Büyüme Geriliği Hastalık Habercisi

Isparta SDÜ Araştırma Uygulama Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Doç.Dr. Özgür Pirgon, çocuğu akranlarına göre kısa ve gelişimi yavaş olan ailelerin bir hekime başvurması gerektiğini söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 07 Mayıs 2012 18:03
Büyüme Geriliği Hastalık Habercisi

Çocuklardaki normal büyümenin sağlıklı olmanın en önemli göstergesi olduğuna işaret eden Doç. Dr. Özgür Pirgon, ailelerden öncelikle çocuklarının akranlarını gözlemlemelerini ve boyunu kıyaslamalarını istedi. Çocukların en hızlı büyüdüğü iki dönem bulunduğuna dikkat çeken Doç.Dr. Pirgon, bunlardan ilkinin ilk iki yaş dönemi, ikincisinin ergenlik dönemi olduğunu söyledi.

Doç.Dr. Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Araştırma Uygulama Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Doç.Dr. Pirgon, "Aileler çocuklarının akranları kadar gelişmediğini fark ettiğinde çocuklarını hemen endokrinoloji uzmanı doktora götürmeleri gerekiyor. Çocuğun büyüme eğrisi incelenmeli. Büyüme kadar büyüme hızı da önemli. Büyüme de duraklama olursa büyüme hormonu eksikliği, beslenme eksikliği ya da bir hastalık etkeninden şüphelenilebilir" dedi.

Çocukluk çağında boy kısalığı ve gelişme geriliğinin ciddi bir hastalığın habercisi olabileceğini belirten Doç.Dr. Pirgon, ergenliğin gecikmesinin, böbrek hastalıklarının ve büyüme hormonu eksikliği gibi birçok hastalık etkeninin boy kısalığına neden olabileceğine işaret etti.

Çocuklarda boy ölçümünün düzenli yapılması gerektiğini, altı ayda veya yılda bir kez doktor kontrolü yapılmasının önemli olduğunu söyleyen Doç.Dr. Pirgon, şöyle konuştu: "Çocuklarda erken ergenlik dönemi tedavi edilmezse boy kısalığı sorunu ile karşılaşılabilir. Kızlarda ergenliğe giriş dönemi 8-13, erkeklerde 9-14 yaşları arasında oluyor. Bunun tam tersi kızlarda 13, erkeklerde 14 yaşına gelmesine rağmen ergenlik bulgularının başlamaması yine bir çocuk endokrinoloğu tarafından değerlendirilmeli."

PİYASADAKİ DESTEK ÜRÜNLERİYLE BOY UZAMASI MÜMKÜN DEĞİL

Piyasada boy uzaması sağladığı söylenen pek çok destek ürününün satıldığına dikkat çeken Doç.Dr. Pirgon, şunları söyledi:

"Bunlar tamamen kandırmaca. Büyüme kıkırdakları kapanmış olan insanın boyunun uzaması mümkün değil. Ayrıca, bu katkı/destek ürünlerinde çocuklara uygun olmayan içerikler de var. Yanlış destek ürünleri hem boşa para kaybına neden oluyor hem de aileler bu ürünleri kullanıp çocuğun uzamasını bekleyerek, vakit kaybediyorlar. Çocuğunuz akranlarına göre kısa ise, gelişimi yavaşsa yapılacak ilk şey bir hekime danışmak. Büyüme geriliği gibi sorunlarda erken tanı ve tedavi çok önemli."

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.