Çalışmada Farklılık Ortaya Konuyor

Isparta Belediyesi Ahşap Ağaç Oymacılığı Atölyesi’nde yapımına bir süredir devam edilen Prof. Dr. Turan Yazgan Etnografya Müzesi’nin kapı ve pencerelerinin montajına geçiliyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 01 Mayıs 2013 14:57
Çalışmada Farklılık Ortaya Konuyor

Kündekari yöntemi kullanılarak hazırlanan kapı ve pencerelerin bu hafta içerisinde müzedeki yerlerine montajına başlanacağını söyleyen Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, ahşap ağaç oymacılığı atölyesindeki çalışmaları inceledi.

Kaybolan el sanatlarının ve ustalarının günümüze geri kazandırılması amacıyla Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ın talimatlarıyla yaklaşık 3.5 yıl önce kurulan Ahşap Ağaç Oymacılığı Atölyesi’nde bugün 32 usta, şehrin simgesi olan gülü ahşapla buluşturuyor.

Sandıklardan, koltuk takımlarına, aynalardan, gül sandıklarına varıncaya kadar birçok alanda üretime devam eden Ahşap Ağaç Oymacılığı Atölyesi, Haziran ayında tamamlanarak hizmete açılması planlanan Prof. Dr. Turan Yazgan Etnografya Müzesi’nin kapı ve pencerelerini de imal etti. Hazırlanan kapı ve pencereler bu hafta içerisinde müzedeki yerlerini almaya başlayacak.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, çalışmalarda belli aşamaya gelindiğini ve zirveye ulaşıldığını ifade etti.

Günaydın, “Etnografya Müzemizin kapı, pencereleri Isparta’ya münhasır motiflerle özellikle gül ve yapraklarıyla bezenmiş olarak yerlerine montajına başlıyoruz. Ahşap Ağaç Oymacılığı’nı canlandırmamızla birlikte kaybolan ustalarımızı ve kaybolan el sanatlarımızı da geri getirmiş oluyoruz. Başından bu yana bu sanatsal faaliyetlerimizi yürütüyoruz.

Bunu belirli bir noktaya ve zirveye yaklaştırdık. Ama bize o zirve yetmeyecek. İleride daha büyük zirvelere koşmayı planlıyoruz. Bu birinci zirvede sanatsal yapıların, sanatsal binalarda uygulanacak çalışmaları ilk defa bir binamızda yapıyoruz. Bir kapısı, bir pervazı bile taklit edilemeyecek bir eser hüviyetinde çalışılıyor. Bu eserlerin uygulamasını etnografya müzesinde gerçekleştiriyoruz.

Bu hafta içerisinde inşaata montajları yapılacak. Her yönüyle kendine has, bir ekolle yapıyla kendisine özgün bir çalışma ortaya çıkacak. Müzemizin gerek inşaatı, gerekse içerisinde yer alacak objeleriyle tamamen farklılık oluşturan bir müze ortaya çıkarıyoruz. Bu çalışma Isparta’da olacak aynı zamanda da ‘bize sürpriz oldu’ gibi kelimeler kullanılıyor şu anda. Bu da bana memnuniyet veriyor. Evet Isparta’ya bu sürpriz, güzel bir binadır, doğrudur.

Arkadaşımız bu kelimeyi kullandı, hoşuma gitti. Sürpriz bir bina, güzel bir yapı tarzı, kalıcı bir yapı tarzı, harika bir ahşap ve oymacılık sanatı geliyor. Bu çalışmada farklılık ortaya konuyor. Ispartalılarımıza ve ülkemize bu yapımız geleceğe yönelik hayırlı olsun. Isparta’yı gelecekte temsil edecek bir yapıdır” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.