Cami Kapısı Belediyeden

Isparta Belediyesi bünyesinde 3 yıl önce kurulan ve 22 usta yetiştiren Ahşap Ağaç Oymacılığı Atölyesi, yapımı devam eden SDÜ Kampus Camii’nin kapılarının yapımını tamamlama aşamasına geldi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 24 Eylül 2012 15:21
Cami Kapısı Belediyeden

Camide 2’si ana giriş, biri de bayanların girişini sağlayacak toplam 3 adet kapı kündekari yöntemiyle gerçekleştirildi. Hiçbir şekilde kapıda çivi kullanılmazken, kapıların üzerine işlenen gül motifleri ve yapraklarıyla da Isparta’nın simgesi ön plana çıkarıldı. Bir kapı bin 771 parçadan oluşuyor.
Ahşap Ağaç Oymacılığı Atölyesi’nde yapımı süren SDÜ Kampus Camii kapısını inceleyen ve ustalardan bilgi alan Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, “Türk sanatının kaybolduğu noktaları geri kazanıyoruz” dedi.

Isparta Belediyesi olarak ihalesi yapılan ve önümüzdeki günlerde yapım çalışmalarına başlanacak olan Etnografya Halı ve Kilim Müzesi’nin kapısı ile pencereleri de ahşap olarak kündekari yöntemiyle tamamlandı. Kündekari sanatını Gül motifleriyle bezediklerini dile getiren Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, “Atölyemizde atalarımızın yapmış olduğu sanatı tekrar canlandırmak amacıyla çıktığımız yolda bugün yetişmiş 22 ustaya ulaştık. Kaybolan el sanatlarımızı tekrar günümüze kazandırıyoruz. Ustalarımız artacak, yeni elemanlar yetişecek. Çalışmalarımız kapsamında SDÜ Camimizin kapıları da bulunuyor. Bunları da kündekari yöntemiyle kendi yetiştirmiş olduğumuz ustalarımızla yapıyoruz. Kısa bir süre sonra bu kapılarımızı yerine monte edeceğiz. Kündekari yöntemiyle yaptığımız kapılarımızı Isparta’ya has gül motifleriyle beziyoruz. Kapımıza bakıldığında bu kapının Isparta’da yapıldığı anımsanacak. Türklük ve Türk el sanatları açısından mutluyum. Bu örneklerimiz çoğalacak. Kültürümüz ihraç noktasına gelecek” şeklinde konuştu.

Ahşap el sanatlarına çeşitli yerlerden talep olduğunu dile getiren Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, bu sanatın gelecekte Isparta için gelir kaynağı olacağını belirtti. Üretim sahalarını genişletmek istediklerini ve bu sanatı icra eden yüzlerce usta yetiştirmeyi hedeflediklerini anlatan Başkan Günaydın, “Isparta’nın ahşap eserlerden gelir elde etmesini hedefliyoruz. Bu kapılarımız camimize ve ülkemize hayırlı olsun” ifadelerinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.