Çam Halı’dan Büyük Bağış

Isparta’da el dokumalarının sergilenmesi amacıyla Isparta Belediyesi tarafından müze olarak inşa ettirilen müzeye büyük bir bağış gerçekleşti.

Yayınlanma:
Çam Halı’dan Büyük Bağış

30 Ağustos tarihinde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından yapılacak olan Prof. Dr. Turan Yazgan Etnografya Müzesi’ne Çam Halı A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı 88 yaşındaki Hasan Büyükçam tarafından büyük bağış gerçekleştirildi.

Çam Halı A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Büyükçam, onlarca tarihi değere sahip el dokuması halılar ile 1920 yılında Avusturya’dan getirilen ve halıcılığın temelini oluşturan halı motiflerinin yer aldığı bir kataloğu bağışladı. Büyükçam, 60 yıllık emeklerinin müzede sergilenmesinden dolayı mutluluk duyacağını dile getirirken, Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın da, bu güzel yaklaşımdan dolayı Büyükçam’a teşekkür etti.

Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Çam Halı A.Ş’nin İstanbul yolunda bulunan fabrikasında Çam Halı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Büyükçam başta olmak üzere fabrika yöneticileri ile bir araya geldi.

Kendisinin uzun yıllardan bu yana halıcılık sektöründe yer aldığını söyleyen Hasan Büyükçam, Isparta’da bir halı ve kilim müzesi inşa edildiğini duymasıyla birlikte, orada da kendisine bir yer ayrılması halinde halıları bağışlayabileceği düşüncesinin oluştuğunu belirtti. Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ın konuyla yakından ilgilendiğini ve halıları sergileyebileceğini dile getirdiğini ifade eden Hasan Büyükçam, “Başkanımızın böyle bir müze yapmasını destekliyorum” dedi.

Halı motiflerinin de içerisinde yer aldığı bir kataloğunda bulunduğu çok sayıda el emeği göz nuru tarihi halıları bağışlamasından dolayı teşekkür eden Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, “Hasan Büyükçam ağabeyimiz bize halıcılığın kaynağını oluşturan çok önemli dokümanlar verdi. Isparta müzeciliğinin halı kısmında önemli bir ışığı ortaya çıkarıyoruz. Isparta halıcılığın ana temasını oluşturan ve 1920 yılında getirilen katalogla halıcılığın ana teması ortaya çıktı.

Bu katalogda yer alan halı motiflerinin üzerine Hasan ağabeyimiz çok daha fazlasını koymuş ve devam etmiş. Bu katalog müzemizdeki yerini alacak. Kaybolan Isparta halıcılığı müzemizde kaybolmayan bir tarih ve kaynak olarak yer alacak. Müzemiz Isparta halıcılığının da kültürel, bilgi, renk, modellerinin kaynağı olacak. Hasan abimiz rahmetli Hakkı Konur’un arşivlerinden de yararlanmış ve bu konuları bize elden ele ulaştırdı.

Böylelikle Isparta halıcılığının da en hassas şekilde nereden nereye geldiği de ortaya çıkmış oluyor. Isparta halılarının da müzede yer almasını istiyorduk. Bu da Hasan Çam ve torunu Hasan kardeşimiz vasıtasıyla bize intikal etti. Kendilerine teşekkür ediyorum. Bu sayede Isparta halıcılığının da müzesi olmuş oluyor. Isparta halıcılığı da bu sayede hak ettiği değeri kazanacak ve müzede bir değer olarak ortaya çıkacak. Hasan abimizin ismi de müzemizde ebedileşecek.

Yine bunun yanında ömrünün 40 yılını adamış, bütün Toroslardan Anadolu’dan derlediği 3 bine yakın materyali temin eden ve müzenin yapılmasında etken olan İsmail Ateş kardeşimize de çok teşekkür ediyorum. Onun kilimleri de müzemizin uluslararası bir müze boyutuna ulaşabilecek objeleri toplayıp, Isparta’mıza daha önceki yıllarda bağış yapmıştı. Ülkemizde İsmail Ateş ve Hasan Büyükçam gibi çok kıymetli insanlarımız var. Her ikisine de yine teşekkür ediyorum. Müze bittikten sonra üniversitelerimizin araştırma mekanı ve özel bir müze olacak.

Şu anki materyallerimizin hepsi 3 bin 200 metrekarelik müzemize sığmayacak. Şu anki materyallerimiz yaklaşık 10 bin metrekareye zor sığıyor. Dolayısıyla bu eserler 4-6 ay gibi süreler içerisinde dönüşümlü olarak sergilenebilecek. Vatandaşlarımız her geldiğinde ayrı değerlerle karşılaşacak.

Özellikle kilimlerde Türk tarihinin, Türk benliğinin 10 bin yıl derinliklere gidecek kadar desenleri var. Sümer kazılarından çıkan desenler bizim kilimlerimizin desenlerinde mevcut. Bunun anlamı çok büyük. Daha sonra bu anlamları Türk toplumuna, Türk tarihine açıklayacağız. Bu müze bunun için çok önemli. Bu müzemiz Isparta halkına, Türkiye Cumhuriyetine ve Türk tarihine hayırlı olsun diyorum” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.