Bu Yol Kimin İçin?

Sütçüler'de Sözün Bittiği An

Yayınlanma:
Güncelleme: 05 Ocak 2015 16:53
Bu Yol Kimin İçin?

Sütçüler’de; mermer ocağının hemen altındaki karayolu, tonlarca taş atılarak trafiğe kapatıldı. Binlerce ağaç kesilerek yeni yol açıldı. Yeni açılan yolun ‘şirkete özel’ olduğunu iddia eden Mahmut Aksu, Yargı’ya başvurdu.

Sütçüler’de; Çandır Köyü hudutları içerisinde, mermer ocağının hemen yanında kalan Devlet Karayolu tonlarca kaya dökülerek trafiğe kapatıldı. Mermer ocakları kuşatması altında kalan Sütçüler’de Hukuki süreçbaşlatan Mahmut Aksu, karayolunun ‘mermer şirketine özel’ açıldığını iddiaetti.

NİÇİN YOL DEĞİŞTİRİLDİ?
Mahmut Aksu, şirketin yola taş, kaya düşmemesi için 2 km’liksahada duvar örmesi gerektiğini savundu. Bunu yapmamak için yolun değiştirildiğini öne sürdü.

BİNLERCE AĞAÇ KESİLDİ
Aksu, yeni yol açılması için binlerce ağacın katledildiğini iddia etti. Yargı’ya başvuran Aksu, Özel İdare’den gelen 2 resmî inanılmaz çelişkiyi ortaya çıkardı.

HANGİSİ DOĞRU?
Özel İdare Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü, Mahmut Aksu’ya resmî yazı ile 2 yanıt verdi. İşte sözün bittiği yeri gösteren yanıtlar:
YANIT 1: Tarih: 08.05.2014: ‘Bahse konu yapılan işler içinİdaremize mermer ocağı sahipleri tarafından herhangi bir ücret ödenmemektedir.’
YANIT 2: Tarih: 14.08.2014: ‘Yolun şirket tarafından yapılması (tesviye, stabilize, asfalt sathi kaplamasının) tüm giderlerinin bahse konu şirket tarafından karşılanacağı konusunda protokol yapılmış,çalışmalar halen devam etmektedir.’

NEDEN DEVLET ÖDÜYOR
Millî Park, SİT ve 3573 sayılı Zeytin Kanunu’na aykırı olduğunu iddia ettiği mermer ocakları için Hukuki mücadele giren Mahmut Aksu,yolun şirkete özel açıldığını öne sürüyor.
Aksu, ayrıca yolun 260 Bin TL olan yapım giderinin Devlet tarafından karşılandığını öne sürüyor. Dayanak olarak da Özel İdare’nin yazdığı resmî yazıları gösteriyor.

TABİAT ANA’YA HANÇER
Millî Park, SİT, 3573 sayılı Zeytin Kanunu’na aykırı olduğunu öne sürdüğü mermer ocakları ile Hukuki mücadele başlatan Mahmut Aksu,büyük bir skandalı daha ortaya çıktı.

Tüm Türkiye’de Doğa Ana’yı korumak için verdiği mücadeleler ile tanınan Aksu, Sütçüler İlçesi Çandır Köyü hudutları içerisinde kalan bölgede mermer ocağı sahibi şirketin isteği doğrultusunda mevcut Devlet Karayolu’nun kapatıldığını öne sürdü. Yeni açılan yolun şirket için olduğunuiddia eden Aksu, maliyetinin ise kamu kaynaklarından karşılandığını öne sürdü.Yeni yol açılması için Binlerce ağacın katledildiğini savunan Mahmut Aksu,Hukuki süreç başlattı.

ŞİRKETE ÖZEL YOL
Mahmut Aksu, BİMER, Orman Bölge Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü ile yaptığı yazışmalarda korkunç çarpıklıkları da gün yüzüne çıkardı. Zira Orman Bölge Müdürlüğü yeni yolun ‘canve mal güvenliği’ için açıldığını savundu. İl Özel İdaresi ise o hatta mermer ocağıişleten şirketin talebi üzerine açıldığını beyan etti. Her 2 görüş de resmîyazı ile iletildi.

İşin daha çarpık boyutu var. İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü, ilk önce yol için mermer ocağı ruhsatı sahibi şirketin her hangi bir ödeme yapmayacağını bildirdi. Ardından da yol için şirketin ödemeyapacağını, protokol imzalandığını ifade eden bir resmî yazı gönderdi.

Ancak Mahmut Aksu, yol yapımı için harcanan 260 Bin 789 TL79 KRş.’un Devlet tarafından karşılandığını öne sürdü. Aksu, ‘protokol nerede?Şirket neden ödeme yapmıyor? Neden şirket için açılan yolun giderleri Hazine tarafından karşılanıyor?’ diye sordu.

ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ NE DİYOR?
Mahmut Aksu’nun ‘şirkete özel yol açıldı?’ iddiasına Orman Bölge Müdürlüğü, 12.05.2014 tarih ve 73268167- 929/ 921287 sayılı resmî yazısında şu yanıtı veriyor:
“Sütçüler İlçesi; Çandır Köyü hudutları içinde Karakilise Mevkii’nde açılan yol ile ilgili dilekçeniz incelenmiştir. Görevlendirilen Komisyon Raporu neticesinde: ‘Her iki yolunda Isparta İl Özel İdaresi’ne izinli olarak verilmiş yollardan olduğu hiçbir şirket ve kişiden herhangi bir bedelalınmadığı, yol güzergâhında ağaçların mevcut mevzuat çerçevesi içinde istihsalleri (doğanın değiştirilmesi) yapıldığı ve ihale yöntemiyle piyasaya arz edildiği, söz konusu yoların tamamen insan ve hayvan güvenliğine yönelik güzergâh değişiklikleri nedeniyle tesis edildiği tespit edilmiştir.’

AYNI KURUM, 2 FARKLI YANIT 1: OCAK SAHİPLERİ ÖDEME YAPMIYOR
Isparta İL Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü,08.05.2014 tarih ve 72358277.313.02.02/226/ 4420 sayılı resmî yazısında (‘-noktası virgülüne dokunmadan’) şu ifadeyi kullanıyor:
“Bahse konu yapılan işler için İdaremize mermer ocağı sahipleri tarafından herhangi bir ücret ödenmemektedir.”

2: ŞİRKET ÖDEMESİ İÇİN PROTOKOL İMZALANDI
Isparta İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü,14.08.2014 tarih ve 72358277.313.02.05/ 481-9031 sayılı resmî yazısında şöylediyor:
“İdaremiz yol ağında bulunan Sütçüler İlçesi, 083 kontrol kesim numaralı Müezzinler- Yarımca Köyü tanımlı 9 km uzunluğundaki asfalt sathi kaplamalı yolun yaklaşık 2k km’lik kısmının bu yörede mermer üretimi yapan şirketin pasa atım sahasında kalması nedeniyle trafik güvenliğinin tehlikeye düşmesi vb. nedenlerden dolayı bahse konu yolda güzergah değişikliği için şirket tarafından 10.01.2013 tarihinde talepte bulunulmuştur.

Gerekli yasal izinler alınmış olup yolun şirket tarafından yapılması (tesviye, stabilize, asfalt sathi kaplamasının) tüm giderlerinin bahse konu şirket tarafından karşılanacağı konusunda protokol yapılmış,çalışmalar halen devam etmektedir.”

NEDEN HAZİNE KARŞILIYOR
Mahmut Aksu, bu yanıttan sonra yol yapım maliyetlerinin kimin tarafından karşılandığının peşine düştü.
Aksu, İl Özel İdaresi’nin yaptığı ‘maliyetlerinin şirket tarafından karşılanması için protokol imzalandı’ açıklamasına rağmen, proje maliyetinin Devlet tarafından karşılandığını öne sürdü.

ŞİRKET DUVAR ÖRMELİYDİ
Aksu, şirketin yolun üst tarafına (yamaçlarda) duvar örmekzorunda olduğunu söyledi. Ancak bunu yapmak yerine Devlet’e yolu değiştirttiğini iddia eden Mahmut Aksu, Yargı’ya başvuruda bulundu.

BİR DUVAR ÖRMEMEK İÇİN BİNLERCE AĞAÇ KESİLDİ
Aksu, yeni açılan yolda ise binlerce ağacın kesildiğini öne sürdü.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum