Bütün Şehri Zindan Ettirmeyiz

İçkili yer bölgesi tespiti ile ilgili olarak Belediye Başkanı Günaydın’ı ziyaret eden Vali Oğuz, “Bir kişi 3-5 kuruş para kazanacak diye, sadece onun ekonomik hakkı var diye bir mahallemize daha sonra giderek bir şehri zindan ettiremeyiz” dedi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 09 Mayıs 2013 16:13
Bütün Şehri Zindan Ettirmeyiz

İçkili yer bölgesi tespiti ile ilgili olarak Belediye Başkanı Günaydın’ı ziyaret eden Vali Oğuz, “Bir kişi 3-5 kuruş para kazanacak diye, sadece onun ekonomik hakkı var diye bir mahallemize daha sonra giderek bir şehri zindan ettiremeyiz” dedi.

Isparta Valisi Memduh Oğuz ve Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın içkili yer bölgesi tespiti ile ilgili olarak karşılıklı görüş alışverişinde bulundular.

Belediye Başkanlık makamında gerçekleşen görüşmeye, emniyet müdürlüğü yetkilileri ile hukukçularda eşlik etti. Görüşmede, alkolün sağlığa zararlı olduğu, hukuk devletinde yaşandığı yasakların kurallar içerisinde olduğu ve yasakçı bir anlayışa sahip olunmadığı, herkesin hukuken teminat altına alınmış haklarını da kullanmasına imkân sağlanacağı noktasında mutabakata varıldı.

Yapılan karşılıklı görüş alışverişi sonrasında Petek Sanayi Sitesi’nin alt bölümünden başlanarak Bozanönü istikametindeki alanın içkili yer bölgesi olarak belirlenmesi benimsendi.

Konuyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Isparta Valisi Memduh Oğuz, “İçkili yer bölgelerinin belirlenmesi noktasında hukuki bir süreç var. Bu süreçte bir hukuki boşluk var. Belediye Meclisi’nin yeni bir ilave ek kararına ihtiyaç var. Bu hangi çerçevede olmalı onu istişare ettik. Mutabık olduğumuz birkaç konu var. Birincisi alkolün sağlığa zararlı olduğu, diğeri hukuk devletiyiz, hukuk devletinde yasaklar kurallarla, kanunlarla olur. Dolayısıyla biz yasakçı bir anlayışa sahip değiliz.

Herkesin hukuki bakımdan teminat altına alınmış haklarını kullanmasına da imkân sağlarız. Burada da mutabıkız. Ancak şehrin esenliğini, güvenliğini, mutluluğunu sağlamak için de kuralları uygularız. Kurallarda içkili yerlerin meskûn mahaller dışında mümkün olduğu kadar yoğun yaşama alanlarının dışında olacağına dair düzenlemeler var. Isparta olarak da bizim emniyet teşkilatı olarak Petek Sanayi Sitesi’nden Bozanönü’ne doğru önerdiğimiz bölge var. Şehir içerisinde bir İdare Mahkemesi Kararı’ndan dolayı Belediye Meclisi’nin aldığı ‘şehrin her yeri’ gibi yanlış anlaşılacak bir karardan dolayı verilmiş ruhsatlar var. Burada da hukuki bakımdan bize göre noksanlık var. İçkili yerler tam olarak belirlenmeden ve mevzuata uygun olarak hukuki altyapısı sağlanmadan verilen ruhsatlar olduğu için de bunların da iptal edilmesi lazım gelir. Isparta’da bu iş bu kadar yaygınlaşıyor denince, bir müracaat furyası var. Belediyede şu anda bekleyen 30 tane, ama benim Vali olarak bildiğim en az 100 ilave olacak.

Eğer o 30 alırsa, size 100’lerce müracaat gelecek. Sanki Isparta’yı tamamen meyhaneler şehri yapmaya heveslenen bir gurup var. Burada asıl hedefte burada bulunan ağırlıklı üniversite gençlerimiz. 60 bin kişilik bir Pazar var, bu pazarı alelacele değerlendirelim hevesidir. Buna karşı bir tedbir almak lazım. Sayın Belediye Başkanımız, Belediye Meclisi’nde de bu konuyu tekrar gündeme getirerek yeni bir belirleme yapacak. Şehrimizin menfaatine yönelik bir çözüm sağlanacak. İlkemiz bir kişinin yasalar itibariyle tanınmış olan hakkını geri alacak değiliz. İçki içmek yasak, bundan sonra kimse içki içmeyecek diye bir kural olamaz. İçki sağlığa zararlıdır ama uygun yerde gidip alkolünü alabilir. Ama alttaki komşusunu rahatsız eden, çevresini rahatsız eden, bir mahalleye hayatı zindan eden bir içkili yer anlayışına karşıyız.

Yani bir kişi 3-5 kuruş para kazanacak diye, sadece onun ekonomik hakkı var diye bir mahallemize daha sonra giderek bir şehri zindan ettiremeyiz. Isparta ilim şehridir, Isparta en güzelini yapar. Değerli Belediye Başkanımızın bu konudaki hassasiyetine teşekkür ediyorum. Belediye Meclisi de kendisine çok destek olacaktır. Ben Isparta Valisi olarak, Belediye Başkanımızın bu konudaki bütün gayretlerinde hem emniyet teşkilatı olarak hem hukukçularımızla birlikte yanındayım, her türlü desteği vermeye hazırım” dedi.

Ziyaretten ve istişarelerden dolayı memnuniyetini dile getiren Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, seçimle gelen bir kişi olduğunu ve şu anda içki konusunda bu şekle gelinmesinden dolayı da büyük üzüntü duyduğunu belirtti.

Günaydın, “Geçen sene Meclisimiz bir karar aldı. Belirli mesafeler ve kurallar dikkate alınarak her yerde verilebilir anlamında bir karar çıktı. Bu karar tamamen yanlış anlaşıldı. Üzüldüğüm nokta şu, Isparta işsizlikten kırılıyor. 30-40 tane ruhsat için müracaat var. Biraz da espri olsun diye söyleyeceğim, bir anda Isparta içkili müteşebbis haline geldik. Bu kadar bir müracaatın olacağını Isparta’mızda hiç beklemiyordum.

Bu konuyu üzülerek karşılıyorum. Isparta’nın kurtuluşu, ekmeği buradan mı? Bu kadar müracaatta bulunan arkadaşlarımıza istirhamda bulunuyorum. Gelin istihdama, fabrikalara, sosyal ve kültürel, bilimsel yönlere yönelik müteşebbisliğe doğru gidelim. Belki de alkol ruhsatı için 200 müteşebbis çıkacak.

O zaman ‘Güller şehri Isparta demeyip de, meyhaneler kenti Isparta mı? yazacağız tabelamıza. Bu kadar müracaatı da ben esefle, üzüntüyle karşılıyorum. Böyle bir durum karşısında maalesef hayal kırıklığına uğradım. Değerli Meclisimiz bu konuyu kısa zamanda düzeltecektir. Bu konuda çalışıp, bu konuyu bir dengeye getirmek lazım. Müteşebbisliğimizi daha güzel kazanılan yerlerden sağlayalım.

Bir yandan fabrikalar kuracağım, işsizliğe çare olacağım diye çalışırken, işsizliği ve yanlışlığı körükleyen bir noktaya doğru gidersek ne olacak Isparta’mızın hali. Gerçekten bu konu Isparta’da bana şok etkisi yapmıştır. Bunun en kısa zamanda düzelmesini ve sağlıklı bir şekilde yerine getirilmesi için kurum olarak çalışmalarımızı yapacağız. Böyle bir furyanın karşısındayım.

Dinimize göre de bu haram. Neden bu kadar hevesleniyoruz buna? Bu kadar içki konusunda müteşebbislerimiz nereden doğuyor. İnsanlara faydalı konulara yönlenilmesi arzusundayım. Bu konularımızı dengeye getireceğiz. Daha sağlıklı bir yaşama doğru gideceğiz. Bu konuda halkımızdan da çok yoğun olarak tepkiler geliyor. Mahallelerde evler yerler binalar satın alınıyor.

Alacaklarsa fabrika arsaları alsınlar da, fabrika kuralım. Seçimlerden önce ‘halkımız ne isterse ben onu yaparım’ diye konuşmuştum. Halkımızın yüzde 99’u mahalle aralarında böyle yerlerin açılmasını istemiyorlar. İstemiyorlarsa buna bir çare bulmak zorundayız. Bu konunun sonu inşallah hayırlı olur, Valimizin ziyaretlerinden dolayı da teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum