Bu Tür Aracı Olanlara Müjde!

Vatandaşın merakla beklediği hurda araç teşviğiyle ilgili olarak Sanayi Bakanı Ergün, tarih verdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 06 Ekim 2013 14:09
Bu Tür Aracı Olanlara Müjde!

2014 ortasında bu konunun tamamlanacağını belirten Ergün, vatandaşa eski arabasının ederinden fazla ödeme yapılacağını söyledi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, hurda araç destek paketinin gelecek yıl tamamlanacağı müjdesini verdi. Çalışmaların önemli bir safhaya geldiğini açıklayan Ergün, hurdaların teslim alınması ve ödenmesinde herhangi bir sorun olmadığını söyledi.

Kredi mekanizması kurulması çalışmalarının devam ettiğini aktaran Ergün “Zannedersem 2014 içerisinde belki ortalarında bu konu da bir yere bağlanmış olur. Hurdaların teslim edilmesiyle uygun kredi mekanizmasını kurguladığımız zaman hayata geçiririz. Uygulama, hem hurda araçların trafikten çekilmesine katkı sağlar, hem insanların yeni araç sahibi olmasına katkı sağlar hem de Türkiye’de sanayiye, üretime katkı sağlayacaktır” dedi.

Araç sahipliği düşük

Bakanlıklar arasında ortak bir çalışma yürüttüklerini belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün, 30-40 yaşında çok sayıda araç bulunduğu ve bunun da trafik güvenliğine zarar verdiğini kaydetti. Türkiye’de araç sahipliğinin Avrupa ortalamasının altında bulunduğunu dile getiren Ergün “Türkiye’de her bin kişiden 130’unun arabası var. Bulgaristan’da bile her bin kişiden 300’ünün arabası var. Almanya’da bin kişiden 600’ünün arabası var” dedi.

Taşıt sahibine ‘trafikten araç çekiyoruz’ diyerek “Senin araban eski çek, demek doğru bir şey değil” diyen Bakan Ergün “Türkiye’de insanlar araba sahibi olmak istiyor hem de iyi araba sahibi de olmak istiyorlar. Biraz imkan verilirse araçlarını çekerler hem de bunu yenileyebilirler. Çalıştığımız budur, hem eski araçları çekelim. Adama diyelim ki ‘aracının değerini veriyoruz. Piyasada satsan belki 3 bine satarsın 5 bin TL vereceğiz.’ Arabasını çekecek hurda merkezlerine” diye konuştu.

Uygun kredi imkanı sağlanacak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün, kamyon ve otobüslerde hurda araç uygulaması yapıldığını hatırlatarak, bunun binek araç ve hafif ticari araçlar için de yapılabileceğini kaydetti. Ergün “Adamın altından arabasını aldık uygun kredi imkanı sağlarsak Türkiye’de üretilen araçlarla ilgili. Finansal sistemi böyle kurarsak, o zaman adamın yeni araba sahibi olmasına da imkan sağlarız” şeklinde konuştu.

1985 öncesine 3.500 TL 85-90 arasına 5 bin TL

Türkiye genelinde 20 yaş üstü 4 milyonun üzerinde araç bulunuyor. Bunların yaklaşık 2 milyon adedi binek taşıtlardan oluşuyor. Türkiye’de piyasada kullanılan ve satın alınan araçların yüzde 70’ten fazlası ithal ediliyor.

Ekonomi yönetiminin uzun süredir üzerinde çalıştığı hurda araç teşvik paketinde üç farklı tarifede toplam 2 milyon binek araç için ortalama 5 bin TL destek üzerinde çalışılıyor. 1985 model ve öncesi binek araçlar için 3 bin 500 lira teşvik öngörülürken aynı rakam 85-90 yılları arası modellerde 5 bin lira olarak planlanıyor. Teknik düzeyde bulunan taslak çalışmaya göre 90 ve 93 model arasında bulunan binek araçlardaki destek miktarı ise 6 bin 500 lira olarak tasarlandı. Paketin bugünkü halinde ise ÖTV ve KDV gibi vergi indirimleri yer almıyor.(HÜRRİYET)

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.