Büyüme Ağrısı Sanılan Tümör Bacağından Ediyordu

Isparta'da, yaşıtlarında sıklıkla görülebilen ve büyüme ağrısını anımsatan bacak ağrıları yaşayan 9 yaşındaki çocuk sağlığına kavuştu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Eylül 2011 19:59
Büyüme Ağrısı Sanılan Tümör Bacağından Ediyordu

Henüz 9 yaşındaki Oğuzhan Günaydın yaşıtlarında sıklıkla görülebilen ve büyüme ağrısını anımsatan bacak ağrıları yaşıyordu.

“Hem bacağı hem de hayalleri kurtuldu”

Ancak ağrıların şiddetlenmesi ve bacağında şişliklerin oluşması, ailesinin endişelerinin de artmasına neden oldu. Isparta’da yaşayan aile vakit kaybetmeden yakınlarında bulunan bir hastaneye başvurdu ve kendileri için kabul etmesi zor olan gerçek ortaya çıktı.

Oğuzhan’ın bacak kemiğinde her bir milyon kişinin beşinde görülen, oldukça nadir rastlanan kemik tümörü tanısı konmuştu. Doktorlar tarafından Antalya Memorial Hastanesi’ne yönlendirilen Oğuzhan, Ortopedi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Turan Aydın ve ekibinin başlattığı başarılı bir tedavi süreciyle hayatını tehdit eden tümörle mücadelede başarıya ulaştı.

Çocukluk çağı olarak nitelendirilen 0-18 yaş dönemindeki bireyleri tehdit eden ve tedavisi için çoğunlukla bacağın kesilmesi yöntemine başvurulan hastalığın (“Osteosarkom” ) özel bir cerrahi uygulamayla tamamen ortadan kaldırılması, yeniden yürüyebilecek olan Oğuzhan’ı mutlu ederken, çocuklarını kaybetme korkusu yaşayan aileyi rahatlattı.

“Bacağında sürekli bir ağrı olmaya başlamıştı”

Hastalığın ilk belirtilerinin yaşandığı dönemi anlatan anne Ayten Günaydın; “2010 yılının Aralık ayında, Oğuzhan’ın bacağında sürekli bir ağrı olmaya başlamıştı. Bir süre sonra meydana gelen şişlikle birlikte yürümekte güçlük yaşayınca hemen bir doktora başvurduk. Isparta’da yapılan tetkiklerle bacağında bir kitle olduğu tespit edildi. Konuyla ilgili olarak Prof. Dr. Ahmet Turan Aydın’a yönlendirildik ve Antalya’da devam edecek olan tedavi sürecimiz de başlamış oldu. Burada yapılan biyopsi sonucunda kötü huylu bir tümör olduğunu öğrendik. Kemoterapi ile başlayan tedavinin ameliyatla devam edeceği söylenmişti. Ancak bu tür tümörlerin tedavisinde bacağının kesilme riskinin de olabileceği konusunda uyarılmıştık. Fakat ameliyatın özel bir yöntemle yapılacağı ve Oğuzhan’ın bacağını kaybetmeyeceğini öğrendiğimizde biraz olsun umutlandık” dedi.

“Amacımız hem hayatını hem de bacağını kurtarmaktı”

Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Ahmet Turan Aydın, Antalya’da sadece kendisi tarafından uygulanan bu tedavi yöntemi hakkında bilgi verdi; “Oğuzhan’ın sol uzun bacak kemiğinde ortaya çıkan tümör çoğunlukla 0-18 yaş arasında görülen “osteosarkom” hastalığıdır. Çok nadiren görülen bir tümör olmasının yanı sıra, çok kısa sürede ilerleyerek, tedavi edilmediği takdirde 6-8 ay içerisinde hastanın ölümüne yol açabilmektedir. Oğuzhan’ın hastalığının teşhis edilmesiyle kemoterapi sürecini başlattık. Aldığı kemoterapi sonrasında cerrahi girişimle tümörlü bölgenin bulunduğu yerden çıkarılması gerekiyordu. Bu noktada en çok kullanılan yöntemlerden biri bacağın tamamen kesilmesidir. Ancak bizim amacımız hem hayatını hem de bacağını kurtarmaktı. Bunun için farklı bir teknik kullandık. Bacaktaki büyüme plağının hemen üstünden tümörün bir kenarını kestik, yaklaşık 10 cm’lik bir bölümü çıkarttık. Kendisinden alınmış damarlı ince kemikten “fibra” dediğimiz kemikten alınmış greftle burayı onardık. Bu teknikle diz eklemini korumuş olduk. Çıkarttığımız kemiğin yerine yerleştirdiğimiz damarlı fibra ise bir süre sonra kalınlaşarak yerine geçtiği kemiği tamamen taklit edecek.”

Büyüme ağrısı sanılan tümer bacağından ediyordu

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum