Cami ve Türbe Kaderine Terk Edildi

Senirkent’in Uluğbey köyünde koruma altında bulunan Veli Baba Türbesi, Camii ve çevre düzenlemesi restorasyonu yüklenici firmanın ihale bedelinin maliyetleri karşılamadığı gerekçesi ile iş yarıda kaldı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 26 Kasım 2014 13:17
Cami ve Türbe Kaderine Terk Edildi

Senirkent Belediye Başkanı Erol Civelekoğlu “cami ve türbede taşıyıcı kolonlar kendini zor taşıyor. Umarız kar bu gece de yağmaz. Yoksa sabaha kötü bir manzara ortaya çıkabilir” dedi.

Gülses Gazetesi'nin haberine göre Senirkent’in Uluğbey köyünde bulunan ve Anıtlar Kurulunun koruması altındaki Veli Baba Türbesi, Camiinde 17 Aralık 2013 tarihinde restorasyon çalışmaları başladı. Köy muhtarlığına restorasyon işini üstlenen firma 220 bin TL’lik ihale bedeli ile işin bitirilemediği ve ödenek dışında 200 bin TL daha ceplerinden harcadıklarını iddia ederek işi bıraktı. Köy muhtarlığı olayı Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Isparta Valiliği hatta bakanlığa kadar bildirdi. Kapısı, penceresi, elektriği olmadan ve çevre düzenlemesi yapılmadan yarıda kalan Camii restorasyonu sırasında yapılan ilk çalışmalar sonucu 40 cm açığa çıkan taşıyıcı ahşap kolonların boşta ve çürümüş vaziyette olduğu belirtiliyor. Dün yağan kar ile birlikte camide çökme tehlikesi olabileceğini söyleyen köy muhtarı Hasan Karaaslan “kapısı bile olmayan camiye kedi, köpek girmesin diye tahta çaktık. Bu akşam daha fazla kar yağmasın diye dua ediyoruz” diye konuştu.



RESTORASYON YARIDA KALDI
Uluğbey Köyündeki Veli Baba Türbesi, Camii ve çevre düzenlemesi restorasyonu nedeniyle ibarete kapalı bulunuyor. Restorasyon işini alan firma bir süre işi devam ettirdikten sonra 220 bin TL’lik ödeneğe ek olarak 200 bin TL’de cebinden harcadığını iddia ederek işi yarıda bırakıyor. Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olan “Isparta–Senirkent Uluğbey Köyü Veli Baba Türbesi, Camii ve çevre düzenlemesi restorasyon işi” Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğünce 17 Aralık 2013 tarihinde işyeri teslimi yapılarak başlamıştı. Ancak, çalışmalar başladıktan sonra başta çevre düzenlemesi ve drenaj işlemleri başta olmak üzere türbe içerisinde ve camii yapısında yapılması gereken eksikliklerin görülmesi ile restorasyon ihale bedelinin bu giderleri karşılamaktan çok uzak olduğu iddia edildi.

6 AYDIR KADERİNE TERK EDİLDİ
Binlerce ziyaretçisi tarihi mekân altı aydır kaderine terk edilmiş durumda. Köy Muhtarı Hasan Karaaslan “Camii içerisinde yapılan ilk çalışmalar sonucu 40 cm açığa çıkan taşıyıcı ahşap kolonların boşta ve çürümüş vaziyetteki görüntüsü her an bir göçme tehlikesinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini göstermektedir. Son günlerde yaşanan yoğun kar yağışı ve yağmurun türbe temelleri üzerinde kalıcı zararlara yol açabileceği endişeleri arttırmaktadır” diyerek konuyu daha önce tüm ilgili kurumlara iletmelerine rağmen bir çözüm üretilmediğine dikkat çekti.

RESTORASYON BİTİRİLSİN
Uluğbey köy muhtarı Hasan Karaaslan ve Seyit Veli Baba Sultan Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Ramazan Borucu yapılacak olan restorasyon çalışmasının ivedilikle sonuçlanmasının tarihi mekanların zarar görmemesi açısından önemli olduğunu, bakım yapıyoruz derken kalıcı hasarların oluşmamasını dile getirdiler. Restorasyon çalışmasında emeği geçenlere müteşekkir olduklarını ve teşekkürlerini ifade eden Karaaslan ve Borucu her gün il dışından gelen yüzlerce ziyaretçiye karşı mahcup olduklarını tarihe mührünü vuran Veli Baba Sultan ve atalarına karşı üzerimize düşen görevin bilincinde olmamız gerektiğini halkımızın ve yetkililerimizin konuya sahip çıkacaklarına inandıklarını vurguladılar.

KAPISIZ CAMİYE KEDİLER GİRİYOR
Kapısı, pencereleri ve elektriği olamayan camiye sokak hayvanlarının girdiğine dikkat çeken Köy Muhtarı Hasan Karaaslan “kedi, köpek girmesin diye kapısına tahta çakarak kapattık. Ama her tarafı açıkta. Neresini kapatalım, bir tarafından mutlaka giriyorlar. Dün yağan karın ardından bu gecede yoğun bir kar yağışı olursa caminin kar yükünü taşıyamamasından korkuyoruz” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum