Büyük Avantaj Sağlayacak

Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Doç. Dr. Altuğ Şenol, kanser ve benzeri hastalıkların teşhisinde büyük avantaj sağlayan ve Endoskopi Ultrason cihazı ile teşhis ve tedavilerini yaptırabildik

Yayınlanma:
Büyük Avantaj Sağlayacak

Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Doç. Dr. Altuğ Şenol, kanser ve benzeri hastalıkların teşhisinde büyük avantaj sağlayan ve Endoskopi Ultrason cihazı ile teşhis ve tedavilerini yaptırabildiklerini ifade etti.

Şenol, ülkemizde az sayıda merkezde bulunan ve özellikle özofagus, mide, duodenum, ve pankreas gibi gastrointestinal sistem organlarının tümöral lezyonlarının tanı ve değerlendirilmesinde en modern yöntemlerden birisi olan Endoskopik Ultrasonografi (EUS) işleminin hastane Gastroenteroloji Kliniğinde yapıldığını kaydetti.

SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Altuğ Şenol, EUS cihazının, sindirim sisteminde ve komşu organlarda oluşan tümörlerin büyük önem taşıdığını ifade ederek, “Endoskopi, sindirim sisteminin iç yapısının (mukoza ve lümen) görüntülenmesi ve değerlendirilmesine yardımcı olan bir alettir. Ultrasonografi ise yüksek frekanslı ses dalgaları ile karaciğer, safra kesesi, pankreas, böbrekler vs. organlardan görüntüler elde ederek inceleme yapılmasını sağlayan bir cihazdır.

Endoskopik ultrasonografi (EUS), sindirim sistemi endoskopisinde kullanılan ve endoskop olarak adlandırılan aletlerin uç kısmına ses dalgalarını yayan ve kaydeden bir mini ultrason probu yerleştirerek sindirim sistemi içerisinden daha iyi ultrasonografi görüntüsü elde edilmesine olanak sağlayan cihazdır. EUS ile sindirim sistemi organlarında duvar katmanları ayrıntılı bir şekilde incelenebilir, hatta bu konuda diğer görüntüleme yöntemlerinden daha üstündür.

EUS cihazı, sindirim sisteminde ve komşu organlarda oluşan tümörlerinin evrelendirmesinde (tümörün büyüklüğü ve derinliği, lenf bezi ve komşu organ metastazı vb.) ve sindirim sisteminde epitel altında yerleşim gösteren lezyonların (submukozal lezyonlar) incelenmesinde ve biyopsi alınmasında büyük avantaj sağlar.

Ayrıca mevcut görüntüleme yöntemleriyle görülemeyebilen küçük safra yolu taşları ve çamurlarının görüntülenmesi, safra yolları ve pankreasın ince barsaklarda açılma yeri olan ampulla vaterinin değerlendirilmesine olanak sağlar” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.