir tarafının bulunmadığını savundu.

'GÜRÜLTÜ İNCELENMİŞ AMA DOĞANIN ASLİ UNSURLARI YOK'
Başvuru dosyasında bilimsel olarak yazılı hiçbir şeyin olmadığını ileri süren Demirsoy, "sadece orada yetişen iki çeşit ağacın adına değinilmiş; fauna konusunda ise hiç ama hiçbir bilgi yok. Doğrusu ÇED’den ne anlaşılıyor, ben anlamış değilim. Gürültü bilmem ne ince ince araştırılıyor; ancak doğanın asıl unsuru sayılan bitki ve hayvan varlıkları incelenmiyor. Bu çalışmada uzman ya da bilinen bir biyolog da yok" görüşünü dile getirdi.

'BU RAPOR DEĞİL, MASKARALIK!'
Söz konusu projeyle ilgili başvuru dosyasını, "şu anda turistlik gezi ile gittiğim ve sadece merakım dolayısıyla aldığım gezi notları bile bu rapordan –abartma değil- en az 20 kat daha ayrıntılı bilgi içeriyor" sözleriyle eleştiren Demirsoy, 'bu rapor rapor değil, maskaralıktır" diye konuştu.

'BU LAUBALİ ÇED İLE HES YAPILIYORSA YAZIK BU ÜLKEYE'
Projenin kapsayacağı alanın biyolojik yönden incelemesinin yapılmadığını da vurgulayan Demirsoy, "Köprülü Kanyon'un üstüne ya da altına yapılacak bir baraj, kesin olarak bu bölgenin yapısına önemli zarar verecektir. Cennet kadar güzel olduğunu düşündüğümüz böyle bir doğal oluşumu bozan bir anlayış, her dönemde uygar dünyanın insanları tarafından lanetlenecektir. Bu denli güzel ve kırılgan bir bölgede bu denli laubali bir ÇED ile HES yapılılıyorsa, yazık bu ülkeye" dedi.

ÇED BAŞVURU DOSYASINDA NELER VAR

Ekim 2011 tarihinde hazırlanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvurulan Kasımlar Barajı ve HES'e ilişkin dosyada, projenin uygulanacağı alandaki fauna türleriyle ilgili çalışmanın, ilişkin arazi gözlemi ve literatür taraması yapılarak uygulanacağı belirtiliyor. Proje sahasına en yakın korunan alanın Kasımlar HES'in güneyinde yer alan Köprülü Kanyon Milli Parkı olduğu belirtilen dosyada, "proje sahasının içerisinde yer aldığı alan ve en yakın çevresinin korunan alanlara göre durumu, ne şekilde etkileceği ve alınacak önlemler detaylı bir şekilde ÇED raporunda irdelenecektir" ifadelerine yer veriliyor.

BÖLGE ŞANTİYEYE DÖNECEK

2010 Ekim'inde 'ÇED Olumlu' kararı verilen ancak Mart 2011'de projenin yapılabilirliğinin zor olacağı düşüncesiyle revize fizibilite raporu hazırlanarak çalışmaların durdurulduğu Kasımlar Barajı ve HES Projesi kapsamında, İbişler Regülatörü, Kasımlar Barajı ve Kasımlar I HES, Kasımlar Regülatörü ve Kasımlar II HES, 3 adet şantiye sahası, 2 adet depo sahaları ile şantiye sahası sınırları içerisinde 3 ayrı kaya malzeme ocağı ile 3 adet kum-çakıl sahası inşa edilmesi planlanıyor.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.