Bu Sonuca Sevinelim mi? Üzülelim mi?

İhracat yılın ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 44 artış gösterse, Isparta, kalkınmışlıkta bir tutulduğu Konya, Kayseri, Adana hatta dördüncü bölgede yer alan Afyon’un bile gerisinde kaldı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 04 Temmuz 2012 10:30
Bu Sonuca Sevinelim mi? Üzülelim mi?

Isparta’nın ihracatı, Ortadoğu ülkelerinde yaşanan gelişmelerden doğrudan etkilendi. İç karışıklığın hüküm sürdüğü Suriye’de geçtiğimiz yılın ilk altı ayında 2.7 milyon dolar olan ihracat bu yıl 27 bin dolarda kaldı. Özellikle Kuzey Irak’ta inşaat sektöründeki gelişmelere bağlı olarak geçen yıl 190 bin dolar olan ihracat, bu haziran sonunda 4.5 milyon dolara yükseldi.

TEKSTİLDE SERT DÜŞÜŞ

Çimento, Isparta’yı dış dünya pazarına taşıyan ürün olma özelliğini sürdürdü. Çimento ihracatında cüzi de olsa bir artış yaşandı. En sert ihracat düşüşü tekstil sektöründe oldu. Geçen yıla göre 3.3 milyon dolarlık gerileme var. Isparta yılın ilk altı ayında ihracat sıralamasında 81 il arasında 36. sırada yer aldı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Haziran ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Isparta’da 2012 yılının ilk yarısında ihracat yüzde 44 arttı. Ancak, Isparta teşvikte aynı kefede tutulduğu Kayseri, Adana, Konya gibi sanayi devlerinin ihracatının çok çok gerisinde kaldı. Teşvikte daha avantajlı konumda bulunan Afyonkarahisar’ın bile ihracatı Isparta’yı solladı.

HAZİRANDA REKOR KIRILDI

Buna rağmen Isparta’da yılın ilk altı ayında ihracat 84. 5 milyon dolar olarak gerçekleşti. Geçen yıl 58.3 milyon dolar olan ihracat yüzde 44 oranıyla arttı. Geçen haziran ayında 9.8 milyon dolar olan ihracat bu yıl 17.7 milyon dolara yükseldi. Bu rakam aynı zamanda yılın rekoru oldu.

ISPARTA İHRACATTA 36’INCI SIRADA

İhracat sıralamasında geçen yıl 81 il içinde 44’üncü sırada yer alan Isparta’nın ihracatı bu yıl 8 basamak birden yükseldi. Yılın ilk yarısında ihracat en az 10.7 milyon dolarla ocak ayında oldu.

EN ÇOK İHRACAT ALMANYA VE İNGİLTERE’YE

TİM verilerine göre Isparta’nın ihracatta en büyük pazarını Almanya ve İngiltere oluşturuyor. Bu ülkelerle ilk alta ayda 6 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Çeşitli dönemlerde 93 ülkeye ihracat yapan Isparta’nın İngiltere’ye geçen yılın ilk yarısında 4.1, Almanya 4.2 milyon dolar olan ihracatı da böylece her iki ülke için yükselmiş oldu.

SURİYE’DEKİ ORTAM İHRACATI ETKİLEDİ

Ortadoğu ülkelerinde yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmeler Isparta ihracatını doğrudan etkiledi. etkilendi. İç karışıklığın hüküm sürdüğü Suriye’de geçtiğimiz yılın ilk altı ayında 2.7 milyon dolar olan ihracat bu yıl 27 bin dolarda kaldı. Kuzey Irak’ta inşaat sektöründeki gelişmelere bağlı olarak geçen yıl 190 bin dolar olan ihracat, bu haziran sonunda 4.5 milyon dolara yükselmiş oldu. Mısırla 3.4 milyon dolar olana ihracat 1.8 milyon dolara geriledi.

FRANSA İLE YÜKSELDİ

Isparta’nın Fransa ile 4.1 milyon dolarlık ihracatı 5.2 milyon dolara, Brezilya ile 2.7 milyon dolarlık ihracatı 3.2 milyon dolara, yükseldi. ABD ile 5.9 milyon dolar olan ihracat 5.1 milyon dolara, Çin Halk Cumhuriyeti ile 3.8 milyon dolar olan ihracat, 2.4 milyon dolara İran’la 1.5 milyon dolar olan ihracat 1.2 milyon dolara, İtalya ile 4.8 milyon dolardan 1.3 milyon dolara geriledi.

ÇİMENTO BAŞI ÇEKTİ TEKSTİL’DE SERT DÜŞÜŞ

Sektörlere göre değerlendirildiğinde çimento ve toprak ürünleri ihracatta başı çekti. Geçen yılı 12. 1 milyon dolar olan çimento ve toprak ürünleri ihracatı 12.9 milyon dolara yükselirken; ikinci sırada yine maden sektörü geliyor. Geçen yılın ilk altı ayında 9.5 milyon dolarlık maden ihracatı 9.2 milyon dolara gerilemiş görünüyor. Sektörde üçüncü sırada kimyevi maddeler yer alıyor. 2012 haziran ayı sonunda 6.2 milyon dolarlık kimyevi ürün satıldı. Meyve ve sebzede 4.8 milyon dolar olana ihracat 5.9 milyon dolara, süt ürünlerinde 2.6 milyon dolar olana ihracat 4.2 milyon dolara yükseldi. Sektörde en sert düşüş tekstil ürünlerinde yaşandı. Geçen yılın ilk atı ayında 7.7 milyon dolar olan tekstil ürünleri ihracatı bu yıl için 4.4 milyon dolara geriledi .

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum