'Burdur Kendine Gel, Isparta'yı Örnek Al!'

Dövizli askerlikte kaldırılan 21 günlük temel eğitim ile ekonomisi sarsılan Burdur'a yeni bir hamle...

Yayınlanma:
Güncelleme: 30 Kasım 2011 16:45
'Burdur Kendine Gel, Isparta'yı Örnek Al!'

Bedelli askerlik konusunda 21 günlük temel eğitimin kaldırılmasının ardından Burdur ekonomisinin ciddi anlamda zarar göreceğinden endişelenen esnaf, hükümetten kente yatırım yapmasını istedi. Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Başkanı Yusuf Keyik, Burdur'da askeri bir okulun açılması halinde ekonomik kaybın önlenebileceğini söyledi. Yıllardır dövizli askerlik sayesinde ekonomisini ayakta tutan Burdur, en yakın komşusu Isparta'nın yaptığını yapamadı..

ISPARTA GİBİ OLAMADI
Sahip olduğu ekonomik kaynakları dinamik yaratıcı potansiyeli ile sentezlemeyi başaran Isparta ekonomisi son 10 yılda tarım sektörü ağırlıklı bir ekonomik yapıdan hizmet sektörünün ön planda olduğu bir ekonomiye dönüşmüş, sanayi sektörünün il genelindeki payı da bu çerçevede gelişimini korumuştur.

21 GÜNLÜK TEMEL EĞİTİM KALDIRILDI
Dövizle askerlik yapanların yurt dışından 21 günlük temel eğitim için yılda 4 dönem geldiği Burdur 58'inci Piyade Eğitim Alay Komutanlığı'nda, yeni dövizli ve bedelli uygulamasıyla birlikte artık bu temel eğitim yapılmayacak. Birçok ünlü ismin de askerlik yaptığı Burdur'da askerlere yönelik hizmet veren 35 fotoğrafçı, 55 berber, 15 askeri malzeme satan işyeri, 20 hediyelik eşya satan işyeri, 30 çay bahçesi ve 35 lokantayı yeni dönemle birlikte zor günler bekliyor. Bedelli eğitiminin kalkmasıyla birlikte bu sayının yarıya düşeceğini savunan sivil toplum örgütü temsilcileri, Burdur'da ortaya çıkacak ekonomik krizi çözmek için bir araya geldi. BUTSO'da toplanan temsilciler, temel eğitimin kaldırılması karşılığında yapılacak çalışmaları değerlendirdi.

Toplantıda sivil toplum örgütü temsilcileri, Burdur'daki ekonomik sıkıntının askeri bir okulun Burdur'a getirilmesi veya üniversiteye yeni bölümlerin açılmasıyla aşılabileceği konusunda fikir birliğine vardı. Toplantıda alınan kararları bir sonuç bildirgesinde toplama kararı da alan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, bu sonuç bildirgesini Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Başbakanlığa göndererek Burdur için acil çözüm isteyecek.
Burdur'da dövizli askerlikte temel eğitimin kaldırılmasının Burdur'a olumsuz etkileri olacağını belirten BUTSO Başkanı Yusuf Keyik, şöyle dedi:

"Yaklaşık 30 yıldır Burdur'da dövizli askerlik yapılıyor. Bu dönemde 353 bin 400 asker Burdur'da vatani görevini yaptı. Bu askerlerin yarısı kadar da aileleri Burdur'a geliyordu. Burdur ekonomik anlamda büyük bir kazanç elde ediyordu. Bu katkıların tamamını kaybetmiş durumdayız."

Sonuç bildirgesini Başbakan'a gönderecekler
Toplantının sonuç bildirgesini Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Başbakanlığa göndererek bu açığın kapanması için çalışma yapacaklarını kaydeden Keyik, şöyle dedi:
"Temel eğitimin tekrar devam edeceği konusunda bir beklenti içinde değiliz. Bundan sonrası için odaklandık. Burdur'a profesyonel askerlik birliği kurulabilir. Diğer illerde bulunan bir askeri okul Burdur'a kaydırılabilir. 15 aylık askerlik için çalışma yapılabilir. Askeri alanda fayda sağlayamazsak üniversitemize 2-3 fakülte kurarak öğrenci sayımızı artırdığımız zaman zararımızı karşılayabiliriz. Bölgesel teşvikte Burdur 2'nci bölgede. 3'üncü bölgeye alınabilir. Van'da olduğu gibi Burdur'da da esnafın kredi borcu 1 yıl ertelenebilir. Bu tür konularda Ankara'ya yönelirsek, Burdur olarak bu sıkıntıyı hafif atlatırız."

"Tuzla Piyade Okulu Burdur'a gelebilir"
Dövizle askerliğin Burdur'da bir gelenek olduğunu belirten Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Birliği Başkanı Recep Kalkan ise, "Temel eğitimin kaldırılması Burdur esnafı için büyük sıkıntı olacak. Bu sıkıntıyı aşmak için askeri birliklerin eğitim alanı Burdur olmalı, ya daeğitim okullarından biri Burdur'a açılmalı" dedi.

Kooperatif olarak Ankara'da milletvekilleriyle görüştüklerini kaydeden Kalkan, Tuzla Piyade Okulu'nun Burdur'a getirilmesi konusunda çalışma olduğunu öğrendiklerini söyledi. Kalkan, böyle bir okulun Burdur'a gelmesinin dövizle askerlikten daha faydalı olacağını belirtti.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum