Bu Yaz Evlenecelere Kötü Haber

Kuyumculuk sektörüne getirilen yasak sonrası bu yıl düğünlerden gelen hasılatta ciddi düşüş yaşanacağı tahmin ediliyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 07 Mayıs 2014 16:37
Bu Yaz Evlenecelere Kötü Haber

Bu yaz evlenmeyi düşünen binlerce çift telaş içerisinde bir bir eksiklerini tamamlamaya çalışıyor. Tabi bu koşuşturma içerisinde alınan tüm eşyaların ödeme planı da düğünden gelecek takılar hesaba katılarak yapılıyor. Ancak hesaba katılmayan ve 1 Şubat sonrası hayata geçirilen bir uygulama tüm planları bozacak gibi görünüyor.

Düğün sezonunda cirolarını neredeyse ikiye katlayan kuyumcuların, 1 Şubat itibariyle yürürlüğe giren ve taksiti tamamen kaldıran düzenleme sonrası geçen yıla göre satışlarında yüzde 60'lara varan bir düşüş olduğu belirtildi. Tabi yasak sadece kuyumcuları etkilemedi. Taksitle altın alamayan vatandaş da takı tercihinde değişiklik yapmak zorunda kaldı. Birikmiş toplu parası olmayan vatandaş ya alacağı altının gramajını düşürdü, ya da altın takmaktan vazgeçerek takı olayını para ile geçiştirmeye başladı.

1 AYDA 200 BİN TL GERİLEDİ
Kredi kartına taksit uygulamasının kaldırılmasının ilk etkileri en son alınan verilerde de net bir şekilde görüldü. Bankalar Arası Kart Merkezi'nden alınan verilere göre yasak öncesi kredi kartlarıyla 806 bin liralık altın alışverişi yapılırken, bu rakam 1 Şubat sonrası 1 ayda yüzde 40'a varan gerilemeyle 600 bin liraya kadar düştü. Kuyumcular ise; yasağın kalkmaması halinde bu rakamın düğün sezonu diye tabir edilen Mayıs-Eylül ayları arasında iki katına kadar çıkacağını tahmin ediyor.

VATANDAŞIN TAKI TERCİHİ DEĞİŞTİ
Öte taraftan yasak sadece kuyumcuları etkilemiyor. Taksit yasağı yüzünden akrabasına dostuna destek olmak için tam altın, bilezik gibi fiyatı 500 TL'den başlayıp 3-5 bin TL'ye kadar çıkabilen takılardan birini alıp takmanın planı yapan vatandaş da tercihinde değişiklik yapmaya başladı.

SATIŞLAR YÜZDE 60 DÜŞTÜ
Isparta'daki kuyumcu esnafı da satışlarının büyük bir bölümünün kredi kartları üzerinden gerçekleştiği için satışlarında yüzde 50'lere varan düşüşler yaşandığını belirtiyor.

VATANDAŞA BİR ANDA ''2 BİN TL VER'' DİYEMİYORUZ
Taksit yasağı getirildikten sonra vatandaşın nakit veremediği için alım gücünün otomatikman düştüğünü dile getiren kuyumcu esnafı, takı işinin keyfe keder bir alım olduğunu o yüzden de vatandaşa bir anda ''2 bin TL ver'' dendiğinde öyle bir parayı kimsenin o an çıkartıp veremediğini ancak taksitle bu rakamın belli bir zaman dilimine eşit bölünmesi halinde alımların gerçekleşebildiğini söyledi.

BİLEZİĞİN GRAMI DÜŞTÜ, ÇEYREĞE İLGİ ARTTI
Taksit olmamasından kaynaklı gelen müşterilerin de artık daha çok bütçelerini zorlamayan ve gramı düşük altınlara baktığını ifade eden sektör temsilcileri, kendisine düğününde bilezik taktığı için bilezik takmak zorunda hissedenlerin bile gramı en düşük bilezikleri sorup aldıklarını ifade ederken, yasak sonrası en çok talep edilen altın çeşidinin ise gramlık altın ile çeyrek altın olduğunu belirtti.

ÇOCUĞUNU EVLENDİRECEK AİLELER KREDİ ÇEKİYOR
Yasak hiç şüphesiz ki en çok düğün yapacak aileleri üzdü. Çünkü evlilik arifesinde düğün yapacak ailelerin aldıkları altınların toplam fiyatı 30 bin TL'ye kadar çıkabiliyor. Meblağ bu kadar yüksek olunca aileler de kredi kartına alternatif olarak bankaların ''Evlilik kredisi'' adı altında sundukları kredilere yönelmeye başladı. 60 aya kadar vade seçeneğinin sunulduğu ''Evlilik kredisi''nde 10 bin TL'ye aylık 280 TL gibi bir ödeme planı çıkarılıyor.

Ajans32 ve Yurt Haberleri Tarafından Derlenmiştir

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum