Burdur'da Anti Kanser Köyü

Burdur’da veteriner hekim Öztürk Sarıca tarafından kurulan Lisinia Doğa alanında, ABD ve Avrupa ülkelerinden gönüllü olarak 3 yılda yaklaşık 2 bin kişi görev yaptı, 45 bin kişiye kanser konusunda eğitim verildi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 29 Nisan 2013 13:30
Burdur'da Anti Kanser Köyü

Veteriner hekim Öztürk Sarıca tarafından temelleri 2005 yılında Burdur Gölü’nün kıyısında Karakent Köyü yakınlarında atılan Lisinia Doğa ve Anti Kanser Projesi, yaklaşık 3 yıl süren izin çalışmaları sonucu kuruldu. Adını bölgenin eski çağlardaki adı olan Psidya’nın önemli şehirlerinden Lisinia’dan alan merkez, Türkiye’deki ilk yaban hayatı rehabilitasyon merkezi olarak resmiyet kazandı. Lisinia(Anti Kanser- Doğa- Yaban Hayatı), doğan ve batan güneşin, ay ışığının sudaki pırıltısı anlamına geliyor. Lisinia Doğa, kurulduğu yıldan beri gelişerek 9 farklı alt projeyle çalışmalarını sürdürüyor. 100 dekarlık arazi üzerinde yaklaşık 1 milyon dolara kurulan rehabilitasyon merkezi, sigara ve alkolün yasak olduğu, tamamen organik ürünlerin kullanıldığı minyatür bir köy.

350 YABAN HAYVANI TEDAVİ EDİLDİ
Lisinia Doğa ve Anti Kanser Projesi alanında, Isparta, Antalya, Afyon, Denizli ve Burdur gibi illerde yaralı ya da zehirlenmiş halde bulunan yaban hayvanları tedavi ediliyor. Tedavi edilen bu hayvanlar daha sonra tekrar doğal yaşam alanlarına bırakılıyor. Kuruluşundan bu yana çeşitli sebeplerden merkeze getirilen 350 hayvan tedavi edilerek doğaya bırakıldı. Organik tarımın yapıldığı, kansere karşı bilgilendirici etkinliklerin düzenlendiği ve çalışmalar yapıldığı merkezde, şu ana kadar Türkiye’den ve yurt dışından 45 bin kişiye kanser eğitimi verildi.

Lisinia Doğa’da eğitim görenler arasında Avustralya, Almanya, İtalya, Romanya, ABD, İngiltere, Bulgaristan, İspanya ve daha pek çok ülkeden ziyaretçiler yer alıyor. Eğitim alanlar arasında gazeteci, tıp doktoru, yazar, biyolog, akademisyen gibi çeşitli meslek dallarından insanlar var. Lisinia Doğa’ya gelenlere kanser türleri, kanserin nedenleri, korunma yolları, kansere neden olan yiyecekler, organik beslenme, kirlilik ve kirliliğin yol açtığı hastalıklar konusunda bilgi veriliyor.

YABANCILAR GELİYOR, TÜRKLER İLGİSİZ
Lisinia Doğa’ya gelen gönüllülerin amacının temiz bir doğa ve kansersiz bir yaşam oluşturmak olduğuna değinen Sarıca, "Proje alanında 3 yılda ABD ve Avrupa ülkelerinden gelen yaklaşık 2 bin kişi görev yaptı. Şu anda merkezde ABD, Avustralya, Çek Cumhuriyeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, İngiltere, İtalya, Almanya ve Hong Kong’tan 9 yabancı gönüllü bulunuyor. Alanımıza gelerek çalışma yapmak isteyenlerin taleplerini imkanlarımız ölçüsünde karşılıyoruz. Onlar burada yaban hayvanlarının bakımında, organik üretimde, doğa okulunda ve projenin diğer alt bölümlerinde görev yapıyor. Çalışmalarımıza canı gönülden destek veriyorlar. Ancak yabancıların gösterdiği ilgi ve desteği Türkiye’den görmüyoruz" diye konuştu.

TÜRKİYE VE YURT DIŞINDA EĞİTİM VERECEK
Merkezdeki eğitimlerin yanı sıra köylerde de kanser eğitimi verdiklerini anlatan Sarıca, "Burdur Valiliği’nin verdiği izin kapsamında Burdur’da köy köy dolaşarak kanser ve organik tarım konusunda eğitim vereceğiz. Amacımız özellikle tarım yapılan tüm köyleri dolaşıp eğitim vermek. Gelecek yıl Türkiye genelinde eğitim kampanyası başlatacağız. Ardından yurt dışında bu eğitimleri vereceğiz. Çalışmalar kapsamında yine yaz boyunca yurt içinden ve dışından gelecek gönüllülere eğitim vereceğiz" dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum